Nádoby na koření jsou ozdobou každé kuchyně

aroma-spice-PLB5948 (1)

 

Při vaření jistě používáte nejen pepř a sůl, ale také několik druhů koření. Proto by u vás v kuchyni neměly chybět nádoby na koření, které plní nejen ale praktickou, ale i designovou funkci. 

 

Nádoby na koření:  Praktický doplněk, který zajistí kvalitu koření i bylinek

Na nádoby na koření je v kuchyni nejen pěkný pohled. Jedná se o praktický doplněk, který umožňuje, aby si uskladněné koření uchovalo co nejdéle svou kvalitu. Tato nádoba totiž chrání koření před vysokými teplotami, světlem a zejména vlhkostí, které by mohly nepříjemně ovlivnit jeho chuť i celkovou životnost.

I tak myslete na to, že koření, které do dóz umístíte, má omezený čas spotřeby. Drcené či mleté koření si zachová svou chuť a vůni nanejvýš jeden rok. Celé koření však můžete v kvalitních nádobách na koření uchovávat po dobu tří až pěti let.

 

assorted-ground-spices-SUXDHJE

 

Tip: Jakým způsobem prodloužíte životnost a kvalitu skladovaného koření a kořenicích směsí? Nádoby na koření nevystavujte přímému slunečnímu záření. Nedávejte je tedy k oknu, ani na okenní parapet. Nádoby na koření umístěte na kuchyňské lince do míst, kam nedopadá přímé sluníčko. Vyhněte se ovšem místům poblíž topení nebo digestoře, kde by se mohlo koření opět znehodnotit.

 

Tipy, které vám přijdou vhod

Nádoby na koření však nemusíte schovávat ani do zavírací skříňky nebo šuplíku své kuchyňské linky. Mějte je ideálně na očích, a tím pádem i stále po ruce, a vyskládejte je například vedle sebe na závěsnou polici nebo přímo na pracovní plochu. 

Abyste nádoby na koření ve své kuchyni co nejvíce využili, přinášíme vám několik tipů, který vám budou nápomocny hlavně při vaření:

  1. Každou kořenku opatřete etiketou a popište ji. Jedině tak budete vědět, které ochucovadlo se ukrývá v konkrétní nádobě na koření.
  2. Máte-li nádoby s kořením srovnané v polici za sebou, do přední řady si vyskládejte koření, které používáte nejčastěji.
  3. K nádobám na koření umístěte také elektrický mlýnek, kterým namelete hrubozrnnou sůl nebo celý pepř. Pro zpracování bylinek mějte zase po ruce hmoždíř. 

set-of-spices-in-spoons-top-view-paprika-curry-CYR69WA

Základní koření, bez kterých se neobejde žádné jídlo

Ne nadarmo se říká, že sůl je nad zlato a neobejde se bez ní jakýkoliv pokrm. Na kuchyňské lince vám však nesmí chybět i některé druhy koření, bez kterých rozhodně neuvaříte. Které to jsou konkrétně? Nádoby na koření zkuste naplnit zejména těmito druhy:

Majoránka – Má široké možnosti použití. Hodí se k masu, přípravě polévek a omáček, využijete ji i při přípravě bramboráků nebo domácí paštiky.

Pepř – Toto koření je univerzálním pomocníkem, který vám přijde vhod jak v teplé, tak studené kuchyni. Využijete jej při přípravě masa, omáček, polévek, ale i zeleninových salátů.

Římský kmín – Ať už drcený, nebo celý kmín patří k základním kořením české kuchyně. Výborný je v polévkách, omáčkách i masových pokrmech. Skvěle se hodí i k houbám a nelze si bez něj představit ani kysané zelí.

Mletá sladká paprika – Ačkoliv se toto koření začalo v tuzemsku používat až v 19. století, v současné době jej najdete v každé české kuchyni. Bez červené papriky nepřipravíte guláš ani některé omáčky, skvěle pasuje i k masu, houbám či rizotu.

Nové koření – Jde o koření, které dodává báječnou chuť zejména polévkám a omáčkám. A to v kombinaci nejen s pepřem, ale také s bobkovým listem, který by vám v nádobě na koření neměl také rozhodně chybět.

Kterými dalšími druhy koření, kořenicích směsí či bylinek můžete naplnit nádoby na koření? V tuzemsku je velmi oblíbené také oregáno, kari, grilovací koření, sušená bazalka, tymián, rozmarýn, hřebíček, celá či mletá skořice, sušený česnek, mletý zázvor nebo muškátový oříšek.

glass-jar-filled-with-dried-oregano-UEZLFYX

 

Nádoby na koření v otočném stojanu

Nádoby na koření nemusíte mít umístěné pouze ve skříňce nebo vyskládané v závěsné poličce. Po ruce je budete mít i tehdy, když si pořídíte kompletní sadu nádob na koření a otočného stojanu. Tento praktický a zároveň stylový doplněk může mít své místo rovnou na vaší kuchyňské lince. 

Do některých otočných stojanů se vejde takřka dvacítka dóz, do kterých můžete nasypat jak své oblíbené koření, tak bylinky. Nejen, že je na tento doplněk pěkný pohled, ale zároveň vám na kuchyňské lince šetří také místo.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.