Úložné prostory: Jak na chytré skladování

Trápí vás doma nedostatek místa? Ať už bydlíte v domě, či bytě, jistě souhlasíte s tím, že více místa na skladování nejrůznějších věcí nemusí být nikdy na škodu. Zaměřte se proto na úložné prostory, díky kterým využijete každičký kousek svého domova.

ulozny prostor v obyvacim pokoji

Co s nedostatkem místa? Řešením jsou úložné prostory

Nedostatek místa řeší zejména majitelé malých bytů. Jestli také nevíte, kam s přebytečnými věcmi, začleňte do svého domova nové úložné prostory. Právě chytře vymyšlené úložné prostory vyřeší také problém s nepořádkem. Věci, které by se vám doma viditelně povalovaly, budou mít konečně své stálé místo. Váš domov díky tomu bude vypadat uklizeně.

Při vymýšlení, kam včlenit úložný prostor, máte spoustu možností. Která místa svého domu či bytu přitom můžete konkrétně využít? Inspirujte se našimi následujícími tipy.

Úložný prostor pod postelí

ulozny prostor  kuchyni

Prostor pod postelí je jako dělaný k tomu, abyste zde skladovali všechny přebytečné věci. Ovšem jakým způsobem? Pod postel si můžete pořídit nejen praktický šuplík, do kterého naskládáte třeba polštáře, peřiny, povlečení nebo deky. Kromě šuplíku využijte také úložné boxy pod postel různých velikostí, tvarů a materiálů.

V krabicích, košících a boxech, které vyskládáte pod postel, můžete mít přehledně uložené nejrůznější věci od vícerozměrných až po maličkosti. Budete je mít navíc vždy nadosah ruky a z úložných boxů je tedy vytáhnete, kdykoliv to budete potřebovat.

Úložný prostor pod schody

ulozny prostor pod schody

Místo v domě či mezonetovém bytě zkuste využít také pod schodištěm. Toto umístění úložných prostor je méně obvyklé. V každém případě se vám pod schody vejdou například police s úložnými boxy. Místo pod schodištěm může rovněž posloužit jako knihovna nebo jako šatní skříň.

Pod schodištěm přitom můžete mít také pračku, vedle níž bude opět stát policová skříň s úložnými boxy. Do nich můžete uschovat například prášky na praní, aviváže či návod na obsluhu pračky.

Pro vytvoření úložného prostoru pod schody je nejvíce praktické přímé nebo zalomené schodiště. Naopak zatočená nebo točitá schodiště už nejsou pro budování úložného prostoru tolik vhodná.

Tip: Úložný prostor pod schody si nechte vytvořit truhlářem ideálně na míru. Až posléze do hotového nábytku pořiďte úložné krabice a boxy.

Úložný prostor v kuchyni

Nový úložný prostor můžete rovněž získat v kuchyni. I když si myslíte, že jste maximálně využili kuchyňské skříňky a police, kuchyňská linka oplývá ještě větší kapacitou. Do jednotlivých skříněk zkuste navíc zavěsit praktické kuchyňské košíky, které slouží na uskladnění hrnečků, sklenic nebo talířů.

Pokud je součástí vaší kuchyňské linky potravinová skříň, k uskladnění sypkých potravin používejte dózy a boxy, které výhradně šetří místo. Jak dále vyřešit úložný prostor v kuchyni? Nezapomeňte ani na roh kuchyňské linky, který bývá často opomíjený. Umístěte do něj například kuchyňskou rohovou polici, na které můžete mít kořenky s kořením, čerstvé bylinky nebo šálky, podšálky či skleničky.

Úložný prostor v obývacím pokoji

ulozny prostor

Jakým způsobem využít maximálně místo v obývacím pokoji? Co se týče úložných prostor, využijte možností své sedací soupravy. Přebytečné věci ukládejte také do obývacího nábytku. Aby byl na uschované věci hezký pohled, dávejte je do dekorativních úložných boxů, které by měly být nedílnou součástí policových skříní v obývacím pokoji. 

Úložné boxy váš obývák svou barvou a designem nejen prozáří. Také v nich během chvíle schováte případný nepořádek, který by ve vašem domově budil rušivým dojmem. Díky úložným boxům tak bude celý váš obývací pokoj působit uklizeně.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.