Připravte zahradu na léto. Máme pro vás spoustu tipů, jak na to

Milujete posezení na zahradě? V tom případě nastává nejvyšší čas, abyste ji připravili na léto. Co vše byste měli před začátkem letní sezony na zahradě stihnout, aby se pro vás během horkých letních měsíců stala dokonalým místem relaxace, odpočinku i setkávání s rodinou či přáteli?

jak-pripravit-zahradu-na-leto

Co dělat v létě na zahradě? Máte nekonečně mnoho možností

Vychutnejte si pobyt na své zahradě během horkých letních dnů a vlahých večerů a nocí plnými doušky. Léto na zahradě totiž můžete strávit různými způsoby. Venkovní prostranství kolem svého domu však v prvé řadě uzpůsobte tomu, co máte rádi a čemu se chcete během letních měsíců ve svém volném čase věnovat.

Co vše tedy můžete v létě dělat na zahradě? Využijte naplno posezení na terase či pod pergolou a altánkem, kde si osamotě čtěte knížky nebo poslouchejte hudbu. Toto posezení naplno využijte s rodinou a pod širým nebem si v létě pravidelně pochutnávejte na obědech a večeřích. Nezapomeňte uspořádat také grilovací party, a to nejen pro své nejbližší, ale také pro své přátele.

V zahradě se můžete rovněž během léta koupat v bazénu, opalovat na zahradních lehátkách nebo hrát badminton. Pokud máte děti, bude vaše léto na zahradě ještě pestřejší. Dětem pořiďte trampolínu, skluzavku, houpačku a také si s nimi můžete zahrát nejrůznější venkovní hry. A to frisbee, petanque, kroket, fotbálek nebo kuželky.

Abyste si to na zahradě užili, připravte ji na léto

Chcete, aby bylo vaše léto na zahradě opravdu dokonalé? V tom případě ji náležitě připravte na letní radovánky a relax. Co vše by tedy měla příprava zahrady na léto v tomto směru zahrnovat? Pro inspiraci pro vás máme spoustu tipů, kterými se vyplatí řídit.

1. Pusťte se do čištění teras, pergol a dalších zahradních přístřešků

Terasy a pergoly mohou být po zimě značně znečištěné. Proto se v rámci přípravy zahrady na léto pusťte do jejich čištění. Podlahu vezměte hadicí s tryskovým mytím, pomoci si rovněž můžete kartáčem nebo hadříkem s teplou jarovou vodou. Z jakého důvodu se vůbec pustit do mytí terasy, pergoly či jiného zahradního přístřešku? Připravíte si místo pro dokonalé zahradní posezení.

Tip: Pokud máte dřevěná terasová prkna, nezapomeňte je před letní sezonou obrousit a nalakovat.

jak-vybavit-zahradu-zahradnim-nabytkem

2. Navraťte krásu svému zahradnímu nábytku

I zahradní nábytek si po zimě zaslouží náležitou péči. Ať už máte venkovní nábytek ze dřeva či z plastu, omyjte jej kolem dokola měkkým bavlněným hadříkem, který budete pravidelně namáčet v jarové vodě. Stejným způsobem před letní sezonou omyjte také zahradní dekorace, kterými krášlíte okolí svého domu.

Vyčištění zahradního nábytku a zahradních dekorací je před startem nové letní sezony opravdu důležitá záležitost. Jedině tak bude vaše zahrada vypadat svěže a vkusně.

3. Vybavte svou zahradu novým zahradním nábytkem

Co dělat, pokud vám starý nábytek, který jste měli na zahradě, už dosloužil? Pořiďte si nový. Na terase či pod pergolou by vám neměly chybět sady zahradního nábytku, zahrnující stůl s židlemi či křesly. Zvlášť během posezení s rodinou nebo grilovaček s přáteli vám přijdou vhod také odkládací zahradní stoly a stolky, na které můžete vyskládat všechno dobré jídlo a pití. Chcete, aby vám tento zahradní nábytek vydržel v perfektním stavu co nejdéle? Před nepřízní počasí jej chraňte speciálními kryty.

