Jaká solární světla vybrat na zahradu? Poradíme vám

Venkovní solární světla jsou vkusnou i praktickou dekorací každé zahrady. Zajímá vás, které typy solárních světel vybrat, aby byla vaše zahrada dokonalá? Krok za krokem vám jednotlivá solární světla představíme a ukážeme ta, bez kterých se rozhodně žádná zahrada neobejde.

venkovi-solarni-svetla

Jak fungují venkovní solární světla

Solární světla na zahradu, ke kterým rozhodně nepotřebujete napájecí kabel, pracují na velmi jednoduchém principu. Jelikož je jejich součástí solární panel a jedna nebo více dobíjecích baterií, prostřednictvím fotovoltaického efektu vyrábějí elektřinu ze slunečního světla. Baterie solárního světla se tedy nabíjí během dne. Poté, co se setmí, sluneční energie uložené v těchto bateriích napájí LED světlo.

Chtěli byste venkovními solárními světly vybavit svou zahradu? Umístěte je do míst, kde na ně bude během dne svítit přímé slunce. Ideálně osm nebo více hodin denně. V každém případě jasnost solárního světla na zahradu záleží na množství světla, kterému je v průběhu dne vystaveno. Tato jasnost se odvíjí rovněž od kvality fotovoltaických článků a velikosti LED žárovky.

Venkovní solární světla jako oblíbené osvětlení přístupových cest

Přemýšlíte, jaká solární světla vybrat na svou zahradu? Rozhodně by vám neměla chybět ta nejoblíbenější, tedy solární osvětlení cestiček a cest na zahradě. Schodiště, cestu k domu, terase, altánu nebo bazénu můžete vyznačit menšími solárními bodovými světly, která jednoduše zapíchnete do země. 

Tato solární světla k lemování cestiček se zpravidla prodávají po sadách. Kromě toho, že mají kovovou nožku, jejich svítilna se vyznačuje originálním tvarem. Vybírat můžete například mezi koulí, lampou nebo diamantem. Velmi oblíbená jsou také venkovní solární světla určená k lemování cestiček na zahradě ve tvaru válce.

solarni-svetla-na-zahradu

Solární světla na zahradu s pohybovými čidly dokážou zajistit i vaši bezpečnost

Při lemování cest a cestiček v zahradě není od věci si pořídit rovněž venkovní solární světla s pohybovými čidly. Nejen, že vám spolehlivě posvítí na cestu. Mají také bezpečnostní funkci, neboť svým rozsvícením dokážou případně odhalit nezvaného hosta.

Dekorativní solární světla v podobě sošek a figurek: Ideální na zahradu

Kromě venkovních solárních světel k lemování nejrůznějších cestiček na své zahradě využijete také dekorativní solární světla. Jejich hlavní předností je, že mohou mít nejrůznější podobu. A to například kamene, lucerny či libovolné zahradní sošky, figurky či zvířátka. Dekorativní solární světla umísťujte na zahradu či na terasu samostatně, a to zejména do míst, kde budou dobře viditelná.

jake-solarni-svetla-si-vybrat

Co na terasu nebo balkon? Solární řetěz, solární závěsné světlo nebo solární lucernu

Chcete si venkovními solárními světly vyšperkovat také svou terasu nebo balkon? Oživte je například solárními řetězy se světly ve tvaru koulí či lucerniček. Na terase vám nesmí chybět ani designové závěsné solární světlo ve tvaru obří žárovky. Krásně vypadá i stojací solární lucerna, kterou jednoduše postavte na zahradní či odkládací stolek a která svým světlem během vlahých letních večerů dodá vaší terase neopakovatelnou atmosféru.

Zahradní solární závěsná lampa: To pravé na terasu či do altánu

Rádi si posedíte na své terase či v zahradním altánu za vlahých letních večerů? I v tomto případě zkuste využít energii ze sluníčka. Pořiďte si zahradní solární závěsnou lampu, která je nejen nádhernou zahradní dekorací. Pokud budete v létě tuto solární lampu každý den nabíjet na přímém slunci, po setmění vám efektně rozzáří terasu. A vy samozřejmě ušetříte také za elektřinu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.