Jak změnit terasu nebo balkon na venkovní ráj?

Jak změnit terasu nebo balkon na venkovní ráj?

Přemýšlíte, jak změnit vzhled vaší terasy nebo balkonu? V tomto článku se dozvíte, jak proměnit venkovní prostor vašeho bytu v ráj pod širým nebem.

S příchodem léta je pobyt na čerstvém vzduchu naší přirozenou touhou. Pozorování barevných květin a zelených listů má uklidňující účinek a obnovuje vnitřní harmonii. Ale co když žijeme ve velkém, pulzujícím městě? Jak si můžeme každý den užívat kvetoucí rostliny? Nebude to problém, pokud máte balkon nebo terasu! Přečtěte si náš článek a zjistěte, jak přeměnit tento skromný prostor vašeho domova v ráj na čerstvém vzduchu.

 

top-view-of-balcony-with-lights-fresh-plants-mug-7YWHFMS-min

 

  1. Obklopte se květinami

 

Rajská zahrada na balkoně by byla neúplná bez živých květin a rostlin. Nemusíte mít místo ani na židli, ale vždy si najděte místo na květiny. Pokud potřebujete být každý den obklopeni zelení, zasaďte si na svém balkoně do truhlíků květiny, byliny a další rostliny, které vás napadnou. Nezapomeňte, že balkon je váš prostor a můžete si ho zařídit, jak se vám zlíbí. Nejdůležitější je, abyste se cítili dobře. Pokud máte velkou terasu, můžete se vyřádit a zasadit si spoustu rostlin do velkých keramických květináčů. Na terase si také můžete zasadit malý stromek nebo vytvořit alej květináčů, do kterých zasejete různorodé květiny. Stačí, že se vyzbrojíte správnými zahradními doplňky a věnujete této činnosti jedno odpoledne. Pokud však máte malý balkon, nezoufejte, pořád máte dost možností. Můžete například postavit svislou konstrukci s květináči! Miniaturní zahrada s bylinkami nezabere na vašem balkoně příliš mnoho místa a dodá mu kouzlo.  

 

  1. Vytvořte si správnou atmosféru pomocí ideálního osvětlení

 

Osvětlení hraje obrovskou roli v zařizování každé místnosti. Stojací lampa, stolní lampa nebo nástěnné svícny se právě na balkoně nebo terase budou skvěle vyjímat, takže večery budou příjemnější.

 

Jedním ze způsobů, jak využívat osvětlení na balkóně, může být vytvoření čtecího koutku, nad nímž by zcela jistě měla být umístěna lampa. Dlouhé a teplé večery jsou nejlepší čas na odpočinek u knihy!

 

Některé moderní typy osvětlení nevyžadují stálé napájení elektřinou: jsou nabíjeny slunečními paprsky během dne a večer se rozsvítí. Pokud chcete vytvořit romantickou náladu, místo elektrického osvětlení si můžete zapálit svíčky a užívat si jejich jemného a měkkého světla.

 

father-and-daughter-stretching-after-waking-up-CS7PNVB-min

 

  1. Vyberte nábytek podle stylu balkonu

 

V průběhu proměny balkonu mějte na paměti, že nábytek obvykle zabírá jeho velkou část a proto má velký vliv na vzhled jako celku. Při výběru nábytku na balkon se pokuste doladit barvu a styl balkonu nebo terasy. Pokud chcete vytvořit příjemné místo spojené s přírodou, doporučujeme zvolit dřevěný nebo ratanový nábytek. Plastový nábytek, i když je odolnější, nemusí nutně dodávat vašemu balkonu eleganci ani originalitu.

 

Umístěte na balkon malý stolek se dvěma židlemi, abyste si v teplých dnech mohli vychutnávat na čerstvém vzduchu ranní kávu nebo čaj. Jakmile se rozhodnete, jaký stůl, židle nebo lehátka umístíte do vašeho ráje pod širým nebem, vyberte i několik doplňků jako jsou polštáře nebo přikrývky. Díky tomu bude celý prostor příjemnější a pobyt bude vždy pohodový a pohodlný.

 

the-national-flags-of-spain-hang-on-the-balcony-PZEXCGX-min]

Houpací křeslo

Pokud toužíte po dokonalé relaxaci, pořiďte si na balkon houpací křeslo. Díky tomu rychle zapomenete na každodenní starosti a navíc získáte velmi originální doplněk ke zbytku zařízení.

 

Malý dřevěný bar

Malý bar je skvělým a funkčním doplňkem balkonu. Nemusí zabírat příliš místa. Existuje mnoho osvědčených typů, které můžete pořídit. Takovýto malý bar si můžete udělat i sami, za použití několika desek, dvou závěsů a řetězu.

 

Koberec na balkon?

Je koberec na balkoně dobrý nápad? Samozřejmě to ano! Stačí si jen vybrat ten pravý. Na trhu bytové dekorací existuje obrovský výběr větších nebo menších koberečků. Pokud tedy uvažujete o koberci na balkón nebo terasu, musíte zvážit trochu jiná kritéria výběru, než když kupujete koberec do interiéru. Pro venkovní prostor se hodí malé koberečky vyrobené z voděodolných materiálů a materiálů odolných i vůči dalším vnějším vlivům. Pokud kupujete koberec na terasu, doporučujeme zvolit umělou trávu nebo koberec malé velikosti. V případě malého balkonu je nejlepší pokrýt celou podlahu.

Tip: Venkovní koberec si můžete vytvořit sami pomocí starého ubrusu. Stačí jej ošetřit polyuretanem na vodní bázi, aby byl odolný vůči dešti a sněhu.

 

stylish-outdoor-relax-area-with-garden-furniture-V5ED4RM-min_2

 

  1. Vytvořte si trochu soukromí

 

Zajímavým a originálním doplňkem venkovního zařízení může být také bambusový závěs zavěšený na balkonových dveřích. Nejen že balkon získá orientální nádech, ale také ochrání váš dům před hmyzem. Balkón v japonském stylu s bambusovými dekoracemi a bonsajemi vám pomůže znovu najít vaši vnitřní rovnováhu. Díky bambusovým závěsům budete mít při odpočinku na balkóně také více soukromí. Vyberte si vzor, jaký se vám hodí a líbí a užijte si krásu bambusových výhonků.

  1. Využijte prostor na zdi

 

Stěny vašeho balkonu nebo terasy se dají také skvěle využít. Například na ně můžete pověsit dekoraci odolnou vůči povětrnostním vlivům. Pokud exteriér sladíte s interiérem vašeho bytu, bude balkon působit dojmem, jako by ho rozšiřoval.

Na stěny terasy můžete také zavěsit květináče. Různé závěsné systémy na květináče vám umožní sladit realitu s vaší uměleckou vizí.

 

Pokud budete dodržovat určitá pravidla, váš balkon se stane příjemným a funkčním místem. Neznečišťujte svůj balkon - nezapomeňte jej pravidelně udržovat a nezanechávat na něm nepořádek.

 

Balkon s krásným výhledem může být jako osvěžující oáza, relaxační a uvolňující, proto si dejte na jeho zařízení záležet. Doufáme, že vás tento článek dostatečně inspiroval a vytvoříte si díky němu vlastní ráj na čerstvém vzduchu.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.