Využijte čas grilovaček naplno. Poradíme s výběrem nezbytných doplňků ke grilování

Chcete si společně s rodinou či přáteli pochutnat na grilovaných dobrotách? V tom případě vám nestačí pouze klasický gril na dřevěné uhlí nebo elektrický gril. Aby vám šlo grilování perfektně od ruky, potřebujete i nezbytné grilovací nářadí a další doplňky. Poradíme vám, které vybrat.

grilovani-na-zahrade

Grilovací kleště: Základ, bez kterého se neobejde žádná grilovačka

Pokud si chcete ugrilovat steaky, zeleninu nebo klobásy, mít gril rozhodně nestačí. Bez správného grilovacího nářadí byste si totiž okamžitě popálili prsty. Co tedy ke grilování potřebujete? Naprostým základem jsou grilovací kleště. Díky tomuto grilovacímu nářadí můžete na rozpálený gril bezpečně pokládat nejen klobásky, ale i plátky masa či zeleniny .

Grilovací kleště vám dále poslouží k otáčení grilovaných dobrot a rovněž k jejich odebírání z grilovacího roštu. Toto příslušenství ke grilování zajistí vaši bezpečnost i jinak. Díky grilovacím kleštím totiž budete mít dostatečný odstup od rozpáleného grilu, a tak hrozí minimální riziko, že se popálíte od roštu nebo na vás kápne rozpálený tuk.

Grilovací nářadí si pořiďte v sadě: Kromě kleští nezapomeňte na vidličku či mašlovačku

K dokonalému grilování nevyužijete pouze grilovací kleště. Chcete, aby byly vámi připravované dobroty bez jediné chybičky? Pořiďte si přímo grilovací sadu. Ta by měla kromě grilovacích kleští obsahovat také grilovací mašlovačku, grilovací obracečku či grilovací vidličku.

Taková grilovací vidlička je perfektní k otáčení grilovaného masa a steaků. Grilovací obracečku využijete v případech, kdy grilované dobroty nemůžete uchopit kleštěmi či vidličkou. Grilovací obracečka vám tedy poslouží zejména k otáčení grilovaných ryb a zeleniny a k jejich následnému odebrání z grilovacího roštu.

Není od věci, když grilovací sada obsahuje také grilovací mašlovačku. Toto grilovací nářadí využijete při potírání grilovaných dobrot marinádou. Vybírejte ideálně silikonové obracečky, které jsou odolné vůči žáru. K nanášení marinády do masa vám poslouží také speciální grilovací pipeta.

nezbytne-doplny-ke-grilum

Milujete burgery či ryby? Chybět by vám neměl ani grilovací rošt

Pokud patříte k milovníkům grilovaných pochoutek, v grilovací výbavě by vám neměl chybět ani grilovací rošt neboli grilovací mřížka. Díky této vychytávce perfektně a jednoduše ugrilujete ryby, zeleninu, ale i steaky či burgery. Jelikož jsou grilovací rošty z obou stran opatřeny mřížkami z nerez oceli a mají také rukojeť, otáčení grilovaných pokrmů bude díky nim opravdová hračka.

A co když si rádi pochutnáte na špízech? Ve vaší grilovací sadě by se mělo najít místo i pro grilovací jehly, na které dle libosti napíchnete maso a zeleninu. Tuto delikatesu následně stačí rovnoměrně ugrilovat.

Čisticí kartáč na grily

Klasický gril na dřevěné uhlí potřebuje pravidelnou údržbu. Poté, co vychladne, se proto pusťte do jeho čištění. Za tímto účelem vám přijde vhod čisticí kartáč na grily, pomocí kterého zbavíte grilovací rošt všech nečistot. Tato pomůcka z grilu s přehledem odstraní mastnotu i zaschlé zbytky potravin. Na závěr doporučujeme grilovací rošt omýt obyčejnou houbičkou na nádobí, která bude namočená v teplé jarové vodě. Na závěr grilovací rošt ještě dočistěte vodou.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.