Aromalampa - jak ji používat

Chcete rozvonět svůj domov a vytvořit v něm velmi příjemnou atmosféru? Sáhněte po aromalampě, která se stane vaším oblíbeným společníkem. Prozradíme vám, jak ji používat a jak v interiéru vytvořit jedinečnou vůni, která pohladí všechny vaše smysly.

aroma-lamp-with-essential-oil-aromatherapy-at-hom-2023-11-27-05-17-11-utc

Co je aromalampa a k čemu slouží

Aromalampa je nejčastěji keramická nádoba, která se používá k šíření vůně do prostoru. Skládá se celkem ze dvou hlavních částí. Ve spodní části aromalampy se zapaluje čajová svíčka, která následně v horní mističce rozehřívá vonný vosk nebo směs vody a esenciálního či vonného oleje.

Tímto způsobem můžete aromalampu používat jako součást aromaterapie, která využívá vůně k podpoře fyzického, emocionálního a duševního zdraví. Použité esenciální oleje mají v rámci aromaterapie různé účinky na lidský organismus. Některé působí relaxačně, jiné uklidňují, nebo naopak povzbuzují.

Pomocí aromalampy můžete doma vytvořit také velmi příjemnou atmosféru. A to zvláště v obývacím pokoji, koupelně nebo pracovně. Některé vůně například redukují stres, zlepšují spánek nebo podporují koncentraci. Aromalampa vám dále poslouží k odstranění nepříjemných zápachů, které můžete určitými vůněmi maskovat nebo redukovat. Jde například o cigaretový zápach, výpary z vaření nebo zvířecí pachy.

V neposlední řadě mají také některé éterické oleje užité v aromalampě antiseptické vlastnosti. Díky tomu tak přispívají k čištění vzduchu či k podpoře zdraví dýchacích cest. Pochvalovat si v tomto případě budete zejména tea tree olej, eukalyptový olej nebo rozmarýnový olej.

Aromalampa má dva druhy použití

Není od věci, když budete vědět, že keramickou aromalampu můžete používat hned dvojím způsobem. V první řadě na ní můžete nechat rozehřát vonný vosk. S využitím aromalampy můžete svůj domov provonět prostřednictvím esenciálních (neboli éterických) olejů či vonných olejů. Jednotlivými postupy vás konkrétněji provedeme.

Použití aromalampy v kombinaci s vonným voskem

Do čisté misky aromalampy dejte jednu kostičku vonného vosku. Zapalte čajovou svíčku ve spodní části. V horní mističce aromalampy se začne vonný vosk rozehřívat a vy si tak můžete užívat příjemnou vůni. Výběr konkrétní vůně vonného vosku je přitom zcela na vás. Úžasně voní například vanilkový vosk, jasmínový vosk, levandulový vosk nebo vosk s vůní růže či červeného ovoce.

Aromaticka-sada

Použití aromalampy v kombinaci s éterickým či vonným olejem

Jak používat aromalampu, pokud máte k dispozici éterický (esenciální) olej nebo vonný olej v lahvičkách? Do odpařovací misky aromalampy nalijte odpovídající množství vlažné vody o teplotě 40 až 50 stupňů Celsia, do které nakapejte éterický nebo vonný olej. Dávejte si pozor na dávkování. Jedna kapka tohoto oleje odpovídá zhruba 5 metrům čtverečním plochy interiéru. Pokud tedy aromalampu používáte v běžně velké místnosti, stačí vám do odpařovací misky s vlažnou vodou nakapat 2 až 5 kapek éterického nebo vonného oleje.

Pod aromalampou následně zapalte malou čajovou svíčku, která vydrží hořet až 4 hodiny. Dbejte ovšem na to, aby voda v odpařovací misce nevřela a esenciální či vonný olej se tak nepřepaloval. Voda v misce by se měla odpařovat velmi pozvolna, díky tomu si užijete všech pozitivních účinků esenciálního či vonného oleje. Nezapomeňte při vypařování vodu pravidelně dolévat.

Jaké oleje jsou vhodné do aromalampy? Pro relaxaci a lepší spánek se hodí esenciální oleje z levandule, pomeranče, bílého čaje nebo santalového dřeva. Vaši koncentraci a životní energii podpoří například esenciální olej z limetky, máty, rozmarýnu nebo grapefruitu. K pročištění vzduchu i lepšímu dýchání využijete esenciální olej z borovice nebo eukalyptu.

Tipy, jak vyčistit aromalampu

Po použití aromalampu vždy důkladně vyčistěte. Až aromalampa vychladne, vylijte z její mističky směs vody s olejem. Aromalampu opláchněte pod vlažnou tekoucí vodou a nakonec ji vytřete do sucha.

A co když máte v aromalampě zbytky vonného oleje? Vložte vychladnutou aromalampu na několik minut do mrazničky. Zbytek vosku se z její mističky velmi snadno uvolní bez toho, abyste jej museli pracně vydloubávat nebo seškrabávat.

Je důležité, abyste při používání aromalampy dodržovali doporučené postupy. Právě správné používání aromalampy může do vašeho domova či pracovního prostředí vnést příjemnou atmosféru a spoustu benefitů pro vaše zdraví a celkovou pohodu.

jake-vonne-svicky-pro-stylovou-bytovou-dekoraci 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.