Velký botník - na co se zaměřit při nákupu

Vybíráte velký botník do své předsíně? Dáme vám několik tipů, na co se zaměřit při jeho nákupu. Co tedy vzít v potaz, pokud chcete mít doma velký botník, do kterého se vejdou boty nejen vám, ale také celé rodině a případně návštěvám?

velky-botnik-na-co-se-zamerit

Na velikosti botníku záleží

Chcete mít na chodbě, v předsíni nebo ve vstupní hale skutečně prostorný botník, který využijete na maximum? V tom případě velmi záleží na jeho velikosti, která by se měla v prvé řadě odvíjet od počtu členů vaší domácnosti.

V případě botníku počítejte s třemi až čtyřmi páry bot na osobu. Pokud se tedy poohlížíte po velkém botníku pro čtyřčlennou rodinu, jeho kapacita by měla být nejméně na 12 párů bot. Čím větší ale bude mít váš botník kapacitu, tím lépe. Díky tomu jej mohou plnohodnotně využívat také vaše návštěvy.

Jestliže si chcete vybrat velký botník, do kterého se vejde 16 párů bot nebo více, vsaďte na vysoký botník. Díky tomu nebudete muset svou chodbu, vstupní halu nebo předsíň zařizovat dalším nábytkem určeným na úschovu obuvi.

Kam s velkým botníkem?

Máte vyhlédnutý opravdu prostorný botník? Jeho velikost by se měla odvíjet také od prostorových možností vašeho domu či bytu. Na vaši chodbu, do vaší vstupní haly nebo předsíně by se měl vybraný botník dobře vejít. Právě proto pečlivě měřte zvláště jeho výšku a šířku.

jaky-botnik-vybrat

Popřemýšlejte nad typem velkého botníku

Na typu vybraného velkého botníku velmi záleží. Hledáte-li opravdu velký botník, řešením je vysoký otevřený botník s několika policemi nebo vysoký botník skříňového typu. Jestliže řešíte opravdu málo místa, rozhodnout se můžete také pro prostorný a praktický závěsný botník na dveře.

Pro jaké další typy velkého botníku se můžete rozhodnout? Oblíbený je rovněž výklopný botník, ale také multifunkční botník. Co říkáte například na velký botník kombinovaný s věšákem nebo zrcadlem. Velmi praktický je také sedací botník s policemi, který vám v předsíni zároveň poslouží také jako lavice. Obouvání bot nikdy nebylo jednodušší!

Při výběru velkého botníku se zaměřte i na materiál a celkový design

Pokud vybíráte nový botník, dejte si velmi záležet také na jeho samotném materiálu. Rozhodněte se nejlépe pro dřevo a kov nebo kombinaci obojího. Mezi dřevěnými botníky si oblíbíte zejména bambus. Při výběru nového velkého botníku se konkrétně zaměřte na materiál, který je pevný, odolný, kvalitní a který vám bude sloužit dlouhou dobu.

Dejte si rovněž záležet na tom, aby materiál, barva a celkový design vybraného velkého botníku, ladil s ostatním vybavením vaší chodby, předsíně nebo vstupní haly. Právě správně vybraný velký botník může k lepšímu změnit image celé místnosti.

jak-na-udrzbu-botniku

Údržba velkého botníku? I toto kritérium je důležité

Před tím, než si koupíte nový velký botník, byste měli pečlivě zvážit, jakým způsobem jej budete udržovat a čistit. V tomto případě velmi záleží na materiálu. Zatímco dřevěné a kovové botníky se velmi snadno čistí, textilní botníky již mají čištění a údržbu daleko složitější a náročnější.

Abyste byli s velkým botníkem naprosto spokojení, jeho nezbytností je také kvalitní odvětrávání. Právě proto je nejlepší volbou vysoký otevřený botník s několika policemi. V tomto typu botníku stále probíhá cirkulace vzduchu, díky čemuž předejdete vzniku plísní a zápachu.

Jestliže chcete do tohoto botníku uschovat opravdové maximum bot, zvolte nejen botník, který je vysoký, ale také extra hluboký. Do botníku můžete navíc vložit speciální organizér na boty, který vaši obuv ochrání před poškozením. Organizér na boty v botníku navíc šetří místo a dokonale jej zpřehledňuje.

Nenechte nic náhodě

Jestliže vybíráte nový velký botník, rozhodně nenechte nic náhodě. Na jeho výběru se nechte naopak velmi záležet. Je totiž důležité, aby vašim botám nový botník dobře sloužil, po estetické stránce se vám líbil a byli jste s ním stoprocentně spokojení. Botník přeci jenom patří k základnímu vybavení domu či bytu a je vizitkou vašeho domova již ve vstupní místnosti.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.