Jaké barvy doplňků zvolit v zimě

Zvelebujete si rádi domov s ohledem na roční období? Pokud přemýšlíte, jakým způsobem jej oživit v zimě, pokuste se vyhrát zejména s barvami doplňků. Vsaďte přitom na barvy, které vás v nejstudenějším období roku zahřejí, a dejte rozhodně sbohem studeným odstínům.

barvy doplnku zima

Barvy doplňků ovlivňují naše vnitřní rozpoložení

Víte, že barvy, kterými se obklopujeme, nás podvědomě ovlivňují? Právě proto se s příchodem chladných zimních měsíců pusťte do obměny svého domova, do kterého včleňte doplňky v hřejivých barvách. 

Jestliže vyměníte doplňky v chladných odstínech za celou zahřívací paletu barev, přestane vám být nejen zima. Budete se navíc cítit více v klidu a v pohodě a začnete si intenzivně vychutnávat příjemnou atmosféru tepla domova. Na které barvy byste tedy měli vsadit a kterých doplňků by se tato barevná změna měla týkat především?

Huňaté polštáře v teplých barvách

Chcete-li, aby váš domov v zimě působil hřejivým dojmem, zaměřte se hlavně na textilie. Oživte svou sedačku či křeslo huňatými polštáři v teplých barvách. Velmi oblíbené jsou v současnosti hnědá, kávová, béžová, žlutá, okrová, vínová, krémová, tmavě zelená či jemně šedá. Dokonalé spojení mohou tvořit také s čistě bílou. Nesázejte přitom na polštáře jednoho odstínu. Zkuste si kombinováním jejich barev více pohrát.

jake barvy doplnku zvolit v zime

Hřejivá deka může s polštáři ladit, sluší jí i neutrální tóny

Opřít se o huňaté polštáře, zachumlat se pod hřejivou deku a sledovat svůj oblíbený film. Kdo z nás by to v zimě nemiloval? Ale jakou barvu deky či přehozu vybrat? Nemusí se shodovat pouze s barvou polštářů, zvolte pro ni i neutrální odstín. Barva tohoto doplňku může být rovněž šedá, smetanová nebo čistě bílá.

Do teplých barev laďte i další textilie

S příchodem zimy se zaměřte na změnu barvy také u dalších doplňků, a to zvlášť textilií. Do hřejivých barev laďte rovněž koberečky, závěsy, podsedáky a potahy na židle, ubrusy, prostírání či běhouny, ale také kuchyňské utěrky. Hřejivým dojmem by měla působit také barva povlečení v ložnici a dětském pokoji. Pocit hřejivosti vašemu domovu dodají rovněž imitace ovčí kůže, které využijte jako stylové přechozy nebo koberečky.

Zahřejí vás i přírodní odstíny

Teplo do interiéru během zimních měsíců nevnesou pouze konkrétní barvy. Aby vám bylo doma skutečně dobře, vsaďte rovněž na přírodní odstíny dekorací. Hodně udělají dřevěné dekorativní mísy, dřevěný podnos na vánoční cukroví nebo také dekorativní boxy, koše či prostírání pletené z mořské trávy. Váš domov příjemně oživí rovněž dekorativní zrcadlo v dřevěném rámu nebo čistě dřevěný konferenční stolek.

Barvy váz, misek a dalšího dekorativního nádobí: Od smetanové až po šedou

zimni barvy do bytu

A co barvy dekorativního nádobí, zejména dekorativních váz či misek, které máte v obývacím pokoji či jídelně? Barvy těchto doplňků by měly být i v zimě v zásadě neutrální. Velkou parádu udělá čisté sklo nebo bílý, smetanový či šedý odstín. 

Soustřeďte se spíš naopak na to, čím budete v průběhu zimních měsíců tyto doplňky dekorovat. Vázu můžete oživit například přírodními větvičkami s LED světelnými řetězy. Do dekorativní mísy zase nemusí patřit pouze ovoce, ale také vonné potpourri nebo dekorativní světelný kuličkový řetěz.

Tip: I na barvě vánočního osvětlení, které vás bude provázet částí zimy, záleží. Vybírejte si světelné řetězy a další LED dekorace, které mají ideálně žluté hřejivé světlo

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.