Chlebník - jaký vybrat

Skladováním pečiva v chlebníku pečivo mnohem pomaleji usychá. Pouvažujte, jaký typ nádoby na chléb si vybrat do vaší kuchyně!

delicious-fresh-bread-on-wooden-background-P9FSLCH-min 

Je chlebník v kuchyni potřeba?

 

Správně vyrobený chlebník zajistí čerstvost a zachování odpovídající chuti chleba. V současné době je na trhu spoustu modelů chlebníků, které kromě své základní funkce plní i další role, jako např. krájecí prkénko. Rovněž se stává, že díky své estetické stránce má chlebník v kuchyni také dekorativní funkci.

 

Přesto je nutné se při výběru kromě estetických předností chlebníku řídit také parametry ovlivňující kvalitu skladování chleba. Chlebník se obvykle skládá z pevné části - dna a pohyblivého prvku - krytu. Kvalita provedení má vliv na cirkulaci vzduchu v chlebníku, což ovlivňuje čerstvost pečiva. Chlebník by měl mít větrací otvory pro přívod vzduchu. Jejich úlohou je zabránit výskytu plísní na chlebu.

 

 baker-with-a-variety-of-delicious-freshly-baked-PJP5EHF-min_1

 

Jaké jsou na trhu druhy chlebníků?

 

Na trhu je mnoho chlebníků - od klasických nádob na chléb až po obdélníkové chlebníky s prkénkem. Kromě jejich funkčnosti je důležitý i materiál, ze kterého je vyroben.

 

Mezi nejoblíbenější patří:

 

Keramické chlebníky

Keramický chlebník je hygienický a snadno se čistí. Při kontaktu s pečivem nedochází k nežádoucím reakcím, neabsorbuje pachy a ani nemění barvu. Je také odolný vůči korozi a detergentům, díky čemuž je jeho životnost podstatně delší ve srovnání s chlebníky vyrobenými z jiných materiálů. Keramické chlebníky mají často malé větrací otvory, které umožňují dostatečnou cirkulaci vzduchu, čímž se prodlužuje čerstvost pečiva.

Obvykle mají originální vzhled a jsou k dispozici v mnoha barvách, díky čemuž se stávají zajímavou kuchyňskou dekorací. Bohužel nejsou odolné proti poškození či rozbití. Proto by se s nimi mělo zacházet velmi opatrně.

 interior-light-kitchen-with-christmas-decor-and-3RNZDFG-min

Bambusový chlebník 

Bambusový chlebník udržuje chléb čerstvý déle. Nepropouští vlhkost a nereaguje na změny teploty v kuchyni.

Navíc je bambus trvanlivý materiál, odolný proti poškrábání, proto je bambusový chlebník investicí na mnoho let. Nekoroduje, nedeformuje se vlivem silných čistících prostředků, díky čemuž se opravdu snadno čistí.

Vzorové typů bambusových chlebníků:

  • černý chlebník

pol_pl_Chlebak-bambusowy-pojemnik-do-przechowywania-pieczywa-z-czarna-karbowana-przykrywka-38775_2

  • bílý chlebník

 

pol_pm_Chlebak-pojemnik-na-pieczywo-z-dwustronna-bambusowa-deska-do-krojenia-31452_3

 

  • chlebník s prkýnkem

pol_pm_Szary-chlebak-BREAD-z-deska-do-krojenia-2w1-ZELLER-27027_2

 

Plastové chlebníky 

 

pol_pm_Pojemnik-na-pieczywo-MANNA-chlebak-kolor-szary-KOZIOL-7465_3

 

Plastové chlebníky jsou velmi praktické a snadno se čistí. Jsou relativně lehké a trvanlivé, nepoškrábou se ani se nedeformují. K nesporné výhodě patří i nízká cena.

Nezajišťují však cirkulaci vzduchu, takže se chléb může kazit rychleji. Pokud jste se přesto rozhodli koupit plastový chlebník, výborným řešením je dodatečná ventilační mřížka.

 

Chlebníky z nerezové oceli

 

pol_pm_Metalowy-chlebak-na-chleb-pieczywo-stal-nierdzewna-ZELLER-24228_2

 

Nerezové chlebníky vypadají velmi esteticky. Snadno se čistí – nemění barvu ani se nedeformují. Nerezový chlebník je taktéž lehký, velmi trvalý a odolný proti poškození. Není však odolný vůči korozi. Pokud ho budete čistit silnými čisticími prostředky, může rezavět. Při výběru tohoto typu chlebníku mějte na paměti, že kov reaguje na výkyvy teplot v kuchyni. Chlebník ležící blízko trouby může ovlivňovat teplotu chleba umístěného uvnitř.

 

Dřevěný chlebník

 

pol_pm_Drewniany-chlebak-pojemnik-na-pieczywo-40x28x18cm-ZELLER-4560_3

 

Dřevěný chlebník se hodí do každého interiéru. Navíc pečivo v něm uskladněné nevysychá tak rychle, protože dřevěný materiál zajišťuje správnou teplotu i vlhkost uvnitř chlebníku.

Je však obtížné ho čistit. Nesmí se mýt pod tekoucí vodou ani používat agresivní čisticí prostředky. Přijatelnou formou čištění dřevěného chlebníku je otírání vlhkým hadříkem. Dřevěný chlebník navíc absorbuje vlhkost z okolního prostředí. Po určité době také může změnit barvu nebo se zdeformovat.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.