Levné uspořádání – 7 tipů, jak provést levnou přeměnu kuchyně

interior-light-kitchen-with-christmas-decor-and-8CKZXGB

 

Rozhlížíte se po své kuchyni a uvažujete o změně? Každé ráno během snídaně o tom přemýšlíte, ale chybí vám na její renovaci peníze? Zde je několik rad, které vám pomohou kuchyň omladit – koneckonců, trávíte v ní přece každý den spoustu času!

 

Pro začátek je dobré vědět, co se vám ve vaší kuchyni nejvíc nelíbí. Jsou to monotónní dlaždičky, nedostatek osobitého stylu nebo spíše chaos a neudržování pořádku? Před samotnou proměnou je důležité si uvědomit, co vlastně chcete a co vám vadí – díky tomu správně vyberete dekorace, barvy a doplňky, které budou odpovídat vašemu vkusu.

 

beautiful-home-kitchen-with-white-cabinets-and-ATY9VWK

 

1.Vyměňte kachličky bez rozbíjení

Dekorativní nálepky to je způsob, jak „vyměnit“ kachličky bez větších zásahů. Můžete si vybrat ze spousty vzorů a barev – možná byste měli pouvažovat o nalepení pásu samolepek po celé délce kuchyně. Díky tomu získáte zajímavý mozaikový motiv nebo rustikální vzor, který může být stěžejním další přeměny vaší kuchyně.

 

Za zmínku stojí dekorativní nápis na stěnu, ozdobný motiv nebo motivační plakát. Tato dekorace upoutá pozornost hostů hned při vstupu do kuchyně. Vzpomeňte si, jak často tento trik vídáváte v restauracích a veřejných místech – ozdobné nápisy (např. značky DecoSign) se často stávají hlavním bodem aranžování místnosti. Nápisy mohou okazovat na hodnoty, které uznáváte, na oblíbená jídla nebo jednoduše vyzařují pozitivní energii a dodávají tak místnosti individuální styl.

 

country-kitchen-SXKTUUV

 

2. Příslušenství a potraviny do skříněk! – čili estetický minimalizmus ze stránek časopisů

Žádná místnost nevypadá dobře, pokud v ní vládne nepořádek. Kuchyň je místem, kde přicházíme do styku s velkým množstvím potravin a příslušenství – vyplatí se tedy správně využít prostor, abyste ho mohli pohodně využívat a aby na očích bylo co nejméně předmětů. Pomůže vám celá řada skladovacích nádob z kovu, skla, plastu a keramiky. Vybírat můžete z mnoha vzorů a barev – pokud máte staromódní kuchyň s nábytkem z doby „osmdesátek“, vsaďte na klasické sklenice s kovovou sponou. Pokud máte moderní kuchyň, vsaďte na kovové nádoby se štítky nebo boxy s komiksovými motivy a potiskem.

 

Rovněž nezapomeňte na chlebník – správně vybraný chlebník vám pomůže zbavit se drobků a získáte to správné místo na uložení pečiva. I zde existuje celá řada možností  - surová nerez ocel, barevné plastové nádoby nebo přírodní bavlněné košíky vám pomohou vytvořit atmosféru letní snídaně na zahradě.

 

Tradiční tovární obaly lze také nahradit ladícími a pěknými dřevěnými nádobami. Nejlepším příkladem jsou krásné nádoby na čaj, které nejenže udržují vůni vašeho oblíbeného čaje, ale zároveň se mohou stát výjimečnou dekorativní nádobou ve vaší kuchyni. Pokud vás časem omrzí její vzhled, můžete ji pomocí DECOUPAGE techniky klidně změnit. 

 

bright-kitchen-with-kitchen-island-P4BQZGS

 

 

3. Bylinky na stůl aneb aromatické rostliny v kuchyni

Je to jeden ze způsobů, jak vnést do kuchyně život. Elegantní květináče, mini skleníčky nebo velký truhlík to je nejen skvělá dekorace, ale i možností mít čerstvé bylinky neustále po ruce. Zároveň je to ekonomické i ekologické – ochutnávání oblíbených klíčků, vůně čerstvé bazalky a rozmarýnu, je radost, které je těžké odolat. Taktéž je to typ dekorace a další bod proměny místnosti.

 

4. Neodvracejte se od zdi – stěna jako váš designérský spojenec

Můžete se rozhodnout pro rychlou obnovu stěn a stropu pomocí barvy – je to sice trochu časově náročnější a vyžaduje to přikrytí nábytku, ale výsledek bude značný. Zvažte použití v poslední době nejžhavější korálové barvy, vytvořte kontrast pomocí silné antracitové nebo láhvově zelené a vytyčte nový směr designu vaší kuchyně.

 

Pokud však nemáte možnost vymalovat, můžete si pomoct nástěnnými dekoracemi, které každého zaujmou a nikoho nenechají chladným. Abyste si vyzdobili kuchyň, můžete sáhnout po abstraktním obrazu, rostlinných motivech nebo… kovové konstrukci! Pokud máte rádi minimalizmus, vyberete si praktické hodiny, který krásně kuchyň doplní. Hodiny jsou vděčným prvkem – rozmanitost stylů a široká dostupnost vám poskytne neomezené možnosti.

