Trendy v bytovém designu pro rok 2022

Zajímá vás, jaké trendy vládnou bytovému designu v roce 2022? Představíme vám ty nejdůležitější z nich. Pokud si zrovna zařizujete nebo renovujete svůj byt či dům, můžete se těmito trendy inspirovat. 

trendy-v-bytovem-designu

Hlavní trend roku 2022: Biofilní design

K největším hitům roku 2022 v oblasti bytového designu patří zejména tzv. biofilní design, který v sobě spojuje celkem tři základní prvky. A to přírodní vzory a textury, dále udržitelnost a na závěr pohodu a vnitřní klid.

Interiér zařízený v duchu biofilního designu je přirozeně krásný. Měl by vás uklidnit a vizuálně propojit s přírodou. V tomto interiéru nesmí chybět přirozené světlo, ventilace, spousta pokojových rostlin a přírodní materiály. 

Zakřivené linie nábytku

Biofilní design nahrává zakřiveným liniím nábytku, které byly velkým hitem už před několika desítkami let. Tyto zaoblené linie a křivky, které nacházejí uplatnění zejména na pohovkách, křeslech, lenoškách nebo lavicích, vás doslova přitáhnou, abyste si na nich poseděli. Oblé tvary nábytku mají zároveň propojit rodinu jako celek.

Interiérům v roce 2022 vládne široká paleta barev

Zajímá vás, jaké barvy ovládnou v roce 2022 naše domovy? Jde zejména o barvy odvozené z přírody, jejichž přítomnost výrazně ovlivní naši náladu k lepšímu. Jde zejména o jemné žluté odstíny, uklidňující odstíny zelené, ovšem také o odstíny šedé barvy.

V roce 2022 jsou v oblasti bytového designu velmi trendy také zemité odstíny od hnědé až po oranžovou, které můžete navíc oživit mosaznými nebo černými akcenty. Pokud toužíte po výraznějších barvách, vsaďte na matné pastely nebo na barvu roku 2022 Pantone - Very Peri, která se blíží šeříkovému odstínu. 

moderni-interierove-inspirace

Důraz na přírodní materiály

Jaký další trend v oblasti bytového designu přichází v roce 2022? Očekávejte, že se v domech a bytech častěji setkáte s kvalitními přírodními materiály. Jde zejména o dřevo, kůži a kov. Dřevo se zpátky vrací také v podobě vkusných obkladů stěn. Na stěně se dále vyjímá imitace betonu, betonová stěrka nebo dokonce štukovaná omítka.

V roce 2022 přichází důraz na multifunkční prostory

V rámci bytového designu jsou v roce 2022 velkým hitem také multifunkční prostory. Jejich vznik ovlivnila zejména pandemie koronaviru a nutnost distančního vzdělávání nebo práce z domova. Tato skutečnost zapříčinila, že lidé jsou při zařizování svých domovů mnohem kreaktivnější.

V části svého obývacího pokoje si například zařídí malou kancelář nebo v další místnosti si zase vytvoří kancelář kombinovanou s miniaturním fitness centrem. Jak je vidět, možností multifunkčních prostor existuje opravdu spousta.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.