Stojan na ovoce je moderním doplňkem každé kuchyně

Máte doma stojan na ovoce? Pokud ještě nikoliv, zkuste nad pořízením tohoto kuchyňského doplňku popřemýšlet. Stojan na ovoce vyniká nejen praktičností. Doplněný o takové banány, jablka, pomeranče či hrozny vytvoří ve vaší kuchyni velmi zajímavou kompozici.

kosik-na-ovoce

Stojan na ovoce plní i dekorativní funkci

Stojan na ovoce je evergreenem, na který narazíte snad v každé české domácnosti. Své místo přitom má nejen na kuchyňské lince. Ještě častěji je k vidění na jídelním stole nebo v obývacím pokoji na konferenčním stolku. Má to své oprávnění. Stojan na ovoce, do kterého vkusně naskládáte jednotlivé plody, dokáže v interiéru plnit také dekorativní funkci.

Stálý přísun vitaminů a minerálů

Ovoce patří spolu se zeleninou k plodům, které obsahují vysoké množství vitaminů, minerálů, vlákniny a dalších látek, které blahodárně působí na naše zdraví. Proto bychom si je měli dopřávat každý den. Někdy na to ale zapomínáme a v průběhu dne nesníme ani jedno jablko.

Abychom si připomněli, že ovoce je nejen zdravé, ale i chutné, vyplatí se stojan na ovoce umístit přímo na jídelním stole či na konferenčním stolku v obývacím pokoji. Díky tomu budeme mít ovoce stále po ruce. Kdykoliv na něj budeme mít chuť, nebude pro nás nic jednoduššího, než si ho ze stojanu prostě vzít. Stojan na ovoce nám tak zaručí stálý přísun nezbytných vitaminů a minerálů.

Další důvody, proč si pořídit stojan na ovoce

Stojan na ovoce by vám doma neměl chybět ani z dalších důvodů. Jedním z nich je úspora místa. Zvlášť pokud bojujete s malou kuchyňskou linkou, jsou pro vás skvělou volbou vícepatrové stojany na ovoce. Právě díky těmto doplňkům ušetříte nejen místo, ale získáte také více odkládacího prostoru na čerstvé ovoce.

Stojan na ovoce je navíc vyrobený z takového materiálu a má takový tvar, který umožňuje, aby ovoce dýchalo. Uskladnění čerstvého ovoce je v tomto případě mnohem lepším řešením, než kdybyste jej nechali ležet v sáčku na kuchyňské lince, nebo jej dali dokonce do chladničky.

Tip: Nad čerstvým ovocem se rády množí mušky zvané octomilky. Abyste zabránili jejich dalšímu množení, zkuste na stojan na ovoce umístit speciální síťku. Tuto síťku využijete i tehdy, když budete mít v létě stojan s čerstvým ovocem umístěný pod širým nebem na balkóně nebo terase. Síťka ovoce ochrání před tím, aby si na něm pochutnával dotěrný hmyz jako vosy nebo mouchy.

stojan-na-ovoce

Jak vybrat stojan na ovoce

Přemýšlíte nad tím, že si domů pořídíte také stojan na ovoce? Aby vám tento doplněk po praktické i estetické stránce sloužil dlouhá léta, měli byste se při jeho výběru rozhodovat podle určitých kritérií. Která z nich jsou ta nejdůležitější?

  1. Stojan na ovoce a jeho materiál

Stojan na ovoce je na tuzemském trhu k dostání v několika základních materiálech. A to v plastu, dřevu nebo kovu. Dřevěné a plastové stojany na ovoce mají zpravidla jednolitou strukturu. Pro kovový stojan na ovoce je typická jednolitost, ovšem najdete u něj i mřížky, díky kterým mohou čerstvé plody dýchat. 

Velmi populární jsou zejména stojany na ovoce z chromované oceli nebo nerezové oceli. Pokud jsou navíc tyto stojany mřížkované, naaranžované čerstvé ovoce v nich vypadá velmi vkusně a připomíná až umělecké dílo.

  1. Jednopatrový nebo vícepatrový stojan na ovoce

Popřemýšlet byste také měli nad tím, zda stojan na ovoce, který si pořídíte, bude jednopatrový, nebo vícepatrový. Oba typy stojanů vypadají velmi vkusně a elegantně a jsou skvělým způsobem uskladnění čerstvého ovce. Vícepatrový stojan na ovoce však na rozdíl od jednopatrového stojanu pojme více plodů, a tak vám například na kuchyňské lince výrazně ušetří místo.

  1. Barva, tvar a design

Při výběru stojanu na ovoce přirozeně záleží také na jeho barvě, tvaru a designu. Je přeci důležité, aby vám stojan na ovoce ladil svým vzhledem k zařízení vaší kuchyně, jídelny či obývacího pokoje a tvořil jednotu spolu s vašimi dalšími kuchyňskými, jídelními či bytovými doplňky. Zda si tedy vyberete kovový stojan v červené barvě, nebo dáte přednost dřevěnému stojanu na ovoce v přirozeném odstínu, je jenom vaše vlastní rozhodnutí.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.