Organizace a pořádek v kuchyni – 6 tipů

Organizace a pořádek v kuchyni – 6 tipů

Není to zcela snadné udržovat pořádek v kuchyni. Vyžaduje to řádnou organizaci prostoru. Pokud kuchyně není funkční, je pro ní snadné mít nepořádek. Funkčnost umožňuje nejen udržovat pořádek déle, ale také urychluje proces přípravy jídel. Čistota v kuchyni je velmi důležitá a zaručuje radost z vaření. Ve špinavé kuchyni je snazší otravu jídlem nebo dokonce i nehody. Proto stojí za to zvážení dnes, jaké zvyky je třeba změnit a jaké položky stačí jen pohybovat.

1567759996-min

 

1. Zvažte nastavení

Samozřejmě pokud si jen chcete uspořádat kuchyň, bude v ní mnohem snazší nastavit nějaké produkty. Svou kuchyň můžete navrhnout podle svých potřeb. Stojí za zvážení, aby byly umístěny vedle ledničky, kde můžete odkladat různé věcí. Místo, kam můžete něco odložit je velmi důležité. Správné množství kuchyňské desky umožní efektivní přípravu jídel. Třeba si uvědomit, že tato část kuchyňské pracovní desky by měla zůstat vždy volná, aby bylo možné umístit krájecí prkénko nebo nějaký větší talíř, na kterým budete vyrábět sendviče. Věci, které mění své umístění, způsobují nepořádek v mrknutí oka, protože jsou vždy na náhodných místech. Je lepší se tomu vyhnout. Pokud však máte kuchyň, kde není možné moc změnit, tak si o tom rozmyslete a podívejte se, co vás při vaření vždy trápí a otravuje. Sušák na nádobí stojící vedle sporáku, ze kterého stříká tuk přímo na umyté talíře? A možná budete moci zavěsit sušák nad umyvadlem. I když pouze nemůžete přemístit sporák nebo umyvadlo, tak ty menší věcí lze úspěšně umístit na jiné místo. Koření by měly být blízko sporáku, ale také pracovní desky – a je to místo, kde se jídlo připravuje. Je vhodné mít kávu a čaj blízko konvice. Přemístění několika věcí na vhodnější místa může mít velký vliv na udržení pořádku v kuchyni a také zmenšit vzdálenost mezi skříňkami při hledání koření. Dvouúrovňový kuchyňský sušák na nádobí by také měl být pomocný při lepší organizaci prostoru v kuchyni, protože vám umožňuje umisťovat nádobí, hrnky nebo skleničky.

 

Kuchnia-jasna-blog_1_skomp-min

 

2. Krabice, krabičky a košíky

To vše bude užitečné v každé kuchyni a zejména v kuchyni, ve které nejsou skříně vybaveny přihrádkami nebo výsuvnými policemi. Starší skříňky způsobují značné problémy se správným zařízením. Všechno se otáčí a michá a po uspořadání skříňky, během týdne už nevíte, co a kde se přesně nachází? Krabice a košíky budou perfektní. Pokud nechcete utrácet peníze za nové krásné koše, máte možnost úspěšně použít krabice, které máte doma. Můžete je zabalit do pěkného papíru nebo jen označit, co je uvnitř krabic. Díky tomu, snadno najdete to, co potřebujete. Je také snazší dostat se k položkám, které jsou uvnitř skříně – místo toho, abyste vše museli vytáhovat jeden po druhém, stačí jen vytáhnout krabici zepředu.

3. Funkční skříňky

Skříně se zásuvkami jsou velmi užitečné. Je to dobré místo pro ukládání malých předmětů. Stojí za to mít speciální nádobu pro skladování příborů. Třídění lžic, lžiček, vidliček a nožů je velmi užitečné. Pokud to ještě neděláte, tak zjistíte, kolik času ušetříte, když nemusíte pokaždé hledat ten spravný příbor. V zásuvkách je také vhodné umístit i další předměty, jako je kuchyňský štětec, naběračka nebo kuchyňská lopatka, které vám zlepšují přípravu jídel. Cukrářská lopatka je nenahraditelná. Lžice na zmrzlinu vám umožní formování krásných zmrzlinových kopeček. Je důležité mít tyto a další kuchyňské pomůčky po ruce ve vhodné zásuvce.

 

4. Odpadkové koše pro třídění odpadu

Plastové, skleněné láhve nebo jiné zbytky odpadu můžete třídit, pokud nevíte kam je dát. Koš na třídění odpadu umístí všechny tyto věci na správné místo. A co víc, pokud každý ví, kam odevzdat použité obaly a díky tomu získate více času.

 

Deska-do-krojenia-warzywa_1_skomp-min

 

5. Uklízejte každý den

Udržování čístého zařízení nejen vypadá esteticky, ale také vydrží déle. Jakmile se sporák po vaření vychladne, tak sporák lze čistit mnohem snadnějí. Tímto způsobem nenecháte rozlitou polévku, omáčku nebo tuk zaschnout. Čím déle budete čekat, tím více práce před vámi. Zaschlé mastnoty na sporáku jsou příšerné. Pokud nemáte myčku nádobí, tak zkuste nádobí umýt ihned po jídle. Špinavé talíře, sklenice a hrnce nevypadají hezky. Kuchyňské desky by měly být otřeny ihned po vaření. Pravidelnost se vyhne další práci, která by byla potřebná k boji se starými nečistotami.

 

6. Vyhoďte odpadky

Odpadky nebo vlastně všechny zbytečné předměty. Pokud stále máte nepořádek v kuchyni, je možné, že těch předmětů je opravdu spousta. Všechny staré stvrzenky z nakupování potravin nebo obaly, které nebyly z neznámých důvodů v koši. Možná tento prasklý hrnek je pro vás velmi důležitý, ale vy jste ho už roky nepoužívate. Nějaké talíře nevypadají dobře, zejména pokud se jedná o poslední sadu, protože poslední byly již dávno prasklé. Přemýšlejte o tom, co opravdu potřebujete a co vůbec nepoužíváte. Můžná ve vaší kuchyni jsou věci, které by měly být v obývacím pokoji, ložnici nebo předsíni. Kuchyň je srdcem každého domu, ale nevšechno v něm musí být, zejména věci, které se nepoužívají k přípravě jídel. Zejména v malé kuchyni nepotřebujete mnoha ozdobných nožů. Budou užitečné a zároveň dekorativní.

Rychlé, efektivní vaření a estetický interiér – vše můžete mít, pokud svou kuchyni řádně úspořádaáte a budete se starát o pořádek. Přemýšlejte o zarízení a vyhoďte zbytečné předměty. Je to vše, co musíte udělat aby čas, který trávíte v kuchyni byl přijemný.

Využíváme soubory cookies, které nám pomáhají poskytovat a zlepšovat naše služby. Používáním tohoto webu souhlasíte s našimi pravidly pro cookies. Více informací