Pravidla LESS WASTE - kuchyně bez plastu

Pojem Zero Waste neboli nulový odpad je známý už více než padesát let. V poslední době se mluví také o Less Waste neboli o snížení množství odpadu. Přiblížíme vám, co Less Waste znamená a jaké principy má zvláště v kuchyni.

jak-na-zivot-less-waste

Less Waste jako životní styl

Less Waste můžeme v zásadě označit jako životní styl, jehož cílem je snížit množství odpadu vyprodukovaného lidmi a respektovat přitom životní prostředí. Na Less Waste tedy můžete cílit především v kuchyni a zaměřit se na něj už během svého nakupování. Jaké jsou principy Less Waste, které se vyplatí respektovat?

Zaměřte se na kuchyni bez plastu

Snížit množství odpadu dle zásad Less Waste můžete už tím, že se zaměříte na kuchyni bez plastu. Pokuste se tedy ve své kuchyni vyprodukovat minimální množství plastového odpadu. Jak to udělat?

1. Vsaďte na opakovaně použitelná brčka

Místo jednorázových plastových brček například používejte kovová brčka nebo bambusová brčka. 

2. Zapomeňte na jednorázové kelímky na kávu i boxy na oběd

V rámci životního stylu Less Waste by pro vás měly být tabu také jednorázové kelímky na kávu. Před tím, než ráno odejdete z domu, si s sebou z kuchyně vezměte svůj hrnek na kávu s sebou, do kterého si nechte voňavý nápoj udělat i při návštěvě rychlého občerstvení. 

Každé ráno si s sebou také berte opakovaně použitelný box na oběd, do kterého si můžete v jídelně či restauraci uložit zbytky nedojezeného jídla.

kuchyne-bez-plastu-less-waste

3. Používejte síťové sáčky na ovoce a zeleninu

Ovoce a zeleninu, z nichž budete v kuchyni vařit, rovněž při nákupu nebalte do plastových sáčků. Na nákup si vždy s sebou vezměte síťový sáček na ovoce a zeleninu, který můžete používat zas a znovu a kterým podpoříte ekologický způsob nakupování. A co když se vám tento opakovatelně použitelný sáček zašpiní? Žádný problém, můžete jej prát v pračce na 30°C.

Snižte množství věcí, které nakupujete

Jaká je další zásada Less Waste? Při nakupování se řiďte zdravým minimalismem. Nakupujte, pouze věci, které potřebujete a nepodléhejte konzumu. Právě omezením nakupovaných položek snížíte množství odpadu, který by vaši domácnost zaplavil.

Jakým způsobem zdravě nakupovat? Například na nákup potravin se vydejte pouze s pečlivě sepsaným seznamem, kterého se pevně držte. Nebude tak hrozit, že nakoupíte něco, co rozhodně nepotřebujete a co vám bude doma pouze ležet.

Poškozené věci nevyhazujte, ale snažte se je opravit

Další ze zásad Less Waste říká, že mnohem lepší je rozbitou věc opravit, nežli vyhodit. Roztrhaný ručník můžete například rozstříhat na menší části a používat jej postupně jako houbičku na nádobí. Rozbitý keramický talíř vám poslouží při tvorbě okrasných kachel s mozaikou. Ucho od rozbitého porcelánového hrníčku se zase pokuste slepit vteřinovým lepidlem.

Vzniklý odpad správně recyklujte

Také životní styl Less Waste klade důraz na recyklaci. Mějte proto v kuchyni nejen koš na směsný odpad. Třiďte také papír, plast, sklo a kov. Organické zbytky pak odnášejte na kompost nebo do speciálního kontejneru na bioodpad.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.