Domácí příručka: Jak na žehlení bavlny, viskózy, polyesteru a jiného textilu

Žehlení patří mezi nejméně oblíbené domácí činnosti. Přesto se mu musíme věnovat, abychom zachovali svůj reprezentativní vzhled. Ať už jde například o žehlení košil nebo oděvů z mačkavých materiálů. A právě každý typ textilu vyžaduje jiný způsob žehlení. Poradíme vám proto, jak na žehlení bavlny, viskózy, polyesteru a dalších materiálů.

jak-zehleni-bavlny

Jak zjistíte materiál? Přečtěte si štítek

Každé oblečení nebo každý kousek bytového textilu má v sobě všitý štítek, který vás informuje o použitém materiálu. Vyhledejte si jej, než se pustíte do samotného žehlení, ke kterému potřebujete kromě kvalitní žehličky také žehlicí prkno. Řiďte se doporučenými postupy uvedenými na štítku, jedině tak neuděláte chybu. Jak je to tedy s žehlením jednotlivých materiálů?

Žehlení bavlny

Ze všech materiálů je žehlení bavlny nejjednodušší. Dali jste se do žehlení košil, triček, šatů, kalhot či spodního prádla z bavlny? Abyste své oblečení precizně vyžehlili, nastavte svou žehličku na vyšší teplotní stupeň. Většina moderních žehliček disponuje přímo programem žehlení bavlny. Bavlnu přitom můžete žehlit s funkcí napařování i bez ní.

Obzvlášť opatrní byste však měli být při žehlení bavlněných svršků černé barvy. Položte ja na bavlněnou podložku na žehlení a následně je žehlete z vnitřní strany. Předejdete tím nevzhledným odleskům.

Tip: Nechcete, aby vás ze žehlení bolela záda? Pořiďte si praktickou židličku k žehlení, která je výškově nastavitelná

zehleni%20tipy

Žehlení viskózy

Oblečení z viskózy, které je velmi příjemné na nošení, se zpravidla nemusí žehlit. Co ovšem dělat, když na žehlení košil, šatů či kalhot z viskózy stále trváte? Tyto oděvy umístěte na podložku na žehlení a použijte na ně pouze vlažnou žehličku. Oblečení z viskózy žehlete ideálně na bavlněném potahu na žehlící prkno. 

Jestli chcete mít jistotu, že tento materiál opravdu neponičíte, žehlete jej z vnitřní strany. Jako ochranu viskózy před poškozením můžete rovněž použít bavlněnou látku.

Žehlení polyesteru

Máte po ruce žehličku, podložku na žehlení i potah na žehlicí prkno? V tom případě se můžete pustit i do žehlení oblečení z polyesteru, které má ovšem spoustu specifik. Polyester je totiž vysoce hořlavý materiál. Při jeho žehlení proto buďte opatrní, mohli byste jej velmi snadno popálit.

Ať už se chcete věnovat žehlení košil z polyesteru nebo jiných oděvů z tohoto materiálu, dodržujte několik pravidel. Položte svršky z polyesteru na podložku na žehlení a na své žehličce si nastavte co nejnižší teplotu (maximálně 100 stupňů Celsia). Některé žehličky mají také funkci “žehlení polyesteru”. Využijte ji.

Tip: Abyste například při žehlení košil z polyesteru minimalizovali jejich zničení, žehlete je z vnitřní strany.

prislusenstvi%20k%20zehleni

Žehlení dalších materiálů

  • Fleece - Tato syntetická látka, ze které se nejčastěji šijí mikiny nebo deky a přehozy, se téměř nemačká. Žehlení oděvů z fleecu si proto dobře rozmyslete. Pokud chcete fleece opravdu žehlit, položte oděv na podložku na žehlení, použijte bavlněnou látku coby chránič a vše přežehlete žehličkou nastavenou na nízkou teplotu - tedy maximálně 100 stupňů Celsia.
  • Polyamid - Jde rovněž o syntetickou látku, ze které se nejčastěji vyrábějí punčochy, nepromokavé bundy, tylové sukně nebo sportovní oblečení jako plavky. Při žehlení je polyamid velmi náchylný na poškození. Abyste jej nepopálili, žehlete jej na žehlicím prknu s potahem žehličkou nastavenou na nízkou teplotu, tedy zhruba 100 stupňů Celsia. Jako ochradu polyamidu používejte při žehlení bavlněnou látku.
  • Pleteniny - Pletené svetry či šaty byste rozhodně žehlit neměli. Pokud je ale váš svetr velmi pomačkaný, položte jej na podložku na žehlení, ovšem žehličkou přes něj nepřejíždějte. Vlákna by totiž povolila a svetr by ztratil tvar. Nejlépe napařovací žehličkou pohybuje tři až pět centimetrů na svetrem. Horká pára odstraní všechny nerovnosti.
  • Potisky, flitry nebo výšivky - Také na potisky, flitry nebo výšivky, které máte na oblečení, žehlička rozhodně nepatří. Žehlete pouze tkaninu. Potisky, flitry nebo výšivky při žehlení košil nebo triček přežehlete pouze párou pomocí napařovací žehličky umístěné ve vzdálenosti tři až pět centimetrů.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.