Tipy, jak se připravit na výlet do hor

Chystáte se na jednodenní či vícedenní výlet do hor? Máme pro vás tipy na vybavení, které si rozhodně vezměte s sebou. Jak se tedy připravit na výlet do hor, aby vás nepřekvapily hlad, žízeň ani nepřízeň počasí?

jak-se-oblect-na-vylet-do-hor

Pořiďte si kvalitní turistický batoh

Jestliže se chystáte na výlet do hor, základní výbavou je kvalitní turistický batoh. Na jednodenní výlet vám postačuje menší turistický batoh zhruba o objemu 20 litrů. Chystáte-li se na vícedenní výlet do hor, budete potřebovat větší množství výbavy a samozřejmě i větší batoh - ideálně o objemu 50 litrů.

Vyrážíte na výlet do hor s dětmi? Nezapomeňte jim pořídit dětský turistický batoh. Turistické batohy by měly mít v zádové části kvalitní a pevné polstrování. Zvlášť v případě velkých turistických batohů vám přijde vhod také přítomnost bederního pásu, který přenáší část hmotnosti batohu z ramen na pánev a snižuje tak tlak batohu na páteř.

Základní výbava turistického batohu: Plastové krabičky a cestovní láhev

Co vše by měl turistický batoh obsahovat? Před výletem do hor do něj nabalte plastové krabičky s potravinami, dostatečně velkou cestovní láhev na vodu, malou lékárničku a náhradní oblečení sbalené v nepromokavém sáčku.

Co dále patří do turistického batohu? Pláštěnka či deštník, zapalovač, nůž, mapa, papír, tužka a baterka. Nezapomeňte ani na peníze, doklady, powerbanku a chytrý mobilní telefon, v němž budete mít nahranou aplikaci s mapami, které lze případně spustit také v offline režimu. 

jak-se-pripravit-na-vylet-do-hor

Jak se obléct na výlet do hor

O tom, jakým způsobem se oblečete, jestliže se chystáte na výlet do hor, rozhoduje zejména počasí. Ovšem také, zda se chystáte na jednodenní, nebo několikadenní putování. V každém případě se na výlet do hor oblečte tzv. cibulovitě. Vezměte si tedy na sebe více vrstev oblečení, které můžete v případě potřeby vysvléct. 

Pamatujte, že na vrcholcích hor panují nižší teploty nežli v údolí a také je zde více větrno, proto vám při výletě do hor přijde vhod softshellová bunda s kapucí i kvalitní funkční spodní prádlo. Jaké další oblečení mít na výlet do hor? Nezapomeňte také na čepici, šátek nebo kšiltovku. Velmi se vám budou hodit i sluneční brýle. Na výlet do hor je dále důležitá kvalitní trekingová obuv a ponožky (včetně několika náhradních).

Tip: Chystáte-li do hor na více dnů, samozřejmě s sebou nezapomeňte vzít také stan, spacák a karimatku do stanu.

Chystáte se na výlet do hor se psem? I svého mazlíčka správně vybavte

Jestliže plánujete výlet do hor se svým psem, nachystejte vybavení i pro svého psího parťáka. Přibalte mu svačinu, cestovní láhev pro psy naplněnou vodou i cestovní misku pro psa. Dále nezapomeňte na vodítko a sáčky na psí exkrementy. 

Před výšlapem do přírody si pečlivě naplánujte trasu. Ideální bude, když povede přes určité vodní zdroje, kde by se mohl váš pes v průběhu cesty osvěžit. Svému čtyřnohému mazlíčkovi nabalte také speciální psí lékárničku a případně také sadu botiček na delší tůru. Budete-li pršet, váš pes během výletu do hor využije rovněž nepromokavou bundu nebo pláštěnku pro psy.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.