Skleník využijete na zahradě i na balkóně: Těšte se na bohatou úrodu ovoce a zeleniny

mother-and-daughter-watering-hanging-basket-in-P458CPZ-min

 

Skleník spolu s pařeništěm sluší nejen vaší zahradě. Pokud bydlíte pouze v bytě s balkonem, jistě využijete právě balkónový skleník, ve kterém si můžete vykouzlit zeleninovou a ovocnou minizahrádku. Jaké další typy skleníku by vaší zahradě, balkónu či terase neměly rozhodně chybět?

 

Zahradní skleník vám zajistí vyšší úrodu ovoce a zeleniny

Co by to bylo za zahradu bez skleníku? Právě klasický skleník vám dává nové možnosti pěstování užitkových rostlin. Zajišťuje jim vhodné podmínky pro růst, dále je chrání před chladem, deštěm a větrem. Díky zahradnímu skleníku se navíc můžete těšit z mnohem vyšších výnosů ovoce a zeleniny. 

Při výběru nového zahradního skleníku by vás přitom mělo zajímat několik věcí. Vedle konkrétních rozměrů byste neměli opomenout ani materiál, ze kterého je skleník vyroben. Kromě skleněných tabulek vsaďte na odolné a nepromokavé PVC. Právě foliový skleník, který instalujete na svou zahradu velmi rychle a jednoduše, je pro pěstované rostliny i samotné zahrádkáře tou nejlepší volbou.

 

Víte, že? Fóliový skleník má skládací vstupní otvor, který pohodlně upevníte na suchý zip. V tomto typu zahradního skleníku najdete také několik pevných polic, na kterých můžete už od jara pěstovat semenáčky a mladé rostliny.

 

 cultivate-garden-nature-seasonal-growth-concept-PCUY79J-min

 

Fóliový tunel jako ochrana rostlin

Jestli je pro vaši zahradu klasický skleník příliš velký, pěstované rostliny můžete před chladem, větrem a deštěm ochránit také pomocí fóliového tunelu. Stačí tento tunelový skleník vyrobený z odolného plastu položit přímo na rostliny, díky čemuž se zanedlouho dočkáte domácího ovoce a zeleniny plných vitamínů a minerálů.

Pěstovaná zelenina uvítá i pařeniště

Kromě klasického skleníku si čeští zahrádkáři velmi oblíbili také pařeniště, které pěstovaným rostlinám zajišťuje potřebnou teplotu a vlhkost. Tento typ přízemního skleníku je ideální pro vysévání ředkviček, pěstování salátů, kedluben, zelí či kapusty. Na českých zahradách se v pařeništi skvěle daří také okurkám, celeru nebo póru.

 

Skleník na balkon: Skvělé řešení, když chybí zahrada

Pokud nemáte zahradu, a přesto byste si od jara do podzimu chtěli pěstovat vlastní ovoce a zeleninu v bio kvalitě, i tak máte možnost. A to v případě, bydlíte-li v bytě s balkonem. Můžete tak plnými doušky využít výhod mini skleníku na balkon. Právě díky němu vám vznikne minizahrada, v níž se můžete během sezony těšit z voňavých bylinek, čerstvých okurek, rajčat, paprik nebo také stále plodících jahod.

Rozhodněte se přitom pro balkonový skleník se stabilní konstrukcí, která odolá všem rozmarům počasí. Místo skla dejte navíc přednost fólii, která zajišťuje opravdu dlouhou životnost balkonového skleníku.

 

Víte, že? Balkonový skleník opatřený policemi má sice malé rozměry, ale díky jeho praktičnosti jej využijete také na terase i zahradě. Zvlášť v jarních měsících je vhodný pro pěstování semenáčků a mladých rostlin.

 

gardeners-selecting-plants-in-a-greenhouse-P2AH7ES-min

 

Přenosný skleník

Velmi praktickou záležitostí pro všechny malé pěstitele ovoce a zeleniny je přenosný skleník. V přenosném skleníku, který má několik pater, si můžete už od jara předpěstovávat sazenice svých oblíbených užitkových rostlin. Vypěstované sazeničky, o které jste týdny pečovali doma, následně můžete přenést pod širé nebe.

Právě díky přenosnému skleníku budete mít jistotu, že křehkým sazeničkám ukrytým pod pevnou a odolnou fólií venku neuškodí vítr ani déšť. Přenosný skleník navíc využijete i tehdy, když budete vypěstované sazeničky převážet na delší vzdálenosti. Tento skleník se totiž díky svým rozměrům hravě vejde do každého osobního automobilu.

 

Domácí skleník: Stylová dekorace, která neomrzí

Poohlížíte se po stylové dekoraci pro váš dům či byt? Krokem vedle rozhodně nebude, když si pořídíte malý skleněný domácí skleník. V tomto typu skleníku přitom nemusíte předpěstovávat sazenice užitkových rostlin. Miniaturní domácí skleník vám poslouží především k dekorativním účelům. Můžete si z něj tak během chvíle vytvořit originální prvek místnosti.

Co vše vložíte do domácího skleníku, záleží už jenom na vaší kreativitě. Domácímu skleníku sluší například sukulenty doplněné o kamínky a keramické dekorace. Skvěle v něm vypadají také LED světla – právě tato kombinace ve vašem domově vytvoří velmi příjemnou a milou atmosféru.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.