Nápady a inspirace pro moderní jídelnu

Zařizujete jídelnu? Přinášíme praktické nápady i spoustu inspirace pro moderní jídelnu. Naše tipy se vám budou určitě hodit. Na co se tedy při zařizování jídelny zaměřit?

jak-zaridit-jidelnu

Jak má být velký jídelní stůl

Středobodem každé jídelny je jídelní stůl. Pokud nově zařizujete jídelnu, zaměřte se zejména na velikost tohoto nábytku. Ptáte se, jak má být velký jídelní stůl? Jeho velikost by se měla odvíjet od prostoru v jídelně a také od počtu členů vaší domácnosti. 

Má-li vaše rodina čtyři členy, rozhodněte se pro obdélníkový jídelní stůl o rozměrech 80 x 140 centimetrů. Je-li vás doma šest, volte jídelní stůl nejlépe o délce 175 centimetrů. Jestliže však máte v jídelně málo místa, řešením pro vás je také rozkládací jídelní stůl, ke kterému se vždy všichni pohodlně vejdete.

Kromě velikosti jídelního stolu by vás měl zajímat také jeho materiál, barva a celkový design. Tyto parametry by měly dokonale ladit s celkovým vybavením vaší jídelny nebo kuchyně.

Jak vybrat židle k jídelnímu stolu

Jestliže jste si vybrali jídelní stůl, zaměřte se i na správný výběr jídelních židlí, jejichž počet by se měl odvíjet od členů vaší domácnosti. Všechny jídelní židle by se pak pohodlně měly vejít k jídelnímu stolu. Při výběru jídelních židlí rovněž myslete na to, že by k sobě jídelní stůl a jídelní židle měly materiálově, stylově i barevně ladit. Proto není od věci, když vyberete jídelní stůl a jídelní židle rovnou v celé sadě.

Aby byl na jídelní židle pěkný pohled a zároveň se vám na nich pohodlně sedělo, vybavte je také měkkým podsedákem. Jídelní židle můžete rovněž ozvláštnit stylovým návlekem.

Kam umístit jídelní stůl

Zajímá vás, kam umístit jídelní stůl? Rozhodně ne nikam do kouta jídelny. Jelikož jídelní stůl tvoří středobod, nechte jej v samém středu místnosti a na dobře osvětleném místě. Nezapomeňte však, že v  jídelně by měl i po umístění stolu zůstat dostatek místa na průchod do kuchyně, obývacího pokoje či jiných místností vašeho domu či bytu.

co-dat-na-jidelni-stul

Jaké světlo nad jídelní stůl

Při zařizování jídelny je rovněž důležitý správný výběr osvětlení nad jídelním stolem. Nad jídelní stůl patří nejlépe lustr nebo trendy závěsná světla s teplým bílým světlem, které však není ostré. Světlo nad jídelním stolem by mělo mít nejen funkci osvětlovací, mělo by být také zajímavou dekorací jídelny. Správně vybrané osvětlení nad jídelním stolem totiž vytváří celkový dojem z celé jídelny.

Co dát na jídelní stůl

Pokud zařizujete jídelnu, jistě také řešíte, co dát na jídelní stůl. Každodenní stolování vám ozvláštní vkusný ubrus na jídelní stůl nebo běhoun na jídelní stůl. Nezapomeňte také na prostírání. Jídelní stůl můžete dále doplnit o sadu solničky s pepřenkou, držák s papírovými ubrousky a vázu s květinami.

Jídelní stůl dekorujte s ohledem na roční období a také s ohledem na nejdůležitější svátky v roce. U příležitosti Vánoc si vytvořte opravdu slavnostně laděnou tabuli. Jídelní stůl tematicky laďte i během Velikonoc.

Co do jídelny na podlahu

Máte v jídelně plovoucí podlahu nebo dlažbu? Na podlaze se bude v této místnosti perfektně vyjímat kusový koberec, který jí dodá šmrnc. Že je koberec v jídelně nepraktický? Ani náhodou! Rozhodněte se pro obdélníkový koberec s geometrickými vzory nebo pro kulatý jutový koberec a nebudete rozhodně litovat. Navíc kusovým kobercem do jídelny tuto místnost chytře oddělíte od plochy, na níž se nachází kuchyňská linka.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.