Velikonoční formy na pečení: Je libo beránek, zajíček nebo mazanec?

Velikonoční svátky už klepou na dveře. Pokud se snažíte dodržovat tradice, měli byste mít už teď po ruce praktické velikonoční formy na pečení. Díky nim si můžete hravě upéct velikonočního beránka či zajíčka nebo tolik oblíbený mazanec.

tasty-bundt-cake-with-pink-frosting-2HV4CDZ-min

 

Velikonoční formy na pečení z různých materiálů

Pečete každé Velikonoce beránka, zajíčka nebo mazanec? Aby byly tyto oblíbené velikonoční moučníky opravdu dokonalé, kromě receptu záleží také na formě, kterou použijete. Kvalitní velikonoční formy na pečení najdete také v naší nabídce, kde si můžete vybrat z řady materiálů a tvarů. A to od silikonu a keramiky až po smaltovanou litinu nebo plech s nepřilnavých povrchem.

Záleží pouze na vašem vkusu i vašich kuchařských zkušenostech, kterou velikonoční formu na pečení si vyberete. V kuchyni však nemusíte oblíbené velikonoční moučníky připravovat sami, nechte také své děti, ať vám pomohou.

 

decorative-painted-easter-eggs-PLFL3PN-min

 

Velikonoční beránek: Jak na něj?

Asi nejoblíbenějším pečeným moučníkem, který v Česku připravujeme ve velikonoční formě na pečení, je bezesporu beránek. Některé hospodyňky vedle beránka na Velikonoce pečou také zajíčka. Aby byly tyto sváteční moučníky opravdu dokonalé, nestačí je pouze upéct. Je důležité je také vkusně nazdobit například čokoládovou polevou a uvázat jim pod krkem barevnou mašličku.

Přinášíme vám recept na velikonočního beránka (popřípadě zajíčka), kterého si můžete ve velikonoční formě na pečení připravit i vy. Měli byste ovšem myslet na to, že jednotlivé velikonoční formy na pečení mají různé velikosti. Recept na velikonočního beránka proto uzpůsobte právě té své formě, kterou jste si vybrali.

Potřebujete:

  • 300 gramů polohrubé mouky
  • 200 gramů cukru krystalu
  • 200 mililitrů mléka
  • 120 gramů másla
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prásek do pečiva
  • šťávu z vymačkaného citronu
  • špetku soli

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia.
  2. Vezměte si velikonoční formu na pečení a vymažte ji tukem a vysypte moukou. Použijete-li silikonovou formu, tato starost vám odpadá.
  3. Oddělte opatrně žloutky od bílků.
  4. Pomocí mixéru vymíchejte žloutky, cukr krystal, vanilkový cukr a změklé máslo do hladké pěny. 
  5. Do této směsi postupně přidávejte vlažné mléko. Poté přisypte polohrubou mouku, kterou jste před tím smíchali s práškem do pečiva.
  6. Mixérem umíchejte těsto, do kterého vymačkejte několik kapek čerstvé citronové šťávy.
  7. Z vaječných bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Ten následně velmi opatrně vmíchejte do žloutkového těsta.
  8. Těsto na beránka nalijte do vymazané a moukou vysypané velikonoční formy na pečení, kterou následně vložte do předehřáté trouby. Velikonočního beránka poté pečte zhruba 30 až 45 minut. Zda je opravdu hotový, se přesvědčte pomocí špejle.

Tip: Poté, co necháte upečeného velikonočního beránka vychladnout, se můžete pustit do zdobení. Stačí například, když mu dáte místo oka rozinku, poprášíte jej moučkovým cukrem a pod krk zavážete mašličku. Beránka však můžete dle fantazie ozdobit také mléčnou či bílou čokoládou.

 

easter-cake-with-pussy-willows-bouquet-PBC39HB-min

 

Co dále s upečeným beránkem nebo zajíčkem

Beránka či zajíčka, kterého jste si připravili ve velikonočních formách na pečení, rozhodně ihned nejezte. Tento tradiční moučník vystavte na čestné místo. A to například na svátečně prostřenou tabuli. 

Velikonočního zajíčka nebo beránka můžete položit také na podnos, který vyložíte umělou trávou a kraslicemi. Podnosy s těmito tradičními moučníky následně vystavte také do okna. Své okno můžete zkrášlit také vrbovými proutky, na které zavěsíte zdobené kraslice.

Klasické versus moderní velikonoční formy na pečení

Velikonoční formy na pečení, díky kterým si můžete připravit velikonočního beránka či zajíčka nebo mazanec, patří mezi klasiku. Máte-li rádi modernu, vyzkoušejte také formy na pečení jiných tvarů, které však evokují jaro a Velikonoce.

Co říkáte například na tvary kytiček, motýlků nebo berušek? Jako velikonoční formy na pečení však můžete pojmout i klasické formy na bábovku nebo muffiny. Až totiž bábovku či muffiny upečete, stačí když je dozdobíte velikonočními motivy. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.