Stropní svítidla do obývacího pokoje: Jak si vybrat ta nejlepší?

Poohlížíte se po nových stropních svítidlech do obývacího pokoje? Poradíme vám, jak si vybrat ta nejlepší. Pokud nevíte, jaký lustr zvolit, máme pro vás spoustu inspirace, která vám stoprocentně usnadní vaše rozhodování.

stropni-svetla-do-obyvaku

Při výběru stropního svítidla myslete hned na několik věcí

Výběr stropního svítidla se vyplatí nepodceňovat. Klasické i moderní stropní svítidlo totiž umí proměnit jakýkoliv prostor, včetně obývacího pokoje. Co se týče typů stropních svítidel, máte na výběr ze spousty modelů. Při výběru stropního svítidla do obývacího pokoje se však neřiďte pouze vizuální stránkou. I když je důležité, aby byl na stropní světlo pěkný pohled, mělo by splňovat i další kritéria. O která se jedná?

Stropní svítidlo by mělo mít vhodné rozměry, které budou dokonale ladit s velikostí vašeho obývacího pokoje. Najít tu správnou velikost stropního svítidla je velmi důležité a má dopad na celý váš obývací pokoj. Zkuste si uvědomit, že pokud je toto světlo příliš velké, může svými rozměry přebít celkový design obývacího pokoje. Pokud je naopak příliš malé, neposkytne obýváku dostatek světla.

Stropní světlo by mělo dodat vašemu obývacímu pokoji optimální množství světla.

Myslete také na výšku stropu. Například pokud máte nízký strop, vsaďte na zapuštěná stropní světla a zapomeňte na lustr.

Vyberte si takové stropní svítidlo, které bude odpovídat stylu, ve kterém máte zařízený obývací pokoj. Zvolit si můžete například stropní světlo v klasickém, moderním, rustikálním, industriálním nebo skandinávském stylu.

Typy stropních světel do obývacího pokoje: Který si vyberete?

Ne každý typ stropního světla je vhodný pro váš domov. Pojďme se krůček po krůčku podívat na to, jaké stropní svítidlo bude slušet přesně vašemu obývacímu pokoji. Vyberete si zapuštěné stropní svítidlo, závěsné stropní svítidlo nebo třeba lustr?

jake-si-vybrat-stropni-svetla

Zapuštěné stropní svítidlo: Ideální pro nízké stropy

Máte v obývacím pokoji nízký strop? V tom případě mu bude slušet zapuštěné stropní světlo, které nainstalujete přímo ke stropu. Tento typ stropního světla je k dostání v mnoha stylech, díky čemuž bude odpovídat i těm nejmodernějším bytovým trendům. Zapuštěné stropní svítidlo nemusí zdobit pouze váš obývací pokoj, patří rovněž do jídelny či na chodbu.

Jaká je nesporná výhoda zapuštěného stropního svítidla? Bývá energeticky úspornější a obvykle pracuje s LED světlem. Jedná se o skvělý způsob, jak opticky rozšířit obývací pokoj nebo jak do něj přidat náladové osvětlení.

Bodová svítidla: Díky nim rozvedete světlo po celém obýváku

V jakých případech se rozhodnout, že si do obývacího pokoje pořídíte bodová stropní svítidla? Nemusíte mít pouze nízké stropy. Bodová svítidla vám přijdou vhod i tehdy, pokud je váš obývák příliš tmavou místností a potřebujete jej prosvětlit. Právě díky stropním bodovým svítidlům, která bývají často umístěna i na speciální kolejnici, můžete světlo efektivně rozvést po celé místnosti. Bodová svítidla jsou navíc vhodná také do minimalistických interiérů, budou ladit také s obývacím pokojem zařízeném v moderním stylu.

Polozapuštěné stropní světlo: Přechod mezi bodovým světlem a lustrem

Milujete minimalistický vzhled? V tom případě je perfektní volbou do vašeho obývacího pokoje polozapuštěné stropní světlo, které si ponechává malou mezeru mezi stropem a svítidlem. Tento typ stropního svítidla je ideální nejen do obývacího pokoje, ale i do jídelny či na chodbu. 

Stropní závěsná svítidla: Na výběr máte ze spousty variant

Nejoblíbenějším typem stropního světla do obývacího pokoje jsou jednoznačně stropní závěsná svítidla, která mohou mít spoustu podob. Jsou klasická i nadčasová, moderní i rustikální. Díky svému originálnímu vzhledu dokážou vašemu obývacímu pokoji vtisknout novou podobu. Tento typ svítidel sluší rovněž obývacímu pokoji zařízenému v industriálním či skandinávském stylu.

Stropní závěsná svítidla si můžete pořídit s lankem či řetězem, díky čemuž můžete při instalaci upravit jejich výšku zavěšení. Stropní závěsná svítidla mohou být zavěšená rovněž na tyči. Jak je to ale s konkrétními variantami stropních závěsných svítidel?

Kromě jednoho velkého stropního závěsného svítidla je v současnosti velmi populární sada několik malých svítidel na lanku visících například na stropních závěsných tyčích. A co materiál těchto svítidel? V současné době je oblíbený kov v černé, hnědé, zlaté či stříbrné barvě. Rozhodnout se můžete rovněž pro skleněná svítidla nebo svítidla imitující klasické žárovky.

jake-typy-stropnich-svetel

Lustr v obývacím pokoji upoutá okamžitě pozornost

Je váš obývací pokoj větších rozměrů a má také vyšší stropy? V tom případě neváhejte a pořiďte si do něj lustr. Toto stropní svítidlo zavěste do středu místnosti, kde svou krásou upoutá okamžitou pozornost. Pro lustr je typická nejen krása, ale i maximální funkčnost. Toto stropní svítidlo totiž bývá hlavním zdrojem světla v místnosti.

Přemýšlíte nad tím, jaký lustr do vašeho obývacího pokoje vybrat? Volit můžete mezi nejrůznějšími designy. Od jednoduchého přes industriální až po elegantní. Když se řekne lustr, spousta lidí si představí honosné stropní svítidlo zdobené křišťálem a s propracovaným designem. V dnešní době je však tento typ lustru out.

Mnohem oblíbenější jsou v současnosti lustry představující závěsná stropní svítidla s více rameny v moderním, industriálním či jednoduše tradičním stylu. Který z nich se vám líbí? Ať už jste vybrali jakýkoliv styl lustru, jedno je jisté. Toto nadčasové závěsné stropní svítidlo dokonale prosvětlí váš obývací pokoj a dodá mu neopakovatelné kouzlo!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.