Kterými rostlinami osázet květináč na jaře, v létě a na podzim?

Jaro je ideálním obdobím k tomu, abychom se pustili do zahradničení. Jestli chcete, aby byl na okna vašeho domu či bytu pěkný pohled, rozhodně vám nesmí chybět květináč. Do květináče patří okrasné rostliny, můžete v něm pěstovat také některé druhy ovoce a zeleniny.fresh-thyme-and-cilantro-herbs-in-white-pot-on-win-P9LLHFX-min

 

Květináč do okna, na balkon i zahradu

Květináče a truhlíky různých velikostí, tvarů a materiálů najdete v naší šíroké nabídce. Je jenom na vás, zda si vyberete květináč, který bude okrasou vašeho okna, balkonu, terasy nebo dokonce zahrady. Do květináče můžete vysadit různé druhy rostlin. Poradíme vám, který z nich se v této originální nádobě budou vyjímat na jaře, v létě či na podzim.

Co do květináče na jaře? Vysaďte do něj narcisy, sedmikrásky nebo hyacinty

Na jaře, ještě před Velikonocemi, máte spoustu možností, jak květináč osázet. Vyjímat se v něm budou zejména žluté narcisy, ovšem i hyacint, vřes, pomněnky, zahradní sedmikrásky nebo prvosenky. Do jarního květináče ovšem nedávejte pouze jeden druh rostliny. Jarní květiny, které hýří různými barvami, mezi sebou vkusně zkombinujte.

Pouze takové tulipány, sázejte do květináče samostatně. Do nádoby přitom časně zjara dejte cibulky různých barevných odrůd tulipánů. Až tyto květiny vykvetou, bude na ně opravdu nádherný pohled.

Květináč do okna: Se záplavou muškátů, fuchsií či begónií

Chcete, aby vaše okna hrála všemi barvami? Potom do květináčů, kterými následně osadíte okenní parapety nebo své balkony, vysaďte begónie. Tato převislá rostlina vyniká nádhernými květy různých barev a barevných kombinací. Begonie milují slunce, ovšem dařit se jim bude i v polostínu. Nejen že je na ně v květináči pěkný pohled, ale dokonce nádherně voní.

Další z převislých rostlin, které můžete vysadit do květináče a dát si na okenní parapet, jsou muškáty neboli pelargónie. Díky výrazným červeným, růžovým či bílým květům a zaobleným listům jde o nejoblíbenější balkonové rostliny. Do jednoho podélného květináče vysaďte vždy tři kusy této rostliny, muškáty tak budou působit opravdu bohatým dojmem. Do květináčů, která patří na okenní parapet, můžete vysadit také petúnie, fuchsie nebo turecké karafiáty.

TIP: Květináče s převislými okrasnými rostlinami nepatří pouze na venkovní okenní parapet. Pořiďte si také závěsný květináč, ve kterém se budou rovněž vyjímat muškáty, fuchsie či petúnie. Zavěsit si jej můžete například pod pergolu nebo na vybrané místo na zahradě.

 

watering-can-and-flower-pots-PSUEKQP-min

 

Rostliny, které vám udělají v květináči radost v létě

Po posledních jarních mrazících, které spadají na polovinu května, můžete do květináče vysadit rostliny, které vám budou svými nádhernými květy dělat radost zejména v létě. Dekorativnímu venkovnímu květináči sluší voňavá levandule, vysadit do něj můžete také echinaceu, turecké karafiáty nebo okrasný česnek. 

Ve větších květináčích se bude dařit také keřům s nádhernými květy. Jde zejména o ibišek, rododendron nebo oleandr. Aby se těmto keřům stále dařilo, nezapomeňte je každé jaro přesadit do květináče, který bude odpovídat přesně jejich velikosti.

Podzimní květináč: Nesmí chybět okrasné papričky nebo vřes 

Až vám v oknech odkvetou muškáty, fuchsie či begónie, vytvořte si podzimní květináč. Zhruba v polovině září tak květináč můžete osázet vřesem, bramboříkem, okrasnými papričkami nebo okrasným zelím. Do květináče můžete na podzim dát také ozdobnou trávu, břečťan, rozchodník, libavku, krásnohlávek a starček.

Nebojte se přitom mezi sebou tyto okrasné rostliny vkusně kombinovat. Podzimní květináč, který vytvoříte, vám na venkovním okenním parapetu vydrží až do zimy. Do květináče jste totiž vysadili rostliny, které přežijí i v chladných dnech a z nichž je většina odolná vůči mrazíkům.

Nemáte zahradu? V květináči pěstujte i ovoce a zeleninu

Bydlíte v bytě s balkonem, a tudíž nemáte zahradu? To opravdu nevadí. Využijte květináče různých velikostí, tvarů a materiálů a zkuste si v nich vypěstovat některé druhy zeleniny a ovoce. Na vašem balkoně se bude dařit zejména rajčatům, paprikám nebo jahodám. V květináčích si můžete vypěstovat rovněž některé druhy bylinek. A to pažitku, petrželku, bazalku, tymián nebo oregano.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.