Příbory - jaké vybrat a jaký je rozdíl?

Vybíráte nové příbory? Není to tak snadné, jak se na první pohled zdá. Příbory - tedy nože, vidličky, lžíce a lžičky, si domů pořiďte s ohledem na několik kritérií. Přinášíme vám proto tipy, jak vybrat příbory a také vám poradíme, jaký je mezi nimi rozdíl.

jak-moderne-uprostrit-stul

Materiál příborů: Pro který se rozhodnout?

Jestliže se poohlížíte po nových příborech, v prvé řadě se rozhodujte podle jejich materiálu. Sady příborů se vyrábějí v různých materiálech, jako je především nerezová ocel, kov s povrchovou úpravou nebo plast.

Chcete opravdu kvalitní příbory? Vsaďte na nerezovou ocel. Právě příbory z nerezové oceli jsou hygienické, odolné vůči poškození a dobře se udržují. Nerezové příbory mají dlouhou životnost, jsou extrémně odolné proti korozi, jsou vhodné do myčky nádobí a mohou se pochlubit i nejrůznějšími tvary a designy.

Design a barva příborů: Jaké máte možnosti?

Sada příborů, kterou si pořídíte, nemusí být čistě z nerezové oceli. Zvolit můžete rovněž nerezové příbory s dřevěnou rukojetí, nerezové příbory s barevnou nerezovou rukojetí nebo nerezové příbory s plastovou rukojetí. Designové sady příborů se od sebe liší vzhledem a stylem. Snažte se přitom vybrat takovou sadu příborů, která bude ladit s jídelní soupravou (talíři) i s celkovým vybavením jídelny či kuchyně.

Hledáte-li sadu příborů ke slavnostnějším příležitostem, pořiďte si sadu nerezových příborů ve zlaté barvě nebo černé barvě. Na nerezových příborech vypadá luxusně rovněž zlaté a černé barvy. Tyto designové sady příborů z nerezu si přímo říkají o to, abyste je využili během slavnostního stolování, jako je například Štědrovečerní večeře.

Kolik kusů příborů? Je to individuální

Ptáte se, kolik kusů příborů doma vlastně potřebujete a kolik sad příborů byste si měli přesně koupit? Držte se pravidla, které říká, že v kuchyňské lince byste měli mít nejméně dvakrát více příborů nežli je členů vaší domácnosti. 

Příbory se opravdu dostatečně zásobte. Když tak uděláte, budete dostatečně připraveni jak na návštěvu, tak na rodinnou oslavu. Máte-li malé děti, příborů (a zvlášť lžic a lžiček) také není nikdy, proto se jim rovněž dostatečně vybavte.

jaky-vybrat-material-priboru

Jaké sady příborů? Po 16 i 24 kusech pro 4 nebo 6 osob 

Určili jste si, kolu kusů příborů doma potřebujete? V tom případě si vyberte správnou sadu příborů, která vyhovuje přesně vašim požadavkům. Svou kuchyňskou linku tak můžete vybavit sadou příborů pro 4 osoby, která obsahuje celkem 16 kusů (4 jídelní nože, 4 vidličky, 4 lžíce a 4 lžičky). Pořídit si rovněž můžete sadu příborů pro 6 osob zahrnující celkem 24 kusů (6 jídelních nožů, 6 vidliček, 6 lžic a 6 lžiček). 

Jak už jsme uvedli výše, není však od věci, když budete mít v záloze více sad příborů pro případ nečekané návštěvy nebo domácí oslavy.

Druhy příborů: Které používat?

Klasické druhy příborů obsahují 4 základní druhy příborů. A to jídelní nůž, vidličku, polévkovou lžíci a čajovou lžičku. Svou kuchyňskou linku však můžete kromě toho vybavit i dalšími druhy příborů. Které vám přijdou vhod konkrétně?

✔ dezertní lžička

✔ dezertní vidlička

✔ salátová lžíce

✔ servírovací nůž a lopatka

✔ nůž na sýr, vidlička na sýr

✔ steakový příbor: kombinace steakového nože a steakové vidličky

jake-nove-pribory-vybrat

Vybíráte příbory? Nezapomeňte ani na dětskou sadu příborů

Pokud máte doma malé děti, v kuchyňské lince by vám neměly chybět ani dětské sady příborů, které jsou vyrobeny z bezpečných materiálů. Svým ratolestem pořiďte nejlépe dětské příbory z nerezové oceli nebo zdravotně nezávadného plastu.

Základní sada dětských příborů obsahuje polévkovou lžíci, vidličku, jídelní nůž a čajovou lžičku. Některé sady dětských příborů mají dokonce tři kusy, a to ve složení polévková lžíce, vidlička a jídelní nůž. Všechny tyto dětské sady příborů jsou velikostně určeny pro nejmenší a mají ergonomický tvar rukojeti, která dětem perfektně padne do ručky a a díky které se jim příbor lépe drží.

Pokud vybíráte sadu příborů pro děti, zaměřte se také na motiv nebo barvu rukojeti. Zvolte přitom takovou barvu a motiv, které se budou nejvíce zamlouvat vašemu dítěti. Díky správně vybrané sadě dětských příborů tak bude váš potomek vždy s radostí jíst.

I na ceně příborů záleží

Důležitým kritériem při výběru sady příborů je také jejich cena. Pamatujte, že do kvalitních příborů se rozhodně vyplatí investovat. Sady příborů té nejvyšší kvality vám totiž k vaší spokojenosti vydrží neomezeně dlouhou dobu.

Kvalitní a designová sada příborů představuje navíc perfektní tip na dárek. Využít ji můžete například jako svatební dárek pro novomanžele, dárek k narozeninám či životnímu jubileu nebo dárek u příležitosti kolaudace domu či bytu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.