Retro místnost - efekt dosáhnete jednoduchým způsobem!

1569424000

 

Každý vnímá pojem retro jinak, v podstatě pro každý styl to bude znamenat něco trochu jiného. Místnost zdobená Retro stylem by měla by měla být bohatá na prvky moderní kultury, ale měly by to být prvky, které pocházejí z nedávné minulosti. Výběr kultury dané země je na nás. Naše volba bude určovat vizáž pokoje, může to být z období 80tých a 90tých let, jak si někteří z nás pamatují, bylo charakterizováno ozdobnými nástěnnými tapetami. Na takový prvek si můžete si vzpomenout formou foto-tapet, nebo možná ještě více populární budou ochranné desky s potiskem. Mohl by to být „francouzský obývací pokoj“ ze sedmdesátých let, v takovém případě byste mohli použít motiv prostředí ze starého města nebo Eiffelovu věž s černo-bílým pozadím. Možností je nespočet…

 

Nezbytné doplňky

Jak jsme uvedli v úvodu, měli byste si vybrat čas a období, do kterého se chcete přesunout. Vzpomínáme, že to musí být éra z minulosti, ale ne vzdálená! Může to být fascinující cesta do minulosti, jako ve filmu Woodyho Allena „Midnight in Paris“. K řádnému obnovení stylu, éry a času můžeme použít fotografie z dětství. Poohlédněte se po obchodech se starožitnostmi nebo na internetu. Mrkněte se na staré fotografie stolů a křesel. Určitě najdete ten správný nábytek. Může zde být také grafika, nejlépe na celé zdi, s vodopádem z tropického pralesa nebo pláže. Myslíme si, že retro stylu můžeme dosáhnout buď osvěžením atmosféry dané místnosti, nebo pouze odkazem na toto klima. Může to být například plně funkční konzole Atari nebo jen její obal umístěný někde v rohu. Co třeba starý šicí stroj nebo psací stroj nebo dokonce retro telefon. Pamatujte, že tyto malé detaily vytvářejí atmosféru místnosti.

Pamatujte, že některé prvky výzdoby zmizí, protože jsou často nahrazeny novými, funkčnějšími a zdravějšími formami interiéru. Pokud chceme vyzdobit místnost v retro stylu, přemýšlejme o tom, zda se chceme posunout v čase nebo jen cítit atmosféru. Stejně jako budova, která byla dříve pivovarem a dnes je obchodním domem, může být retro místnost kompletní transformací, nebo jen moderním interiérem s prvky retro výzdoby. Musíme přemýšlet o tom, zda chceme vstoupit do světa, který zanikl, nebo jej jen trochu obdivovat skrz sklo. Vše, co potřebujete, přízvuk, například skromný běhoun. Je to proto, že některé věci z nějakého důvodu vždy z módy vycházejí z módy.

 

Proste_wntrze_retro_skomp

 

Stroje a zařízení

Stejný princip platí i pro různé zařízení. Můžeme například vystavit modely automobilů odkazující na éru, jako byly Škoda 120 nebo Tatra 613, bude to odkaz na éru, což není transformace, protože spíše v té době nikdo takové modely nenavrhoval.

 

Populární však byly stěny vyrobené z plechovek po nápojích. Pokud bychom chtěli provést retro transformaci, měli bychom dnes začít sbírat plechovky od nápojů, nejlépe barevných. Pokud bychom chtěli mít stoprocentní retro, měli bychom raději používat staré plechovky přestože některé současné plechovky najdeme v retro podobě. Zajímavým řešením mohou být i stěny vyzdobené plechovkami. Korálkové závěsy nebo plastové dveře harmoniky dodají atmosféře retro společnost. Můžeme vykopat několik VHS nebo MC kazet a vystavit je ve stojanu. Retro klima bylo by také vytvořeno žaluziemi, ačkoli dnes jsou v módě rolety, nemyslíme si však, že dnes budou k dostání žaluzie z této éry, takové předměty byly stejně nekvalitní jako joystick od kazetových počítačových her. Všechny tyto pomůcky vytvoří klima.

 

Kde hledat nábytek?

Existuje opravdu mnoho společností, které se specializují na prodej nábytku, jako jsou příležitostné stoly a stolky, stejně jako křesla.

 

zolta_poduszka_salon_retro_skomp

 

Moderní technologie

Dnes můžeme pomocí grafických programů snadno dostat k prvkům éry. Ochranné desky s grafikou se velmi snadno instalují. Jak jsme výše uvedli, můžeme být v pokušení znovu vytvořit tapetu v stylu. Může to být také stará černobílá fotografie našeho pokoje. Možnosti se zdají nekonečné. S trochou fantazie můžete udělat zajímavý efekt. Abychom to shrnuli, začněme s naší prací přemýšlením o tom, do jaké míry má být místnost věrnou kopií stylu retro a do jaké míry. Za druhé, jaké prvky bychom chtěli mít v našem pokoji, jaká by měla být jeho funkce. Výběr dekorativních prvků, nábytku a pomůcek závisí na funkci.

Využijte příležitosti, které nabízí moderní grafická technologie. Pomocí vhodné nástěnné grafiky nebo fotografií můžeme dát našemu prostoru úžasnou postavu. V textu jsme se zaměřili na uvedení příkladů České republice a Slovensku v devadesátých letech, ale mohlo by to být o něco dříve, stejně jako na jiném místě. Z toho musíme začít tím, že určíme místo a čas, na který se chceme v našem interiéru odkazovat. Zdobení místnosti v retro stylu může být fascinující cestou v čase a prostoru.

Pro mnoho z nás to může být návrat do raného dětství nebo mládí. Pro někoho, kdo těží svět, se kterým se nikdy nesetkali a který je mu tak blízký, vidí ho na fotografiích svých rodičů, prarodičů, ale oni ho neznají. Je to úžasné v retro prostorech, jen to vede lidi v tomto stylu, nostalgii, což je touha po něčem, co víme, nejen z knih nebo filmů, je to nostalgie pro něco, co bylo kdysi naším každodenním životem a stalo se historií.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.