ZERO WASTE - kuchyňské doplňky

Chcete mít eco friendly kuchyni, jejímž cílem je ZERO WASTE neboli minimalizace produkce odpadů? Pořiďte si následující kuchyňské doplňky, které jsou pro eko kuchyni jako dělané. Zároveň vám dáme několik tipů, co udělat pro to, aby byla vaše kuchyně skutečně eco friendly.

jak-na-zivot-zero-waste

Vsaďte na opakovaně použitelné materiály

Co je základem eko kuchyně? Soustředit se na opakovaně použitelné materiály. Jdete-li na nákup, místo igelitek si s sebou vezměte textilní tašky nebo proutěný košík. Totéž, balíte-li svačinu do práce nebo do školy, zapomeňte na jednorázové plastové sáčky. Místo toho chystejte svačinu do skleněných dóz na potraviny.

Dejte sbohem plastovému nádobí a náčiní

Další podstatou eco friendly kuchyně je absence plastového nádobí a náčiní. Mnoho plastových nádob je totiž vyrobeno z neobnovitelných zdrojů, jako je ropa. Plastové nádobí proto vyměňte za mnohem ekologičtější skleněné dózy na potraviny nebo skleněné kořenky. Ekologickou alternativou plastových prkének na krájení jsou zase dřevěná kuchyňská prkénka.

Nakupujte v bezobalových obchodech

Jestliže chcete jít ZERO WASTE cestou, naučte se nakupovat v bezobalových obchodech. Tímto způsobem snížíte množství odpadu ve své domácnosti, protože všechny potřebné potraviny pořídíte bez komerčního plastového či papírového obalu.

Jak bezobalové obchody fungují? Do těchto obchodů si vezměte vlastní skleněné dózy na potraviny nebo skleněné kořenky a nakupte na váhu vše, co potřebujete. Tedy například těstoviny, rýži, mouku, bylinky, koření nebo luštěniny. 

jak-na-zero-waste-v-kuchyni

Nevyhazujte zbytky jídla, využijte je pro příště

Zbyla vám od oběda bramborová kaše nebo vařená rýže? Rozhodně je nevyhazuje. Vložte je do skleněných dóz na potraviny, dejte do lednice a následující den si z nich připravte nová jídla. Dobře chutná například zapečená bramborová kaše s bílou rybou, unešeni budete také z rýžové kaše na sladko.

Používejte kompostovací koš

Věděli jste, že až 70 procent odpadu své domácnosti můžete kompostovat? Biodpad proto rozhodně nepatří do směsného odpadu a následně do popelnice. Jako další ZERO WASTE doplněk si tedy do své eko kuchyně pořiďte kompostovací koš. Může jít například o kovový odpadkový koš s víkem.

Co vše do kompostovacího koše patří? Zejména zbytky ovoce a zeleniny, staré pečivo, slupky od brambor, čajové sáčky nebo kávová sedlina z kávovaru. Obsah kompostovacího koše pak můžete odnést do kompostéru na zahradu nebo do speciálního kontejneru na biodpad.

Pořiďte si biologicky rozložitelné pytle na odpadky

Ačkoli kompostujete, vaše domácnost stále produkuje určité množství odpadu. Jakým způsobem se v tomto směru co nejvíc přiblížit ZERO WASTE? Používejte v odpadkovém koši biologicky rozložitelné pytle na odpadky. Tato vychytávka, která se na skládce okamžitě biologicky rozkládá, pro vás může být významnou ekologickou výzvou.

kuchyne-bez-plastu-jak-na-to

Další tipy pro eco friendly kuchyni

✔ Recyklujte. Třiďte papír, plast a kov. Pomohou vám k tomu koše na tříděný odpad.

✔ Nekupujte polotovary, ale vařte vlastní jídla z čerstvých surovin.

✔ Potraviny nakupujte od místních farmářů nebo v místních obchodech, snížíte tím uhlíkovou stopu.

✔ Ovoce a zeleninu si pěstujte sami na zahradě nebo na balkoně.

✔ Místo papírových kuchyňských utěrek používejte měkké bavlněné hadříky. Snížíte tím množství odpadu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.