Jak vybrat nejpohodlnější podsedák?

Hledáte do své kuchyně či jídelny ten nejpohodlnější podsedák na židli? Poradíme vám, jaký vybrat, aby se vám na něm opravdu dobře sedělo a aby vám poskytnul pohodlí při stolování.

jaky-podsedak-do-jidelny

Hlavní výhody podsedáku na židli

Z jakého důvodu židle jídelního stolu vybavit podsedáky? Tento jídelní textil má hned několik výhod, které byste měli znát. Podsedák v prvé řadě zvyšuje pohodlí při sezení, zvlášť pokud má jídelní židle tvrdé sedátko bez měkkého polstrování. 

Podsedák na židli dále zlepšuje držení těla a snižuje nebo předchází bolestem zad. Měkoučký prošívaný podsedák představuje zároveň stylový doplněk, který nádherně oživí každou jídelnu nebo kuchyni, neboť patří k oblíbeným dekoracím jídelního stolu.

Podsedák na židle - na co se zaměřit?

Vybíráte nové podsedáky na židle do své kuchyně nebo jídelny? Při jejich výběru berte v potaz zvláště následující kritéria. Jedině tak vyberete ten nejpohodlnější podsedák, který bude zároveň designovým doplňkem.

Velikost a tvar podsedáku přizpůsobte velikosti židle

Každá sedací část židle není stejná. Jestliže tedy hledáte nové podsedáky na své jídelní židle, nejprve přeměřte jejich délku stran sedací části. Následně si vyberte odpovídající velikost podsedáku a také jeho tvar.

Vybírat přitom můžete mezi kulatými podsedáky a čtvercovými podsedáky. Nejběžnější velikostí kulatých podsedáků je průměr 38 centimetrů a průměr 40 centimetrů. Nejběžnější velikostí čtvercových podsedáků jsou zase rozměry 40 x 40 centimetrů nebo rozměry 38 x 38 centimetrů.

jaky-podsedak-na-zidli-vybrat

I na výšce podsedáku, jeho výplni a prošívání záleží

Aby byl podsedák co nejpohodlnější, je důležitá také jeho výška. Velmi pohodlné posezení vám zajistí již podsedák výšky 3 centimetry a více, který má měkoučkou výplň.  Aby byla tato výplň v podsedáku rovnoměrně rozložená, zaměřte se na to, aby měl podsedák po celé své ploše prošívání. Výplň tak zůstane na svém místě nejen při pravidelném používání, ale také po vyprání.

Svrchní materiál podsedáku: Kvalitní a odolný

Volte podsedáky na židli, jejichž svrchní materiál je kvalitní a který je odolný proti roztržení. Nejlepší volbou tohoto materiálu je bavlna. Svrchní materiál podsedáku na židli by se měl rovněž snadno udržovat a bez problémů byste jej měli vyčistit i v ruce. 

Barva: Slaďte podsedáky s ostatními dekoracemi jídelního stolu

Pokud přemýšlíte nad tím, jakou barvu či potisk podsedáků na židle zvolit, řiďte se jedním jednoduchým pravidlem. Podsedáky barevně slaďte s ostatními dekoracemi jídelního stolu, a to zejména s ubrusem nebo běhounem. Tato jedinečná kombinace celkově změní vzhled vaší kuchyně nebo jídelny.

V naší nabídce najdete podsedáky na židli všech barev. A to modré, šedé, zelené, růžové, fialové, žluté, béžové, černé, červené nebo bílé. Kromě podsedáků na židli v jedné barvě pro vás máme také stylové podsedáky s potiskem, který váš jídelní kout velmi příjemně oživí.

Zaměřte se na způsob upevňování podsedáku k židli

Aby podsedák na jídelní židli dobře seděl a nesklouzával, je velmi důležité jej k židli určitým způsobem upevnit. U jídelního stolu využijete zejména takové podsedáky, které můžete k židli zavázat na mašličku pomocí dvou postranních šňůrek na každém z rohů. Některé podsedáky můžete k opěradlu židle připevnit rovněž pomocí suchého zipu.

podsedaky-na-zahradni-nabytek

Podsedáky na zahradní nábytek

Kromě jídelních židlí si můžete pořídit také podsedáky na zahradní nábytek, díky kterým bude vaše venkovní posezení mnohem příjemnější. Podsedáky různých velikostí, tvarů, barev i potisků vám přijdou vhod na zahradní židle, křesla, lehátka, lavice nebo houpačky. 

Využijete zejména polstry a podsedáky na zahradní židle, které mají nejen tvar čtverce, ale také dlouhého obdélníku s ohybem. Tento dlouhý polstr následně pomocí tkaniček či suchého zipu uchyťte jak na sedací, tak na zádovou část zahradního nábytku.

Jak vybrat podsedáky na zahradní nábytek

Zajímá vás, jakým způsobem vybrat podsedáky na zahradní nábytek? Zaměřit byste se měli hned na několik kritérií. V prvé řadě byste si měli ujasnit, zda sháníte polstrování pouze na sedací část, nebo na sedací a zádovou část zároveň. Následně si pečlivě změřte rozměry židlí, lavic, lehátek, křesel nebo houpaček, abyste znali přesnou velikost podsedáků.

Podsedáky na zahradní nábytek by měly mít rovněž pevné a pratelné potahy. Aby byly opravdu pohodlné, jejich výška i s výplní by se měla pohybovat nejlépe od 5 centimetrů výše. V neposlední řadě vybírejte podsedáky na zahradní nábytek podle barvy či vzoru, které by měly dokonale zapadnout na váš balkon či terasu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.