Dřevěné prkénko - jak si vybrat a jak se o to starat?

Dřevěné prkénko je základní kuchyňské nádobí - umožňuje vám připravovat salát, připravovat ingredience k jídlu nebo řezat rohlíky na snídaně každý den. Bez ohledu na náš životní styl a frekvenci používání kuchyně má prakticky každý prkénko. 

 

prkenka1

 

Dřevěné prkénko – které si vybrat?

V kategorii  desek si můžeme vybrat z dřevěných desek:

akácie (tvrdé dřevo)

buk (tvrdé dřevo)

mango (středně tvrdé dřevo)

dub (tvrdé dřevo)

jasan (tvrdé dřevo)

tis (velmi tvrdé dřevo)

 

Prkénko by mělo být co nejodolnější , a proto se při výrobě dřevěných desek nejčastěji používá velmi silné a tvrdé dřevo, jak je uvedeno výše.

 

A co bambus?

Nejlevnější a nejoblíbenější prkénka na krájení jsou ty, které jsou vyrobeny z bambusu - bambus není strom sám o sobě, ale získáváme materiál podobný dřevnatým vlastnostem. Je to také estetické a levné. Je také obtížnější absorbovat různé kapaliny - pokud je pro nás tato funkce důležitá, bude pro nás perfektní bambusová prkénko.


Jak impregnovat prkénko?

Před prodloužením jeho trvanlivosti a ochranou před předčasným poškozením stojí za to impregnovat dřevěné prkénko. K impregnaci můžeme použít jak hotové výrobky dostupné v obchodech, tak některé oleje na vaření.

 

Pokyny krok za krokem - jak impregnovat dřevěné prkénko přírodním olejem?

1. Před impregnací by s deska měla být čistá a pokud byla opláchnuta, musí být vysušena.Pro impregnaci prkénka můžeme použít olivový olej, kokosový olej nebo lněný olej (je důležité, aby to nebyl lak, ale čistý olej).

2. Nejlepší je olej jemně zahřát před aplikací bez varu.

3. Hadříkem naneste  na prkénko teplý olej. Nechejte prkénko na suchém a tmavém místě.

4. Když deska zaschne, proces opakujeme (nejlépe je to asi 4-5 krát).

 

Pokud nechcete použít k impregnaci kuchyňský olej, můžete také doplnit tekutý parafín (je k dispozici např. V lékárnách). Pro impregnaci parafínem připravte desku jako na olej. Pak aplikujeme parafín bavlněným hadříkem a počkáme s nanesením další vrstvy po zaschnutí. Nejlepší je opakovat akci 3-4 krát - pokud již desku impregnujeme, můžeme se omezit na dvě aplikace parafínu.

 

Jak pečovat o dřevěné prkénko?

Dřevěné prkénko vyžaduje od nás trochu více pozornosti než skleněné nebo plastové desky - je vyrobeno z přírodního, málo zpracovaného materiálu. Kromě impregnace před použitím je třeba znát několik triků / pravidel, která usnadní používání a učiní je trvanlivějším.

  • Nikdy nečistěte  prkénko v myčce.
  • Zabraňte namáčení prkénku na dlouhou dobu - to může vést k otoku a poškození. Pokud máme špinavé prkénko, raději bychom je nevložili do dřezu.
  • Můžete se zbavit nepříjemného zápachu  citronem.
  • Můžeme také použít sůl a citron k důkladnému očištění prkénka. Stačí otřít prkno solí a půl citronu , lehce špinavé prkénko znovu získá svou dřívější záři.

 

prkenka2



  1. Prkénko, 41 x 27 cm, akátové dřevo, ZELLER
  2. Prkénka BAMBOO,  - 2v1, ZELLER
  3. Bambusová otočná deska pro sýr a občerstvení
  4. Bambusová deska na sýr a občerstvení + 4 nože
  5. Krájecí deska s výsuvnými podnosy, bambusové kuchyňské příslušenství - 50 x 28,5 x 4,5 cm, ZELLER

6. Bambusová deska, prkénko - 2 v 1, ZELLER

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.