Nábytek z palet - tipy a inspirace

Přemyšlíte, že si svou terasu či zahradu vybavíte nábytkem z palet? Máme pro vás spoustu tipů a inspirace, které se vám budou zaručeně hodit. Co všem se tedy vyplatí ještě před tím, než se pustíte do výroby nábytku z palet na zahradu, vědět?

Nabytek-z-palet-tipy-a-inspirace-1

Nábytek z palet je levný a originální

Pokud uvažujete nad tím, že si na zahradu pořídíte nábytek z palet, tento váš přístup je skvělou příležitostí ke snížení nákladů. A nejen to. Při výrobě zahradního nábytku z palet můžete uplatnit svůj originální přístup i vlastní nápady. S nábytkem z palet si lze opravdu pohrát a uzpůsobit jej přesně možnostem, které máte na zahradě. Když tomuto nábytku dodáte vhodný doplňky, výsledek si nebudete moci vynachválit.

Zahradní nábytek z palet: Základem jsou kvalitní dřevěné palety

Co potřebujete pro to, když si chcete vyrobit nábytek z palet na zahradu? Základem jsou kvalitní dřevěné palety, které se nacházejí opravdu v dobrém stavu. Vyberte si takové palety, které nejsou napadené škůdci a jejichž dřevo je suché, nepoškozené a pevné.

Dřevěné palety určené k výrobě zahradního nábytku si pořiďte skutečně od ověřených prodejců. Za nižší cenu je můžete nakoupit také ve skladech či ve stavebních firmách, které dřevěné palety často používají k přepravě materiálu.

Další pomůcky určené k výrobě nábytku z palet na zahradu

Nabytek-z-palet-tipy-a-inspirace-5

Máte-li doma kutila, zvládne vyrobit nábytek z palet na zahradu opravdu hravě. K přípravě tohoto originálního zahradního posezení bude kromě kvalitních dřevěných palet potřebovat také brusku, pilu, šroubovák, vrtačku, šrouby a hmoždinky, barvu či lazuru na dřevo a v neposlední řadě sadu plochých štětců. 

Jak vyrobit zahradní nábytek z palet?

Jestliže jste se rozhodli, že si na terasu či na zahradu vyrobíte zahradní nábytek z palet, měli byste si nejprve ujasnit, jak bude ve výsledku vypadat a jaké budou jeho rozměry. Následně se již můžete pustit do díla:

  1. Dřevěné palety zbruste a rozřízněte je na díly přesně tak, jak potřebujete. Z palet rozříznutím vytvořte například sedáky, zádové či boční opěrky nebo desku stolu.
  2. Když máte nachystané části tohoto zahradního nábytku, rozřezané palety natřete vhodnou barvou nebo lazurou na dřevo. Tento nátěr, který nechte dokonale zaschnout, dřevěné palety příjemně oživí a navíc je ochrání před povětrnostními vlivy.
  3. V dalším kroku k sobě spojte jednotlivé díly palet pomocí šroubů a hmoždinek tak, abyste dosáhli požadovaného tvaru zahradního nábytku. 
  4. Hotový nábytek z palet přesuňte na konkrétní místo své zahrady, kde jej oživte dalšími doplňky.

Nezbytnost - matrace a polštáře na nábytek z palet

Aby bylo sezení na nábytku z palet skutečně pohodlné, vybavte jej vhodnými matracemi, polstry, sedáky a polštáři. Při jejich výběru se zaměřte v prvé řadě na materiál, který je odolný proti povětrnostním vlivům jako déšť či sluneční záření. Vhodné jsou například polyesterové tkaniny, nylonové látky či jiné speciální textilie.

V případě matrací, polstrů a sedacích polštářů dbejte důsledně na velikost, která se dobře přizpůsobí paletovému nábytku. Také je důležitá jejich výplň, která by měla být pohodlná, měkká i dostatečně pevná, aby stále držela svůj tvar.

K zádovým opěrkám paletového nábytku vyskládejte také spoustu dekorativních polštářů. Tyto polštáře by měly poskytnout pohodlí a dostatečnou oporu vašim zádům. Můžete se rozhodnout rovněž přímo pro sadu podsedáku a opěrky na paletový nábytek.

Matrace a polštáře, kterými vybavíte svůj nábytek z palet na zahradu, mají navíc vysoce dekorativní funkci a paletovému nábytku dodají závěrečný šmrnc. Jakou barvu a vzor polštářů, polstrů či matrací na nábytek z palet zvolit? Záleží jenom na vašem osobním vkusu. 

Jak ochránit nábytek z palet na zahradu před rozmary počasí?

Jestliže chcete, aby byl váš nábytek z palet na zahradu stále v pěkném stavu, můžete se o něj postarat hned několika způsoby. Sledujte pravidelně předpověď počasí. Pokud máte paletový nábytek pod širým nebem, v případě deště z něj sundejte všechny matrace a polštáře. Není od věci tyto doplňky schovávat i na noc.

Váš nábytek z palet bude v bezpečí také díky správně zvolené lazuře nebo barvě, které dřevo ochrání před vlhkostí a také před UV zářením ze slunce. Paletový nábytek můžete dále naimpregnovat vhodnými oleji nebo vosky, které chrání dřevo nejen před vlhkostí, ale i před plísněmi a houbami.

Před rozmary počasí můžete svůj nábytek z palet schovat také pod ochranným krytem určeným pro zahradní nábytek. A pokud nebudete v období od podzimu do jara tento zahradní paletový nábytek používat, schovejte jej na suché místo. A to nejlépe do dílny či garáže.

Tipy, kde umístit nábytek z palet

Nábytek z palet na zahradu je velmi oblíbený díky svému originálnímu vzhledu, jednoduché výrobě i nízkým nákladům na jeho výrobu. Pokud jste si s ním kreativně vyhráli, máte hned několik možností, kam jej umístit. Vyjímat se bude například na zahradě uprostřed volného prostranství, u bazénu, ale také v zahradním altánu, pod pergolou či na terase. 

S výrobou nábytku z palet si kreativně vyhrajte a slaďte jej s místem, kde si na něm budete pravidelně lebedit. Věříme, že si tento DIY zahradní nábytek rozhodně nebudete moci vynachválit!

Nabytek-z-palet-tipy-a-inspirace-4

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.