Prostírání na stůl je základem stylového stolování

Základem útulné domácnosti je perfektně upravená tabule, na kterou by měl být pěkný pohled po celý rok. Kromě stylového ubrusu vám nesmí chybět ani prostírání na stůl. Právě tento doplněk dodá vašemu stolování slavnostní nádech.

living-and-dining-room-interior-with-grey-couch-an-7B6TA8W-min

Prostírání na stůl má řadu podob

Dovedli byste si představit váš jídelní stůl bez prostírání? Pro řadu lidí je to nemožné. Na svém jídelním stole přitom nemusíte mít ani ubrus či běhoun. Stylově vypadá i prázdný stůl doplněný právě o prostírání na stůl. Tento doplněk zkrátka neodmyslitelně patří ke každé jídelně.

Pokud si vybíráte nové prostírání na stůl, rozhodovat se můžete hned mezi několika druhy. Kromě textilního prostírání na stůl, se zvlášť v českých domácnostech s malými dětmi těší velké oblibě omyvatelné prostírání na stůl, které je velmi praktické. Do své jídelny si můžete rovněž pořídit korkové prostírání, anebo prostírání pletené z provázků v přírodních barvách.

Prostírání na stůl slaďte spolu s ubrusem

Ať už svůj jídelní stůl prostíráte na sváteční den, nebo zcela při běžné příležitosti, myslete na jedno. Prostírání na stůl by mělo spolu s ubrusem či běhounem a případnými dekorativními doplňky tvořit jeden dokonale sladěný celek.

V moderních interiérech tvoří prostírání na stůl ideální dvojici zejména s běhounem. Snažte se je proto sladit barevně, shodovat by se měly i v použitém motivu, ale i materiálu. Když doprostřed stolu, na který jste položili běhoun a prostírání, dáte ještě vázu s květinami, bude výsledek naprosto dokonalý.

table-cloth-at-wooden-surface-background-LES2KX7-min

Prostírání na stůl nakupujte v sadě

Není tedy od věci, když si pohrajete se stylovým stolováním. Určitě víte, že prostírání na stůl byste nikdy neměli kupovat po jednom kuse, tento praktický a zároveň dekorativní doplněk do jídelny si pořizujte vždy v sadě. A to podle toho, jak velký je váš jídelní stůl. Standardně na něj však patří celkem čtyři kusy prostírání na stůl. Menším stolům lichotí i dva kusy prostírání, větší zase celkem šest kusů prostírání.

Prostírání na stůl má dekorativní i ryze praktickou funkci

Na prostírání na stůl je nejen hezký pohled. I když bude mít atraktivní design, zároveň váš jídelní stůl ochrání před ušpiněním, pokapáním, nebo dokonce poškozením. Máte-li malé děti, vsaďte na omývatelné prostírání na stůl. Není od věci, když bude vyrobeno z velmi odolného materiálu, který lze umývat i v myčce nádobí.

Prostírání na stůl tedy v době stolování funguje jako praktická podložka pod talíř. Před nečistotami chrání nejen samotný stůl, ale také ubrus či běhoun. Tato stylová podložka vám navíc velmi zkrátí dobu úklidu pod obědě nebo třeba po návštěvě.

Tip: Rozhodněte se například pro prostírání na stůl vyrobené z polypropylenu opatřené moderními vzory. Toto prostírání je stylové a zároveň má dlouhou životnost. Díky materiálu, ze kterého je vyrobeno, je totiž odolné vůči změně tvaru, praskání, ale i obyčejnému poškrábání.

eating-family-with-child-at-a-dinner-PM9V8YA-min

Vyberte si různé barvy i vzory

Prostírání na stůl má nejčastěji tvar obdélníku, které bezesporu patří k těm nejoblíbenějším. Často se setkáte také se tvarem kruhu nebo oválu. Na svůj jídelní stůl si můžete pořídit prostírání v jednotné barvě, na výběr přitom máte celou paletu odstínů. Aby byl váš domov dokonale prosycen barvami, prostírání na stůl v tomto případě laďte s celkovým barevným vyzněním své jídelny či kuchyně.

Prostírání na stůl sluší také decentní vzory nebo jemné barevné přechody. Na jídelních stolech vypadá nádherně i prostírání opatřené potiskem. Jde například o potisk kávy, barevných lístků, květin. stylových mandal nebo moderních geometrických vzorů.

Prostírání na stůl najde uplatnění i v obývacím pokoji

Máte přebytečné prostírání na stůl a nevíte, kam s ním? Potom jeden nebo dva kusy položte na konferenční stolek do obývacího pokoje. Jelikož i v této místnosti často pijeme a jíme, prostírání ochrání nábytek před pokapáním či dalším znečištěním. Prostírání na stůl bude v obývacím pokoji zároveň působit jako velmi zajímavý designový kousek. Ve kterých místnostech prostírání na stůl dále využijete? Například v předsíni, v ložnici, ale i ve své pracovně. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.