Obal na květináč: Jaký vybrat

Hledáte nový obal na květináč? Poradíme vám s jeho výběrem a dáme několik tipů na kritéria, podle kterých byste se měli rozhodovat. Který obal na květináč tedy bude vyhovovat vašim konkrétním potřebám i stylu vaší domácnosti?

Kolekce-domacich-rostlin-v-kvetinaci

Na velikosti obalu na květináč záleží

Při výběru obalu na květináč berte nejprve v potaz jeho velikost. Obal by měl být dostatečně prostorný a měl by odpovídat velikosti pokojové rostliny, kterou do něj zasadíte. Obal na květináč by přitom neměl být ani velký, ani těsný. Pokojovka by měla mít v květináči dostatek místa pro svůj kořenový bal.

Máte pokojovou rostlinu zasazenou ve vnitřním pěstebních obalu? Vyberte pro ni takový dekorativní obal na květináč, jehož průměr je o 1,5 až 2 centimetry větší. Znamená to tedy, že vnitřní pěstební kontejner s rostlinou se hodí do dekorativního obalu na květináč o průměru 22 až 24 centimetrů. Pokud má vnitřní pěstební kontejner průměr 30 centimetrů, pak pro něj můžete zvolit dekorativní obal na květináč o průměru 32 až 34 centimetrů.

Tvary dekorativních obalů na květináč: Kulatý, oválný nebo hranatý?

Při výběru dekorativního obalu na květináč zkuste brát ohledy také na jeho tvar. Například kulaté obaly na květináč dodávají pokojovým rostlinám elegantní a harmonický vzhled. Oválné obaly na květináč působí v kombinaci s pokojovkou moderně a dynamicky. Hranaté obaly na květináč zase dokážou pokojové rostlině vtisknout tradiční a přátelský vzhled.

Výběr materiálu obalu na květináč je zásadní

Dekorativní obal na květináč bývá zhotoven hned z několika druhů materiálů. Výběr toho konkrétního vždy záleží na vašem vkusu. Oblíbené jsou například obaly na květináč z terakoty - zasaďte do nich pokojové rostliny, které nemají rády příliš vlhkosti. Terakota totiž dobře větrá.

K dobře propustným obalům na květináč patří také keramika a beton. Zvlášť v případě keramických obalů na květináč si můžete vybírat ze spousty barev a motivů. Pro rostliny, které jsou naopak vlhkomilné, se zase hodí plastové obaly na květináče, které opět můžou hýřit barvami či vzory.

Vnitřní pěstební obal můžete vložit rovněž do dekorativního obalu na květináč z juty, mořské trávy nebo vodního hyacintu. Stylově působí i prolamované obaly na květináč v černé či zlaté barvě.

Rostlina-ve-kvetinaci

Zaměřeno na barvu a design

Při výběru okrasného obalu na květináč byste měli zvážit také jeho barvu, která by měla celkově ladit s interiérem, v němž bude květináč s rostlinou umístěn. Nejlepší volbou jsou obaly na květináče v neutrálních barvách. Pokud chcete doma vytvořit příjemnou atmosféru, skvělou volbou jsou také květináče v teplé či harmonické barvě.

S barvou dekorativních obalů na květináč souvisí i samotný styl a design tohoto doplňku. Můžete se rozhodnout pro květináč v jednoduchém či složitém designu, s geometrickými nebo organickými tvary, s hladkým nebo texturovaným povrchem, s potiskem či bez potisku a tak dále.

Ve hře je i příslušenství ke květináčům

Jestliže vybíráte okrasný obal na květináč, zkuste brát v potaz také jeho příslušenství. Jde třeba o dřevěné či kovové stojany na květináče nebo podmisky pod květináče. Úžasné jsou také květináče na nožičkách nebo stabilní či pojízdné podstavce pod květináč.

Chválit si rovněž budete tzv. rohové květinové schody - s využitím tohoto jedinečného stojanu na květiny originálně využijete roh každé místnosti. Trendy je také kovový stojan na květináč ve tvaru jízdního kola. A co když upřednostňujete závěsné květináče? Vybavte si svůj domov macramé závěsem, do kterého následně vložíte květináč s rostlinou.

Stylove-rostliny-v-kvetinaci

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.