 

modern-decor-of-loft-P5HV2XA

 

 5. Stojan na láhve vína – ideální doplněk do kuchyně, pokud máte často hosty

Stojan na víno je dobrý způsob, jak zaujmout hosty a zároveň mít zajímavý doplněk ve vaší kuchyni. Udělejte si domácí vinotéku a dopřejte si trochu luxusu – stojan s oblíbenými víny je bezvadný doplněk nejen dekorační, ale také rozvíjí kulinářskou vášeň. Díky velké různorodosti si můžete vybrat ideální stojan – pokud hledáte něco designového, doporučujeme stojan zn. KOZIOL; pokud hledáte něco nadčasového, podívejte se na klastické konstrukce na skladování vína, případně speciální regál.

Pokud nejste milovníkem vína, můžete použít taktéž skleněné nádoby na olej a ocet, které jsou k dostání v různých tvarech a dávají vám možnost vytvořit si vlastní kompozici. Udělejte si svůj vlastní olej – česnekový, bylinkový, s paprikou, který nejen obohatí vaši kuchyň, ale zároveň bude praktickou ozdobou na stole nebo na kuchyňském pultu. Můžete využít i téma vína a jídla. Krásný obraz odkazující na orientální chutě nebo obraz jídla svádějící k ochutnání je skvělou ozdobou, která dodává interiéru osobitý nádech a podtrhuje naše kulinářské záliby. 

 

details-of-kitchen-interior-in-new-luxury-home-PA59GPN

 

 6. Levný způsob na změnu interiéru – krásné textilie

Textilie se hodí do každé místnosti – výměna závěsů, povlečení, přehozů, přikrývek a přidání pěkných polštářků, to je trik, který oživí interiér. Díky různým texturám a efektům se budete změnou textilií v interiéru přímo bavit – co takhle je použít i v kuchyni? Pokud vaše kuchyň slouží i jako jídelna, stojí za to postarat se nejen o samotnou kuchyň, ale hezky naaranžovat i jídelní prostor. Pomohou i dříve vzpomínané dekorace na stěnu, které mohou změnit vnímání místnosti, dále pak odpovídající ubrus, který je známkou péče a pozornosti v každém detailu.

 

A co takhle rozbít jednotvárnost kuchyně výraznou barvou textilií? Jednolitá červená, hořčičná nebo láhvově zelená barva látek a ubrusu opravdu zaujme každého a vytyčí nový směr. Pokud máte klasický, jednoduchý nábytek, zvažte látky s originálním vzorem, které do místnosti vnesou jemný nádech stylu VINTAGE. Pokud se vám toto řešení líbí, prohlédněte si nabídku textilií, vyberte si dle vlastního vkusu a VOILA! Nové doplňky opravdu dokážou zcela změnit interiér.

 

Při výběru textilií vezměte v úvahu jejich texturu a materiál. Speciálně doporučujeme výběr z bavlněných tkanin do kuchyně – jsou měkké, přírodní a co je nejdůležitější – dlouho slouží svému účelu, což je zejména v kuchyni zásadní.

 

 7. Nevšední dekorace v každodenním používání – jedinečné motivy v kuchyni

Interiér nemusí být sterilní a uspořádaný jako v populárních časopisech o bytovém designu – kuchyni používají různí lidé, různé osobnosti s různými zvyky. Co takhle vnést do kuchyně prvky, které bychom se jindy neodvážili použít? Barevné magnety na ledničku a nálepky jsou sice kontroverzní, ale zároveň kreativní, protože záleží jen na vás, jak je použijeme a nalepíme. 

 

Nebo můžeme jít ještě dál a koupit hotové nálepky na nábytek a tím ho změníme za nízkou pár korun. Pokud takovou možnost zvažujete, můžete je použít na olepení jen části nábytku  - jestli máte např. bílý kuchyňský nábytek a olepíte zásuvky červenou nebo vzorovanou fólii, získáte úplně nový kabát. Můžete se také poohlédnout po jemnějších nálepkách s hvězdičkami, trojúhelníky nebo jiných zajímavých motivech, které nalepíte dle vlastního uvážení.

 

 dried-lavender-bunch-in-a-white-vase-in-vintage-PLAE9VP

 

Pokud máte uzavřenou kuchyň, můžete pouvažovat o nalepení fototapety na dveře. Syté barvy výrazných obrazů dostatečně přitahují pozornost. Ty od značky ArtGeist můžete koupit v bláznivých vzorech a grafice – teplý západ slunce, deštný prales nebo abstraktní chaos a ještě mnohem více…

 

Nebojte se experimentovat s dekoracemi v kuchyni - koneckonců je to místo, které má být co nejfunkčnější a nejpohodlnější. Zatímco obývací pokoj a jídelna by měly být uzpůsobeny hostům, kuchyně je osobním královstvím každého z nás - měli bychom tam trávit rodinné chvíle přípravou jídel a vytvářením dalších zajímavých jídel. V sérii levných dekorací najdete inspiraci pro dětský pokoj, ložnici, obývací pokoj i jídelnu - vše za pár korun. Jsou levné a nepotřebujete odborníka – postačí je precizně nalepit. Zatoužíte po další změně interiéru? Není nic jednoduššího. Odlepte je a užijte si původní vzhled vaší kuchyně!

 

Pro dnešek je to sice všechno, ale není to zdaleka konec našeho putování za levným zařízením prostoru v bytě. Žijte krásně a stylově - nemusíte utrácet spoustu peněz kvůli proměně svého osobního prostoru.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.