Co by měla obsahovat ideální jídelní souprava?

Jídelní souprava je základním vybavením každé kuchyně. Prozradíme vám, co by měla taková ideální jídelní souprava obsahovat, aby byla přesně podle vašich představ. Zaměříme se nejen na jídelní soupravy pro klasické nebo slavnostní stolování, ale také na dětské jídelní soupravy.

jaka-jidelni-souprava-pro-narozeninovy-obed

Jídelní souprava se hodí pro běžné i slavnostní stolování

Jídelní souprava představuje záruku estetického stolování. Doma můžete používat klasickou jídelní soupravu, kterou běžně využijete během oběda nebo večeře. Ve vaší kuchyni by vám také neměla chybět slavnostní jídelní souprava, která je ideální pro speciální příležitosti - například narozeninový oběd nebo štědrovečerní večeři.

Díky jídelní soupravě bude vaše běžné i slavnostní stolování působit sladěně a dokonale. Pořídit si můžete jídelní soupravu různých materiálů, tvarů, barev i dekorů. Velmi podstatné je samozřejmě konkrétní složení jídelní soupravy. Jaké máte možnosti?

Jídelní souprava: Co by měla obsahovat?

Klasická jídelní souprava se skládá hned z několika kusů. Jde o hluboké talíře, které využijete zvláště k servírování polévek, ale také špaget a jiných těstovin. V některých soupravách namísto hlubokých talířů naleznete misky, které jsou ideální zvláště k servírování polévek. Další součástí jídelní soupravy jsou mělké talíře určené k podávání hlavních chodů a dále dezertní talíře sloužící k podávání moučníků a pečených či nepečených dezertů.

V jídelních soupravách naleznete také hrnky na vodu, kávu či čaj. Některé jídelní soupravy obsahují místo hrnků šálky s podšálkem. Vaše ranní nebo odpolední káva tak bude dokonale ladit také s dalším nádobím.

V českých domácnostech jsou kromě klasických jídelních souprav v oblibě rovněž sady talířů. Najdete v nich zejména kombinaci hlubokého talíře, mělkého talíře a dezertního talíře. Velmi oblíbená je i kombinace hlubokého talíře, mělkého talíře, dezertního talíře a misky. Vedle sady talířů si můžete svou kuchyňskou linku vybavit stylovou sadou misek.

jaka-slavnostni-jidelni-souprava-do-jidelny

Na designu, materiálu i barvě jídelní soupravy záleží

Rozhodli jste se, že si pořídíte novou jídelní soupravu? V prvé řadě si ujasněte, zda ji budete používat k běžnému stolování, nebo spíše ke slavnostním příležitostem. Této volbě přizpůsobte design, materiál, barvu a případně i dekor soupravy.

Co se materiálu týče, vybírat můžete mezi porcelánovou jídelní soupravou, keramickou jídelní soupravou nebo skleněnou jídelní soupravu. Talíře jídelní soupravy mají nejčastěji kruhový tvar, zajímavě působí také tvar oválu, obdélníku nebo čtverce.

Aby byla jídelní souprava dokonale sladěná se zbytkem vaší kuchyně nebo jídelny, zaměřte se na její konkrétní barvu. Přesný výběr barvy jídelní soupravy (např. zelená, starorůžová, černá, bílá, zlatá, modrá, šedá, transparentní-průhledná) je pouze na vás. 

A co dekor jídelní soupravy? Velmi záleží na tom, k jaké příležitosti ji budete používat. Rozhodnout se tak můžete pro jídelní soupravu jednobarevnou bez dekoru. Stylově rovněž vypadají jídelní soupravy s geometrickým dekorem, dekorem květin nebo dekorem listu. Velmi zajímavé jsou i soupravy s originální rytinou.

Pro kolik osob jídelní soupravu pořídit?

Svou kuchyni vybavte jídelní soupravou určenou ideálně pro 4 osoby. Pořídit si můžete také jídelní soupravu pro 6 osob nebo více. Talíře, misky, hrnky a šálky navíc vám totiž přijdou vhod, třeba když k vám přijde návštěva. Mít perfektně sladěné nádobí se hodí i během větších oslav a setkání.

V nabídce najdete nejčastěji jídelní soupravu s 16 či 18 kusy. Využijete však rovněž až 40dílné jídelní soupravy, které kromě talířů zahrnují misky, hrnky, šálky a podšálky. V těchto případech se rozhodně nemusíte bát, že nebudete mít sladěné talíře a hrnky pro návštěvu. I taková narozeninová oslavou bude díky velké jídelní sadě vypadat vskutku perfektně!

jaka-porcelanova-jidelni-souprava-do-jidelny

Dětská jídelní souprava: V hlavní roli porcelán a kvalitní plast

Máte malé děti? V tom případě vám doma kromě klasické jídelní soupravy nesmí chybět dětská jídelní souprava. Tato sada s oblíbenými dětskými motivy je dokonale sladěná a vašemu dítěti bude díky ní chutnat snad každé naservírované jídlo. 

K nejoblíbenějším patří dětská jídelní souprava z porcelánu, v níž najdete mělký talíř, hluboký talíř a hrnek. Své ratolesti můžete pořídit jídelní soupravu také z kvalitního a zdravotně nezávadného plastu, jejíž největší výhodou je odolnost, lehkost a nerozbitnost. Plastová dětská jídelní souprava obsahuje nejčastěji mělký talíř, hluboký talíř nebo mističku a také hrneček nebo kelímek na pití. U některých najdete i lžičku, vidličku a nožík.

Chcete, aby se dětská jídelní souprava vaší ratolesti skutečně líbila? V tom případě si dejte velmi záležet na volbě motivu. Pokud si nejste jistí, tuto jídelní soupravu raději vybírejte přímo se svým dítětem. Potěší jej například dětské nádobí s pohádkovými postavami, které zná z kreslených filmů, seriálů a pohádek. U svého potomka zabodujete rovněž jídelní sadou se zvířátky, jednorožci, princeznami a vílami. Perfektní je také jídelní souprava s motivem konkrétních povolání. 

Kromě motivu se zaměřte na barvy dětské jídelní soupravy. Zatímco holčičkám udělá radost růžová, klukům zase modrá. Můžete samozřejmě volit také barvy univerzální. A to například červenou, šedou nebo hnědou.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.