Jaký další zahradní nábytek vám letošní léto na zahradě nesmí chybět? Rozhodně zahradní lehátka, na kterých se budete moci dosytosti opalovat a které jsou tím pravým na relax na terase, ale také u bazénu.

Tip: Není vaše terasa zakrytá ani nad ní nemáte roztahovací markýzu? V tom případě vám pro letošní letní sezonu nesmí na zahradě chybět ani slunečník, který vám během parných dnů poskytne tolik potřebný stín.

relax-pomoci-zavesnych-houpacek

4. Zajistěte si relax i pomocí závěsných houpaček a brazilských křesel

Během léta si pod širým nebem můžete lebedit nejen na zahradním nábytku. Ten pravý odpočinek a relaxaci zažijete i díky houpacím sítím, které můžete zavěsit jak mezi stromy na zahradě, tak mezi sloupky pergoly. V houpacích sítích se skvěle odpočívá, ale také si v nich můžete číst knížky nebo dle libosti zdřímnout.

Do pergoly či altánku zkuste zavěsit také houpací křesla nebo brazilská závěsná křesla, která vám poskytnou dokonalé posezení. Můžete v nich relaxovat, pít kávu nebo si číst svou oblíbenou knížku. Když budete svou zahradu na konci letní sezony zazimovat, brazilské závěsné křeslo využijete i nadále. Přesuňte jej do obývacího pokoje, kde jej snadno pomocí hmoždinek nebo kotvy připevníte ke stropu.

5. Nezapomeňte na vhodný zahradní textil

Když se řekne zahradní textil, nemyslíme tím pouze polstrování na zahradní nábytek a dekorativní polštáře. Na zahradu si pořiďte také sedací polštáře na zem, které používejte k sezení ideálně na terase. Sedací polštář je robustní, ale příjemný na dotek i samotné sezení. Vyrábí se z odolného materiálu, který se velmi dobře čistí.

Tip: Polstry na zahradní nábytek, dekorativní polštáře a sedací polštáře na zem přes noc schovávejte do velkých plastových uzavíratelných boxů, které jsou určené na terasu.

6. Oživte svou zahradu dekoracemi i solárními světly

Jak dále připravit zahradu na léto? Oživte ji zahradními doplňky v podobě dekorativních sošek zvířat. Vaší zahradě bude zvlášť v noci slušet solární osvětlení, které rozmístěte ideálně podél chodníčků. Svou terasu můžete dále oživit lampami a lucernami a přes pergolu rozvěsit solární světelné řetězy. Čím dále oživit zahradu? Dekorativními pítky pro ptáky či dekorativními květináči, do kterých přesadíte například palmy či oleandry, které vám krášlí terasu.

7. Vaše lenošení pod širým nebem zajistí také bazén a zahradní sprcha

Jaké by to bylo letní lenošení bez bazénu? Pokud nemáte zapuštěný, pořiďte si bazén nadzemní (nafukovací či s konstrukcí), který vám zajistí léto na zahradě plné koupání. Dalším bonusovým vybavením dokonalých letních radovánek na zahradě je také zahradní sprcha, kterou využijete pro osvěžení či před vstupem do bazénu.

jak-grilovat-na-zahrade

8. Myslete na to, že léto je časem grilovaček

Letní měsíce jsou časem grilování. Abyste si letošní grilovací sezónu letos náležitě užili také na své zahradě, náležite se na ni připravte. Co by vám ve vaší výbavě nemělo chybět? Kvalitní přenosný gril a grilovací náčiní v podobě grilovacích kleští, grilovací vidličky nebo grilovací mřížky.

Pokud vyzkoušíte naše tipy, vaše léto na zahradě bude jednoznačně dokonalé!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.