Cestovní polštář: Nezbytnost při cestování autem, autobusem i vlakem

Nemusíte cestovat pouze k moři. I na kratší vzdálenosti, kdy budete objevovat krásy České republiky, vám přijde vhod cestovní polštář. Tento praktický doplněk zajistí, že vám při několikahodinovém cestování autem, autobusem či vlakem nebude rozhodně bolet za krkem. Tato skutečnost je pro vaše zdraví to nejcennější.

nafukovaci-cesstovni-polstar

Důležitá podpora hlavy a krční páteře

Cestovní polštář patří k základní výbavě každého cestovatele. Umožní vám, abyste si při jízdě v autě, autobusu či vlaku pohodlně odpočali a případně se také vyspali do růžova. Hlavním úkolem cestovního polštáře je totiž podpírat hlavu a krční páteř. 

Když tedy použijete cestovní polštář, nemusíte se bát toho, že několikahodinovou jízdu autem (coby spolujezdec) odnesete nepříjemnou bolestí za krkem. Který typ cestovního polštáře vám zajistí to největší pohodlí? 

Výplň cestovního polštáře: Nejdůležitější kritérium výběru

Poohlížíte se po novém cestovním polštáři? V tom případě můžete vybírat hned z několika typů, které se od sebe odlišují výplní. Můžete si tak vybrat nafukovací cestovní polštář, cestovní polštář s mikrogranulemi nebo cestovní polštář s paměťovou pěnou. Jakým způsobem se od sebe tyto výplně liší?

  1. Nafukovací cestovní polštář

Nafukovací cestovní polštář mívá standardně tvar do U (tj. tvar podkovy). Sami si jej můžete nafouknout do požadované pevnosti. Tedy aby byl pro vás coby podpora hlavy a krku co nejpohodlnější. Výhodou nafukovacího cestovního polštáře je skutečnost, že je po vyfouknutí velmi skladný a lehký. Když jej už nebudete potřebovat, můžete jej uschovat do zavazadla, v němž vám zabere velmi málo místa.

  1. Cestovní polštář s mikrogranulemi

Tento typ polštáře, jehož výplň je tvarovatelná a poddajná, je velmi příjemný a pohodlný na cestování. Vašemu krku i vaší hlavě zajistí rovnoměrnou podporu. Výborně se totiž přizpůsobí mezeře, která se nachází mezi vaší hlavou (a krkem) a sedačkou.

  1. Cestovní polštář z paměťové pěny

Nejpohodlnějším typem cestovního polštáře je bezkonkurenčně polštář z paměťové pěny. Tento materiál se s oblibou používá i na výrobu klasických polštářů na spaní nebo na výrobu matrací.

Cestovní polštář z paměťové pěny vám při cestování autem, autobusem, vlakem či letadlem zajistí dokonalé pohodlí. Paměťová pěna totiž dokáže okopírovat tvar vašeho krku i hlavy, díky čemuž zajistí stoprocentní oporu pro vaši krční páteř. Ze zdravotního hlediska je cestovní polštář z paměťové pěny tou nejlepší volbou.

Tip: Cestovní polštáře nemusíte používat pouze při cestování. Využijte je také doma. A to třeba tehdy, když budete sedět v křesle a při tom se dívat na svůj oblíbený seriál v televizi nebo číst napínavou knížku.

cestovni-polstar

Barvy a motivy cestovních polštářů

Typ výplně je tedy nejdůležitější vlastnost, která by vás při výběru cestovního polštáře měla zajímat. Teprve poté si vybírejte cestovní polštář dle barvy či vzoru. Cestovní polštář pořiďte i svým dětem. Možná se jim bude líbit kousek s motivem ovečky, zajíčka, žabičky či dalšího roztomilého plyšového zvířátka.

Víte, že? Nejpoužívanějším tvarem cestovního polštáře je jednoznačně podkova, tedy polštář ve tvaru U. Do auta si však můžete pořídit také cestovní polštář ve tvaru válce, který se navléká na bezpečnostní pás. Tento typ polštářku využijí hlavně děti.

Cestovní polštář: Jak jej udržovat?

I když si možná bez cestovního polštáře nedokážete představit cestování, v autě jej rozhodně stále nenechávejte. Zvlášť, když jej používáte velmi často, měli byste jej také pravidelně čistit. Jakým způsobem?

Většina cestovních polštářů je opatřena snímatelným  potahem. Tento potah tedy z cestovního polštáře vysvlékněte a vyperte v pračce při teplotě 40 stupňů Celsia. Jak ale čistit náplně cestovního polštáře nebo polštář, který nemá snímatelný potah?

Pokud jsou tyto části znečištěné, přeperte je ručně za použití klasického prášku na praní ve vodě, která má teplotu 40 stupňů Celsia. Po přeprání je ještě propláchněte v čisté vodě a dejte  sušit. Celý cestovní polštář nebo jeho výplň nikdy neperte v pračce, mohli byste je poničit. Také je nikdy nežehlete.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.