Ubrusy pro každou příležitost: Mrkněte na naše návrhy

Krásně prostřený stůl je vizitkou každé domácnosti. Hledáte ubrus na jídelní stůl, konferenční stolek nebo na zahradní stůl? Máme pro vás spoustu inspirace a poradíme vám, jak vybrat nádherné ubrusy pro každou příležitost. 

jaky-ubrus-vybrat

Ubrusy na stůl vdechnou domovu jedinečnou atmosféru

Krásně prostřený stůl je symbolem útulného domova. Záleží jenom na vašich osobních preferencích, pro jaké ubrusy na stůl se rozhodnete. Pokud jste na vážkách, přinášíme vám spoustu inspirace, díky níž si lépe vyberete ten pravý ubrus pro váš stůl. 

Správně vybraný ubrus dodá vašemu domovu jedinečnou atmosféru a ozvláštní stůl při jakékoliv příležitosti. Kromě toho ubrus také ochrání váš jídelní stůl, konferenční stolek, zahradní stůl či kancelářský stůl před poškozením nebo ušpiněním.

Ubrus na jídelní stůl zvolte ideálně v obdélníkovém tvaru

Poohlížíte se po ubrusu na jídelní stůl? Jelikož mají současné jídelní stoly nejčastěji tvar obdélníku, pořiďte si právě obdélníkový ubrus. Tento doplněk se vyrábí v rozměrech 140 cm x 120 cm, 140 cm X 180 cm nebo 160 cm x 220 cm. K dostání bývají i jiné velikosti, které by měly přesně sednout vašemu jídelnímu stolu.

Na ubrus, který si pořídíte na jídelní stůl, by měl být nejen pěkný pohled. Důležité je, aby barevně a stylově ladil také k dalším textiliím, které máte v kuchyni, jídelně či obývacím pokoji. Tedy k závěsům, koberci, prostírání či polstrům na židlích.

Tip: Jelikož se ubrus na jídelní stůl velmi snadno zašpiní, mějte jich v zásobě hned několik.

Na tvaru ubrusu záleží

Jídelní stůl nebo konferenční stolek vám může krášlit různý tvar ubrusu. Vyberete si obdélníkový, čtvercový, oválný, nebo kulatý ubrus na stůl? Výběr tvaru ubrusu je podmíněný zejména tvarem stolu. V případě obdélníkového, čtvercového a kulatého ubrusu přitom platí pravidlo, že by měly přesahovat stůl o 20 až 30 centimetrů.

Jestliže ale chcete, aby ubrus nepřesahoval celý jídelní stůl či konferenční stolek, zvolte dekorativní oválný ubrus. Sáhnout můžete i po oblíbeném běhounu, což je středový pásový ubrus, který je ideální nejen na jídelní a konferenční stůl, ale i na kancelářský stůl.

Látkové ubrusy: Nejoblíbenější volba

Jaký materiál ubrusu vybrat? Sáhněte po látkových ubrusech, které patří v českých domácnostech k těm nejoblíbenějším. Právě látka může disponovat nekonečným množstvím barev a motivů, které vnáší do domova příjemnou atmosféru a velkou pestrost. 

Z látkových ubrusů můžete sáhnout například po bavlněných ubrusech, damaškových ubrusech, lněných ubrusech nebo po směsových ubrusech. Tyto ubrusy sluší nejen tradičním a rustikálním interiérům, perfektně ozvláštní také váš domov zařízený ve skandinávském stylu.

jaky-ubrus-na-jidelni-stul

Ubrus na venkovní stůl: Ideálně z omyvatelného materiálu

Hledáte ubrus na venkovní stůl? Typ ubrus, který vyberete, by měl splňovat hned několik požadavků. Kromě dekorativní funkce, by měl být především praktický. Podstatné je, aby odolával nepřízni počasí a vlhku, ale také mastnotě či nečistotám, pokud budete na zahradě například pravidelně grilovat a grilované jídlo pak konzumovat u venkovního stolu.

Na venkovní stůl si právě proto pořiďte ideálně omyvatelné ubrusy z PVC, které jsou v současnosné době k dostání ve velmi atraktivním provedení. Na zahradní stůl patří rovněž teflonové ubrusy, které jsou vodoodpudivé a které velmi snadno očistíte od případných nečistot.

Vánočním ubrusům sluší červená, zlatá či stříbrná barva

Jaké by to byly vánoční svátky bez vánočního ubrusu? Tento ryze sváteční doplněk vybírejte v nejoblíbenějších vánočních barvách. Vašemu domovu budou slušet vánoční ubrusy ve výrazné červené, elegantní bílé, ale také ve třpytivě zlaté nebo stříbrné. Tato vánoční textilie může mít jednotnou barvu. U vás doma však bude nádherně vypadat také vánoční ubrus se stříbrnou či zlatou nášivkou nebo s motivem hvězd, sobů či sněhových vloček.

Při zdobení vánoční tabule vám přijde vhod nejen sváteční ubrus. Oblíbené jsou rovněž vánoční běhouny, tedy středové pásové ubrusy. Vypadají skvěle doladěné se svátečním prostíráním, ubrousky, příbory, talíři a vánočními dekoracemi.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.