Bílé nebo červené? Jak vybrat sklenice na víno?

Vybíráte sklenice víno? V první řadě si ujasněte, zda z ní budete pít bílé, nebo červené víno. Pro každý druh vína jsou totiž vhodné jiné velikosti i jiné tvary sklenice, a to nejen pro efekt. Správně vybraná sklenice totiž dokáže výrazně ovlivnit i výslednou chuť vína. Podle čeho tedy vybrat sklenice na bílé víno a sklenice na červené víno? A jak je to s výběrem sklenice na růžové víno nebo sklenice na šampaňské?

jake-sklenice-na-sumive-vino-vybrat

Jak vybrat sklenice na víno - základní rady

Jak poznáte opravdu kvalitní sklenici na víno? Pořiďte si domů sadu sklenic na víno, které jsou vyrobené z kvalitního a čirého skla a které jsou tenkostěnné. Sklo je totiž nejlepším způsobem servírování vína, protože nijak neovlivňuje jeho výslednou chuť.

Pokud vybíráte sklenici na víno, zvolte vždy sklenici na vysoké stopce, za kterou budete sklenici držet. K pití vína rozhodně nepoužívejte sklenici bez stopky ve tvaru kalíšku, protože byste v tomto případě svým držením způsobili zbytečné teplání vína.

Na tvaru a velikosti sklenice vína záleží

Co je při výběru sklenice na víno velmi podstatné? Tvar a velikost jejího kalíšku. Jak poukazují sommeliéři, rozlišujeme celkem tři základní typy sklenic na víno. Jde konkrétně o sklenice na bílé víno, sklenice na červené víno a sklenice na šumivé víno. Každá z těchto sklenic, která je doporučená po určitý druh vína, se odlišuje tvarem a velikostí (objemem).

jak-vybrat-sklenice-na-vino

Sklenice na bílé víno: Kalíšek ve tvaru tulipánu

Vybíráte sklenice na bílé víno? Řiďte se pravidlem, které říká, že by měly být užší a vyšší nežli sklenice na bílé víno. Nejlepší volbou k podávání bílého vína je sklenice na víno s kalíškem ve tvaru tulipánu. Jak tuto sklenku poznáte?

Sklenice na bílé víno s kalíškem ve tvaru tulipánu má tvar pootevřeného tulipánu. Kalíšek připomínající tulipán se směrem k hrdlu uzavírá. Díky těmto vlastnostem se ve sklenici intenzivněji uchovávají aromatické látky z bílého vína, díky čemuž si jej můžete ještě více vychutnat. Tvar této sklenice na bílé víno rovněž déle udržuje chladnější teplotu vína a zvýrazňuje jeho kyselost.

Jaká další vína můžete servírovat ve sklenici na víno s kalíškem ve tvaru tulipánu? Tento typ sklenice na víno je vhodný také pro servírování růžového vína. Pokud tedy nedáte na růžové víno dopustit, pořiďte si sklenice na růžové víno ve tvaru tulipánu a to nejlépe s objemem 150 až 400 mililitrů. Co ještě není od věci vědět, ve sklenici na víno s kalíškem ve tvaru tulipánu sommeliéři doporučují servírovat také vína likérová typu portské nebo sherry.

Sklenice na červené víno: Kalíšek ve tvaru balónu

Jakou vybrat sklenici na červené víno? Rozhodněte se pro sklenici na víno, která je širší než sklenice na bílé víno, díky čemuž se vůně červeného vína plnohodnotně rozvine. Širší sklenice se širším hrdlem umožnuje také lepší provzdušnění vína.

Vybíráte-li sklenici na červené víno, rozhodněte se pro sklenici s kalíškem ve tvaru balónu. Tato sklenice na víno s typicky baňatým tvarem je široká, má větší objem a otevřenější hrdlo, které výrazně ovlivňuje intenzivnější uvolňování vůní. Typická je pro ni také kratší stopka. 

Červené víno do této sklenice nalévejte nejlépe z jedné třetiny a následně vínem ve sklenici zakružte. Budete si tak moci lépe vychutnat vůně a aromatické látky, které se z červeného vína uvolní. Sklenice na víno s kalíškem ve tvaru balónu je přitom vhodná k servírováních červených vín burgundského typu. Tato sklenice může mít i větší objem, a to od 250 mililitrů výše.

jake-sklenice-na-vino-vybrat

Sklenice na šumivé víno - šampaňské a sekt: Kalíšek ve tvaru flétny

Jakou sklenici na víno naopak zvolit, pokud chcete podávat šumivé víno nebo sekt? Sklenice na šampaňské by měla být vyšší a úzká a mít také úzké hrdlo. Právě díky těmto vlastnostem se ve sklenici udrží bublinky i chuť šumivého vína.

Pokud vybíráte sklenici na šumivé víno nebo sekt, rozhodněte se ideálně pro sklenici na víno s kalíškem ve tvaru flétny. Tato sklenice na víno má úzké štíhlé tělo, díky čemuž u šumivého vína podporuje perlení i bohatost pěny. Jaký objem by měla mít nejlépe sklenice na šampaňské ve tvaru flétny? Ideálně 100 až 250 mililitrů.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.