Které polštáře na spaní jsou nejpohodlnější?

Správný výběr polštáře na spaní je opravdu zásadní. Vyspíte se dorůžova a zároveň vás ráno nebude bolet za krkem. Jaký polštář na spaní je pro vás tedy ten nejlepší? Poradíme vám, který vybrat.

Které-polštáře-na-spaní-jsou-nejpohodlnější-2

Klasický polštář na spaní: Jak vybrat?

Jestliže během spánku velmi často měníte polohu, nejlepším řešením pro vás je výběr klasického polštáře na spaní, protože vám v noci zajistí tu největší flexibilitu. I jeho další parametry však mají obrovský vliv na kvalitu vašeho spánku. 

Dobře se vám bude spát zejména na klasických polštářích o rozměrech 50 x 70 centimetrů nebo 60 x 70 centimetrů. Jelikož by měl polštář poskytovat dostatečnou oporu pro váš krk, důležitá je také jeho výška. Klasický nižší polštář na spaní je vhodný k tvrdším matracím nebo pokud spíte nejčastěji na zádech. Klasický vyšší polštář na spaní zase využijete, máte-li postel s měkčí matrací nebo pokud nejčastěji spíte na boku.

Velmi záleží také na materiálu výplně klasických polštářů na spaní. Můžete si zvolit přírodní náplň, jako je peří nebo vlna. Jejich nevýhodou však je, že se v nich více množí roztoči. Zvlášť pokud jste alergičtí na prach a roztoče, oceníte naopak výplň polštáře na spaní ze syntetického materiálu. Nejčastěji jde o umělé vlákno, mikrovlákno nebo bambusové vlákno té nejvyšší kvality. Některé umělé výplně jsou rovněž obohaceny o extrakt z aloe vera.

Tip: Nespěte na více polštářích najednou

Spíte v noci na více polštářích najednou? Vaší krční páteři tím děláte medvědí službu. Pravidelný spánek na více polštářích vede k bolestem krku, ale i hlavy. Právě proto je důležité, abyste v noci spali pouze na jednom polštáři, který s ohledem na své potřeby opravdu správně vyberete.

Co když máte při spaní pocit, že polštářů potřebujete mnohem víc? Není od věci, když vyzkoušíte polštář na spaní, který je vyšší. Kromě toho pro vás může být skvělým řešením výběr ergonomického (zdravotního) polštáře z paměťové pěny či latexu.

Ergonomické polštáře z paměťové pěny jsou vhodné pro spaní na boku i na zádech

Spíte během noci nejčastěji na boku či na zádech? V tom případě si nebudete moci vynachválit ergonomické polštáře z paměťové pěny nebo latexu. Jde o speciální typ anatomického polštáře, který vám při spaní na boku nebo při spaní na zádech zajistí tu nejlepší oporu hlavy a krku. 

Díky polštáři z paměťové pěny, která se přesně přizpůsobí tvaru vaší hlavy a vašeho krku, budete celou noc spát v ergonomicky správné poloze. Nestane se tak, že se budete ráno budit  rozespalí, rozlámaní a rozhodně vás nebude bolet za krkem. Zvlášť, pokud trpíte na bolesti za krkem, volba ergonomického polštáře z paměťové pěny či latexu je pro vás tím nejlepším řešením.

Které-polštáře-na-spaní-jsou-nejpohodlnější-3

Dětské polštáře na spaní: Které vybrat?

Hledáte dětské polštáře na psaní? Pro vaše ratolesti je vyhodný klasický polštář na spaní z přírodního nebo syntetického vlákna, který může mít hned několik rozměrů. Pro větší děti je například vhodný spací polštář o rozměrech 50 x 70 centimetrů, 60 x 60 centimerů nebo o 60 x 70 centimetrů.

Při výběru dětského polštáře na spaní dbejte o to, aby jeho náplň byla opravdu kvalitní. Na výběr máte umělé (syntetické) vlákno a také přírodní náplň, jako je peří či vlna. Pokud je však vaše dítě alergik, je pro něj syntetická náplň tou nejlepší volbou.

Jak často prát klasický polštář na spaní: Alespoň jednou ročně

Pořídili jste si nový polštář na spaní? Aby vám dobře a k vaší spokojenosti sloužil opravdu dlouhou dobu, je důležitá také jeho správná údržba. Klasický polštář na spaní, který má syntetickou či přírodní náplň, byste měli prát jednou až dvakrát do roka. A to nejlépe na klasický program při teplotě 60 stupňů Celsia s jemným odstřeďováním.

Touto správnou údržbou prodloužíte nejen životnost polštáře na spaní. Zároveň jej zbavíte prachu, nečistot, roztočů a dalších mikroorganismů, které mohou mít negativní dopad na vaše zdraví.

Po praní polštáře v pračce následuje sušení

Poté, co polštář na spaní vyperete v pračce, jej vložte do sušičky a zapněte program sušení. Každých dvacet minut sušičku otevřete a polštář na spaní načechrejte. Až bude polštář suchý, nechte jej ještě dosušit na čerstvém vzduchu. 

Jestliže nemáte sušičku prádla, polštář na spaní perte v létě. Po vyprání v pračce a jemném odstředění jej nechte vyschnout na přímém slunci. Nezapomeňte přitom na průběžné otáčení a protřepávání polštáře.

Které-polštáře-na-spaní-jsou-nejpohodlnější

Ergonomické polštáře z paměťové pěny do pračky nepatří

Jak čistit ergonomické polštáře z paměťové pěny či latexu určené pro spaní na boku nebo na zádech? S ohledem na jejich materiál je rozhodně nedávejte do pračky a následně ani do sušičky prádla. Jakým způsobem tedy udržovat polštáře z paměťové pěny nebo z latexu?

Ergonomický polštář vysvlečte z povlaku, který je běžně pratelný. Tento polštář stačí jednou za půl roku otřít měkkým hadříkem namočeným v čisté teplé vodě a nechat uschnout.

Je-li to třeba, ergonomický polštář vyperte jednou za kalendářní rok v ruce. Napusťte si vanu teplou vodou, přidejte lžíci klasického prášku na praní a polštář z paměťové pěny důkladně vyperte. Poté jej několikrát propláchněte pod čistou tekoucí vodou a opravdu jemně vyždímejte. Ergonomický polštář z paměťové pěny či latexu následně položte na rozložený sušák na prádlo, kde jej nechte volně uschnout. Praní polštářů z paměťové pěny je přitom nejlepší v létě, protože je po vyprání skvěle vysušíte na přímém sluníčku.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.