Adventní svícen - kdy ho zapalujeme a proč?

Adventní svícen patří k tradičním součástem předvánočního období. Jeho součástí jsou čtyři svíčky, jejichž zapalování každou adventní neděli má symbolický význam. Jakým způsobem ale svíčky na adventním svícnu zapalovat, abychom dostáli tradicím?

proc-zapalujeme-adventni-svicen

Hlavní důvody, proč zapalujeme adventní svícen

Co nesmí chybět v adventně vyzdobeném interiéru? Rozhodně adventní svícen, který si vystavte nejlépe na svátečně upravený jídelní stůl. Můžete jej rovněž položit na konferenční stolek nebo komodu v obývacím pokoji. Ať už svou domácnost vybavíte jakýkomkoliv adventním svícnem, tato tradiční dekorace vám symbolicky odpočítá čtyři týdny adventu, který je zakončen Štědrým večerem.

Ptáte se, proč adventní svícen vůbec zapalujeme? Tradice adventního svícnu, nebo chcete-li adventního věnce, má přímou spojitost s dobou adventu, který pro křesťany představuje začátek liturgického roku a který je dobou očekávání narození Ježíše Krista spadající na 24. prosince. 

Adventní svícen (adventní věnec) se začal v evropských domácnostech v době adventu objevovat již v 19. století. Od té doby obliba této adventní dekorace velmi vzrostla a ve svých domovech ji mají nejen věřící, ale také ateisté. 

Význam svíček na adventním svícnu

Čtyři svíčky na adventním svícnu symbolizují čtyři týdny před Vánoci a jejich jasné světlo podle křesťanské tradice představuje příchod Ježíše Krista na tento svět. Tradiční adventní svícen, který má kruhový tvar, navíc symbolizuje Kristův kříž a každá z jeho svíček míří na jinou světovou stranu.

Jak už jsme uvedli, součástí adventního svícnu, který patří k nejoblíbenějším vánočním dekoracím, jsou čtyři svíčky. Za každou adventní neděli zapalujeme jednu svíčku, z nichž každá má svou vlastní symboliku.

✔ 1. adventní neděle (železná) - 1. svíčka je “svíce proroků” a symbolizuje naději.

✔ 2. adventní neděle (bronzová) - 2. svíčka je “betlémská” a symbolizuje lásku.

✔ 3. adventní neděle (stříbrná) - 3. svíčka je “pastýřská” a symbolizuje radost a přátelství.

✔ 4. adventní neděle (zlatá) - 4. svíčka je “andělská” a symbolizuje mír a pokoj.

Věřící často na adventní věnec nebo adventní svícen přidávají také pátou “Kristovu svíčku”. Tuto svíčku, která má obvykle bílou barvu, zapalují na Štědrý den 24. prosince a Boží hod vánoční 25. prosince. 

jak-na-adventni-svicen

Jak zapalovat svíčky na adventním svícnu? Velmi záleží na tvaru dekorace

Přemýšlíte, jak zapalovat svíčky na adventním svícnu? Pokud má adventní svícen kruhový tvar, svíčky zapalujte vždy proti směru hodinových ručiček. Ovšem, co když má adventní svícen tvar obdélníku?

Svíčky na podlouhlém adventním svícnu zapalujte nejlépe směrem zleva do prava. Jestliže na tomto svícnu máte umístěné různě dlouhé svíčky, první adventní neděli zapalte nejdelší svíčku a postupně délku svíček snižujte. Platí tedy, že čtvrtou adventní neděli byste měli na adventním svícnu zapálit svíčku nejkratší.

Některé svíčky na adventním svícnu jsou rovněž opatřeny číslicemi. V tomto případě první adventní neděli zapalte svíčku s číslem 1, druhou adventní neděli nechte hořet svíčku 1 a 2, třetí adventní neděli svíčku 1, 2 a 3 a čtvrtou adventní neděli svíčku 1, 2, 3 a 4. Nejen na čtvrtou adventní neděli, ale také na Štědrý den a Štědrý večer by vám na adventním svícnu měly hořet všechny čtyři svíčky naráz. A to ať už máte adventní svícen kruhový nebo rovný.

Nejoblíbenější adventní svícny: Kovové, dřevěné i z keramiky

K nejoblíbenějším adventním svícnům současnosti patří kovové adventní svícny v kulatém i podlouhlém tvaru, které stačí následně doplnit o 4 svíčky a nadekorovat je přírodninami a vánočními ozdobami. Vašemu domovu budou slušet také adventní svícen z kombinace dřeva a skla nebo keramický adventní svícen. Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv, zaručeně se stane středobodem vašeho svátečně vyzdobeného domova.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.