Tipy, jak vybrat správné závěsy do ložnice

Spánkem trávíme šest až osm hodin denně. Aby byl opravdu kvalitní a prospěl našemu zdraví, záleží také velmi na tom, jakým způsobem máme vybavenou ložnici. Kromě postele s kvalitní matrací, polštáři, peřinami a ložním povlečením jsou v ložnici nejdůležitější také závěsy. Poradíme vám, jak vybrat závěsy do ložnice, aby na ně byl hezký pohled a aby zároveň plnily svou funkci.

 

jak vybrat spravne zavesy

Nejlepší závěs do ložnice: Berte ohledy na jeho barvu, délku i druh látky

Vybíráte nový závěs do ložnice? Aby se z této místnosti, kde spánkem trávíte až osm hodin denně, stala dokonalá oáza klidu, zkuste se řídit hned několika kritérii výběru nového závěsu do ložnice. Podstatná pro vás je nejen jeho barva, délka a druh látky. Ohledy berte také na hustotu tkaniny. Který závěs je tedy do vaší ložnice ten nejlepší? Přinášíme vám několik tipů.

Zvolte zatemňovací závěs, který nepropouští žádné světlo

Nemáte v oknech pořádné žaluzie či rolety a v noci vás při spánku obtěžují světla pouličních lamp? Pořiďte si do oken kvalitní zatemňovací závěsy, díky kterým budete nerušeně spát v naprosté tmě. Zatemňovací závěsy však můžete ve své ložnici použít také během dne. Zvlášť v letních měsících vás ochrání před silnými slunečními paprsky. 

Závěs do ložnice jako tepelný izolant? Další důležité kritérium

Na výběru zatemňovacích závěsů, které jsou vyrobené z hustě tkané látky nebo hned z několika vrstev textilie, si dejte opravdu záležet. Ty nejkvalitnější z nich totiž fungují také jako skvělý izolant, který dokáže regulovat teplo. Stačí je zatáhnout a zajistí v ložnici tu správnou pokojovou teplotu. V chladných měsících roku tedy chrání před únikem tepla. V létě je zase oceníte proto, že v ložnici udrží příjemné klima.

Tip: Chcete, aby byl na závěs v ložnici pěkný pohled, i když jej zrovna nemáte roztažený přes celé okno? Sepněte jej dekorativní sponou.

Na barvě a potisku závěsu do ložnice záleží

zavesy do loznice

Do své ložnice si můžete vybrat klasické či zatemňovací závěsy jak jednobarevné, tak vzorované. Barva závěsu do ložnice je přitom velmi důležitá. Dbejte na to, aby zvolený závěs do puntíku ladil s celkovým vybavením ložnice. Jakým způsobem se při výběru barvy či potisku závěsu řídit? Máte hned několik možností.

 

  • Slaďte do jedné barvy (potisku) všechny textilie, které máte v ložnici. Tedy závěs, ložní povlečení a koberec menších rozměrů. Důležité rovněž je, aby měly v tomto případě stěny v ložnici neutrální odstín - tj. byly například bílé nebo světle šedé.
  • Máte ložnici naopak vymalovanou v pestrých barvách? V tomto případě bude lepší, když se rozhodnete pro zatemňovací závěs do ložnice v neutrálním tónu a bez vzoru. A to ideálně v šedé, černé, béžové nebo krémové barvě.

 

Při výběru závěsu do ložnice myslete i na správné rozměry

zatemnovaci zavesy

I na délce zatemňovacího závěsu záleží. Jestli si nejste jistí konkrétními rozměry, rozhodněte se pro zatemňovací závěs se standardní šířkou 140 centimetrů a délkou 260 centimetrů. Tento typ odpovídá standardní výšce většiny oken. Závěs si následně můžete dle libosti zkrátit.

Ujistěte se, zda můžete vybraný závěs snadno čistit či prát

Aby byl zatemňovací závěs stále v pěkném stavu, je velmi důležitá také jeho pravidelná údržba. Při výběru nového závěsu se proto ujistěte, zda jej můžete kromě klasického čištění prát také v pračce nebo případně rovněž žehlit. Jedině tak zajistíte, že závěs bude stále vypadat jako nový.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.