Sprchové závěsy jsou praktické a vkusné zároveň

49764_1

 

Sprchové závěsy, které si pořídíte do koupelny, rozhodně nemusí být nuda. I když je jejich hlavním úkolem udržet vodu tam, kde má být, svou barvou a vzorem dokážou koupelnu velmi zajímavě oživit. Které sprchové závěsy budou tedy slušet právě vaší koupelně?

 

Vzor a barva sprchových závěsů: Jak je kombinovat s koupelnovými obklady?

Sprchové závěsy ochrání vaši koupelnu před stříkající vodou. Právě díky nim zabráníte tomu, abyste museli po každém koupání či sprchování vytírat v koupelně podlahu. A nejen to. Sprchové závěsy jsou praktickým doplňkem, který dokáže prostor, v němž se pravidelně oddáváte osobní hygieně, dokonale rozzářit a dodat mu nový šmrnc. 

Nepsané pravidlo říká, že do koupelny, která má obklady v pestrobarevných barvách, patří spíš sprchový závěs jedné barvy. Pokud ovšem máte obklady v koupelně jednobarevné nebo ve velmi tlumeném dekoru, můžete si dovolit mnohem výraznější vzory sprchových závěsů. V každém případě nesázejte pouze na sprchové závěsy v bílých či šedých barvách. Když to vzhled vaší koupelny dovolí, nebojte se pohrát si s barvami a se vzory.

Tip: Rádi experimentujete nebo s oblibou pravidelně měníte vzhled svého domova? V tom případě mějte v zásobě hned několik barevně odlišných sprchových závěsů. Měnit je mezi sebou můžete dle nálady nebo třeba dle ročního období.

 

3d-rendering-wood-and-tile-design-bathroom-near-wi-6GFUF7N-min

 

Výběr sprchový závěsů: Dejte si pozor na tyto věci

Při výběru sprchového závěsu byste neměli pohlížet pouze na jeho barvu či motiv. Co by vás mělo ještě více zajímat, je jeho samotná šířka a délka. Přeci jenom chcete, aby sprchový závěs seděl vašemu sprchovému koutu nebo prostoru nad vanou jako ulitý.

Ideální šířka a délka sprchových závěsů je 180 centimetrů na 200 centimetrů. Jestliže chcete, aby byl sprchový závěs ještě širší, pořiďte se do své koupelny sprchové závěsy ve stejné barvě a dekoru rovnou dva.

Kromě šířky a délky sprchových závěsů velmi záleží také na materiálu, z něhož jsou vyrobeny. K nejkvalitnějším materiálům patří zejména nepromokavý polyester nebo vysoce kvalitní plast PEVA

Sprchové závěsy: Jak je instalovat?

Pokud již máte v koupelně nad vanou či ve sprchovém koutě nainstalovanou ve vodorovné poloze závěsnou lištu nebo kovovou tyč, je pověšení sprchovým závěsů poměrně jednoduchou záležitostí. Stačí, když si k závěsům přikoupíte také závěsné kroužky vyrobené z kovu či odolného plastu. Tyto kroužky postupně provlékněte sprchovým závěsem a poté je připojte právě na závěsnou lištu.

Je velmi důležité, aby se koncová část sprchového závěsu nacházela nejméně deset centimetrů nad podlahou. Sprchové závěsy se na druhou stranu nesmí podlahy vůbec dotýkat. V opačném případě by po sprchování špatně schnuly.

Tip: Chcete, aby sprchové závěsy chránily vaši koupelnu před stříkající vodou co nejlépe? Pořiďte si takový závěs, který má závaží na spodním okraji. Případně toto závaží na závěs, který jste si vybrali, sami umístěte.

 

49761_1

 

I sprchové závěsy potřebují péči: Nezapomeňte je čistit

Když umíváme koupelnu, zaměříme se na vanu či sprchový kout, umyvadlo a podlahu. Na co mnozí lidé zapomínají, je také průběžné čištění sprchových závěsů. A to je bohužel špatně. Jakým způsobem tedy sprchové závěsy čistit?

Například sprchové závěsy z nepromokavého polyesteru, který máme ve své nabídce jsou na údržbu poměrně nenáročné. Po každém koupání či sprchování je rozložte, aby mohly uschnout. Sprchové závěsy by měly usychat ve větrané místnosti, proto v koupelně nezapomeňte otevřít okno.

Jednou za tři měsíce byste měli také sprchové závěsy vyrobené z nepromokavého polyesteru prát. Praním v pračce při teplotě 40 stupňů Celsia a při použití klasického prášku na praní sprchové závěsy zbavíte nečistot i bakterií. 

Sprchové závěsy rovněž pravidelně dezinfikujte. Stačí, když je rovnoměrně postříkáte směsí klasického octa a vody (smíchaných v poměru 1:1) a necháte v rozloženém stavu volně uschnout. Při této činnosti byste měli mít v koupelně opět otevřené okno.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.