Oáza klidu - styl japandi

Japandi styl vdechne vašemu domovu originalitu. Propojuje mezi sebou jedinečnost japonských a skandinávských interiérů, které působí ve výsledku klidným, minimalistickým a zároveň funkčním dojmem. Estetika japandi stylu však není pouze o vzhledu vašeho domova, je to i způsob zdravého a smysluplného žití. Jak si tedy zařídit domov ve stylu japandi  získat tak oázu klidu?

Koupelnovy-interier-v-stylu-japandi

Co je japandi styl?

Ve zkratce řečeno, japandi styl je kombinací japonského minimalismu a útulného skandinávského stylu. Toto propojení najdete i v samotném označení japandi, které je spojeno ze slov japanese (japonský) a scandi (skandinávský). I když si na první pohled řeknete, že tyto dvě kultury si budou velmi vzdálené, opak je pravdou. Jsou si podobné a úžasně se propojují.

Skandinávský styl vnáší do japandi interiéru funkčnost, čisté linie, vzdušnost a přehlednost. Pracuje s přírodními materiály, zaměřuje se na světlé a neutrální barvy a samozřejmě cílí také na filozofii hygge, tedy pohodu a útulnost. Japonský prvek v japandi stylu zase sází na přírodní materiály, zemité barvy a na estetiku wabi-sabi, která nachází krásu v nedokonalostech. V rámci japandi stylu tak může nábytek zahrnovat třeba patinu nebo drobné škrábance.

Přeneste styl japandi i do svého domova

Chtěli byste svému bytu či domu vdechnout japandi styl? V prvé řadě začněte s odstraněním zbytečných věcí a dekorací. Interiérový design japandi totiž upřednostňuje minimalismus a myšlenku, že méně je někdy více.

Poté, co svůj domov zbavíte zbytečností, můžete se pustit do jeho zařizování v japandi stylu. Pamatujte ovšem, že tento styl je velmi střídmý a výzdobu svého interiéru byste proto měli brát rezervovaně. Pokud tedy upřednostňujete minimalismus, ale také přírodu, pohodlí a udržitelnost a zároveň si nepotrpíte na výstřelky, japandi styl je tím pravým pro vás. Které prvky tedy můžete v rámci tohoto bytového designu vnést do svého domova?

hnedy-design-obyvaciho-pokoje

Přírodní materiály jsou pro japandi styl zásadní

Japandi styl klade důraz na kvalitní přírodní materiály, jednoduchost i poctivou řemeslnou práci. V japandi interiéru tak najde uplatnění dřevěný nábytek, u kterého můžete klidně nechat vyznít letokruhy a vyhnout se lakování. I v případě bytových doplňků volte dřevo v té nejpřirozenější podobě.

Pro japandi styl je typické užití i dalších přírodních materiálů. A to zvláště kamene, kůže a kovu. Vsadit můžete také na ratan, vodní hyacint, bambus, papír, bavlnu či len. Právě přírodní materiály poskytují japandi interiéru hřejivou a uklidňující atmosféru a zároveň jej zútulňují.

Kombinujte spolu zemité a neutrální barvy

Jaké barvy se budou nejvíce vyjímat v interiéru zařízeném v japandi stylu? Jednoznačně přírodní, ale také zemité a neutrální. Rozhodnout se konkrétně můžete pro bílou, béžovou, slonovinovou, odstíny hnědé, odstíny zemité zelené, oranžové nebo žluté. I při výběru barev se držte zkrátka a kombinujte mezi sebou maximálně tři až čtyři odstíny. Nutno podotknout, že k japandi stylu patří i drobné dekorace v černé barvě.

Tipy na japandi doplňky: Pamatujte, že méně je někdy více

V japandi interiéru se budou jednoznačně vyjímat deky, dekorativní polštáře, koberečky, fotorámečky, vázy, svíčky, lucerny, jednoduché květináče s živými pokojovými rostlinami, rostlé bonsaje, odkládací stolečky, stojací lampy či další dekorativní svítidla. Japandi interiér by však těmito dekoracemi neměl být zahlcený. Naopak by měl působit vzdušným a nekomplikovaným dojmem. V tomto případě více než když jindy platí, že v jednoduchosti je krása.

Vybavit si svůj domov ve stylu japandi není pouze o estetice. Vytvoříte si díky tomu harmonické prostředí, ve kterém se budete cítit klidně a útulně. Japandi styl odstraňuje zbytečné vjemy a připomíná, že krása spočívá v naprosté jednoduchosti a přirozenosti. Tak co si víc přát?

kreativni-interier-v-stylu-japandi

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.