Podzimní truhlíky a květináče: Inspirace, jak je dekorovat

Podzimní truhlíky a květináče jsou ozdobou každého okna, balkonu i terasy. Dáme vám tipy, jaké vybrat a jakým způsobem je dekorovat. Také vám poradíme, jaké podzimní květiny do truhlíků jsou ty nejlepší.

podzimni-zahrada

Na výběru podzimních truhlíků záleží

Hledáte podzimní truhlíky na okna nebo se poohlížíte po nových podzimních květináčích? Abyste s jejich pomocí vytvořili dokonalé podzimní aranžmá, zaměřte se při výběru hned na několik jejich vlastností.

Pro podzimní dekoraci rozhodně nepoužívejte samozavlažovací truhlíky, v nichž by mohla voda při případných prvních mrazících zamrznout a poškodit tak vysázené rostliny. Také na velikosti podzimního truhlíku nebo květináče záleží. Měl by se vám pěkně vejít na okenní parapet nebo na konkrétní místo na terase či balkonu. Podle velikosti této nádoby pak vybírejte vhodný počet jednotlivých rostlin.

Design podzimních truhlíků: Inspiraci najdete u nás

Podzimní truhlíky a květináče by měly být nejen funkční, ale zároveň by na ně měl být pěkný pohled. Vsaďte proto na klasické i designové podzimní truhlíky, které rozzáří každé okno, balkon i terasu.

Pro jaké podzimní truhlíky a květináče se rozhodnout? Vybírat můžete mezi truhlíky a květináči z kovu, terakoty, ale také kameniny nebo keramiky, které se mohou pochlubit zajímavou texturou i potiskem. Rozhodnout se můžete rovněž pro obaly na květiny z ratanu nebo dřeva, v nichž dokonale vynikne podzimní aranžmá.

Čím zkrášlit podzimní terasu a balkon kromě klasických truhlíků a květináčů? Tyto venkovní prostory zkuste doplnit také o závěsné květináče, které následně osaďte vhodnými rostlinami. Toto podzimní aranžmá bude naprosto dokonalé!

podzim-v-zahrade

Jaké podzimní květiny do truhlíků?

Zajímá vás, jakým způsobem na podzim osázet truhlíky a květináče? Nejlepší volbou je kombinace stálezelených rostlin, které můžete doplnit o sezónní květiny. Snažte se o to, aby jednotlivé kombinace rostlin mezi sebou barevně i velikostně ladily, a samozřejmě vybírejte pouze takové rostliny, které jsou vysoce odolné vůči nízkým venkovním teplotám.

Jaké rostliny zvolit do podzimních květinových truhlíků? Jednoznačně vřes, vřesovec, libavku, brambořík, chryzantémy, podzimní astry, okrasné zelí, okrasné tykve, drátovec, okrasné traviny, aukubu, převislý břečťan, macešky, rozrazilec nebo starček.

V případě podzimní výsadby nemusíte počítat s velkými přírůstky, proto můžete tyto rostliny sázet blíže k sobě, než to děláte během jarní výsadby. Snažte se vedle sebe nedávat květiny, které mají rozdílné nároky na vlhkost a půdu. Společně byste tak neměli spolu do podzimních truhlíků sázet zejména vřesy a chryzantémy.

Podzimní truhlíky s vřesem jsou TOP

Podzimním truhlíkům a květináčům nejvíce sluší vřes. Touto rostlinou, která je odolná vůči podzimním plískanicím a prvním mrazíkům, můžete truhlíky a květináče osadit nejen jednotlivě. Vřes se totiž perfektně doplňuje i s dalšími rostlinami. O které se konkrétně jedná?

Vřes skvěle ladí například s okrasným zelím, krásnohlávkem neboli drátovcem, starčekem nebo okrasnými tykvičkami. Vsadit můžete rovněž na kombinaci s astrami, zakrslými jehličnany, okrasnými travami (ostřicí a kostřavou) či šedě zbarveným Calocephalus brownii.

Do podzimních truhlíků patří také dekorace

Máte již podzimní truhlíky a květináče osázené rostlinami? Abyste podtrhli toto podzimní aranžmá, nezapomeňte také na doplňkové dekorace. Pro co konkrétně se můžete rozhodnout? Nejlepší volbou jsou dekorace v podzimních barvách žluté, oranžové a červené. Podzimní truhlíky a květináče tak můžete doplnit o dýně, tykve, listy nebo třeba větvičky se šípky či jeřabinami, a to jak posbírané v přírodě, tak umělé. Krásně v truhlíku působí také dekorativní podzimní zápichy.

 podzimni-nardi-na-zahrade

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.