10 rad, co dělat na zahradě na podzim

S příchodem podzimu nastává ideální čas k tomu, abyste svou zahradu připravili na nadcházející zimu a jaro. Podzim představuje velmi důležité období v péči o zahradu. Díky těm správným činnostem totiž příští rok dosáhnete těch nejlepších výsledků. Co tedy dělat na zahradě na podzim? Máme pro vás 10 základních rad.

Chlabec-s-babickou-na-zahrade

1. Shrabejte všechny popadané listy

Pěstujete na zahradě užitné stromy nebo okrasné keře, které na podzim opadávají? Shrabejte všechny popadané listy, aby zbytečně nedusily trávník a další rostliny. Práce rychleji od ruky vám půjde díky hrabím na listí s teleskopickou násadou. Shrabané listí pak můžete dát s
využitím speciálního sběrače listí do velké polyesterové tašky s víkem nebo rovnou do kompostéru.

2. Naposledy posekejte trávník

Další činností, kterou byste měli udělat na podzim na zahradě, je naposledy v této sezoně posekat trávník. Jakého pravidla byste se měli v tomto případě držet? Trávník nesekejte příliš nízko, ale dejte mu vyšší střih. Po sekání trávník pohnojte trochou kompostu, který na něj rovnoměrně rozhažte přes síto.

3. Posbírejte nahnilé ovoce, které nepatří na kompost

Máte na zahradě ovocné stromy? Pokud ano, v průběhu podzimu průběžně sbírejte nahnilé ovoce, jako jsou jablka, hrušky a švestky. Toto nahnilé ovoce však nedávejte na kompost, ale přímo do kontejneru na biodpad. Touto podzimní činností předejdete tomu, aby se na vaší zahradě šířily houbové nemoci.

4. Pusťte se do odplevelení zahrady

Co dále dělat na podzim na zahradě? Veškeré užitkové a okrasné záhony, ale i skalky a místa kolem keřů a stromů dokonale odplevelte. Nezapomeňte také na odstranění plevele mezi dlažbou. Tím, že to uděláte na podzim, si na příští jaro ušetříte spoustu práce.

Rodina-na-zahrade

5. Užitkové záhony následně zryjte

Vypleli jste důkladně záhony, na nichž jste během sezony pěstovali zeleninu? Poté, co jste sklidili všechny plody, tyto záhony zryjte a rovnoměrně pohnojte třeba kompostem nebo chlévským hnojem. Zrytou zeminu nemusíte uhrabávat, tuto činnost si nechte až na jaro.

6. Vysaďte okrasné cibuloviny

Podzim představuje ideální období k tomu, abyste na okrasných záhoncích vysadili cibuloviny, které vykvétají již na jaře. Pusťte se konkrétně do výsadby cibulek narcisů, hyacintů, frézií, krokusů nebo tulipánů. Vyberte jim slunné či poloslunné stanoviště s lehkou a dobře propustnou půdou, kterou obohatíte speciálním hnojivem určeným pro kvetoucí cibuloviny.

7. Zastřihněte živé ploty

Lemují vaši zahradu živé ploty? Koncem podzimu, kdy ještě ale nemrzne, se pusťte do jejich zastřihování. Živý plot ze zimostrázu, zimolezu, tisu, ptačího zobu, hlohu, habru nebo tújí zastřihujte a prořezávejte nejlépe v době vegetačního klidu těchto rostlin, právě proto snesou na podzim i razantnější zákroky.

Na zastřihování živého plotu použijte elektrické či mechanické nůžky na živý plot. Pokud živý plot zastřihnete pomocí těchto pomocníků v průběhu září nebo později, vydrží vám zpravidla vzniklý tvar živého plotu až do jara.

8. Pusťte se do výsadby česneku, jehličnanů, ovocných stromů a keřů

Na podzim nastává vhodná doba také k tomu, abyste vysadili česnek. Do sázení česneku se dejte nejlépe koncem října, vyberte si přitom slunné a teplé stanoviště. Od září do poloviny října můžete na své zahradě vysadit také jehličnany.

Polovina října do doby, než začne mrznout, představuje ideální období pro sázení ovocných stromů, jako jsou jabloně, třešně, fíkovník nebo rakytník. V tomto období máte možnost vysadit také užitkové keře, k nimž patří angrešt, rybíz, maliník, kanadské borůvky či brusinky. Podzim je rovněž časem na sázení růží.

9. Zazimujte zahradní nábytek

Máte-li na zahradě venkovní nábytek, na podzim jej zazimujte. Prodloužíte tím jeho životnost, ale i krásu. Zahradní nábytek přesuňte z venkovních prostor do chladnější místnosti, v níž ale nemrzne a která je pravidelně větrána. Nejlépe na půdu, do garáže, dílny nebo zahradního domku. Aby zazimovaný zahradní nábytek zůstal v perfektním stavu a přes zimu se na něj neprášilo, uložte jej do speciálního krytu na zahradní nábytek.

10. Zazimujte přívody vody a ukliďte hadice

V průběhu podzimu již začíná mrznout. Právě proto je důležité, abyste na zahradě s prvními mrazíky uzavřeli všechny přívody vody. Ze zahradních sudů a hadic vypusťte všechnu vodu. Zahradní hadice následně sviňte a skladujte přes zimu na suchém a teplém místě, třeba v dílně nebo v garáži. V těchto prostorách je můžete umístit na speciálním nástěnném držáku. Tímto přístupem výrazně prodloužíte životnost zahradních hadic.

Práci na zahradě se na podzim zkrátka vyplatí nepodceňovat. Pokud se budete držet našich rad a tipů, co dělat na zahradě na podzim, svou zahradu skvěle připravíte na novou zahrádkářskou sezonu.

Muz-pracujici-na-zahrade

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.