Levné aranžmá – 6 tipů na levnou proměnu kuchyně

homey-kitchen-in-the-loft-PKQEQ98 (1)-min

Díváte se na svou kuchyň a uvědomujete si, že potřebuje změnu? Každé ráno během snídaně přemýšlíte o její proměně, ale chybí vám finance na její renovaci? Níže vám představíme několik rad, jak změnit vaši kuchyň – nakonec, trávíte v ní přece každý den spoustu času!

 

Pro začátek je dobré si uvědomit, co se vám ve vaší kuchyni nejvíc nelíbí. Jsou to jednotvárné nudné kachličky, nedostatek osobitého stylu nebo třeba chaos a problém s udržováním pořádku? Než začnete byť i s malou proměnou vaší kuchyně, je potřeba si uvědomit, co vlastně chceme – díky tomu správně vyberete dekorace, barvy a doplňky, které nejvíc vyhovují vašemu vkusu.

 

  1. Vyměňte kachličky, aniž byste je museli rozbíjet

Dekorativní nálepky to je způsob, jak „vyměnit“ kachličky bez větších zásahů. Můžete si vybrat ze spousty vzorů a barev – možná byste měli zvážit nalepení nálepek po celé délce kuchyně. Docílíte tím zajímavého mozaikového motivu nebo rustikálního vzoru, který tak může být hlavním bodem vaší koncepce nové kuchyně.

 

Je dobré si rozmyslet, zda by se nehodil ozdobný nápis na stěně, ozdobný motiv nebo motivační plakát. Tento způsob dekorace upoutá pozornost hostů hned při vstupu do kuchyně. Jen si vzpomeňte, jak často jste viděli tento trik v restauracích a veřejných místech – ozdobné nápisy (např. značky DecoSign) se často stávají hlavním bodem celého aranžmá místnosti. Nápisy mohou okazovat na hodnoty, které vyznáváte, na oblíbená jídla nebo jednoduše vysílat pozitivní energii, která dodává místnosti individuální styl.

 

 2. Příslušenství a potraviny do skříněk! – čili estetický minimalizmus z obálek časopisů

 

Žádná i dobře stylizovaná kuchyň nevypadá dobře, pokud je v ní nepořádek. Kuchyň je místnost, ve které jsme obklopeni velkým množstvím potravin a náčiní – je proto důležité postarat se o to, abychom ji mohli pohodně využívat a zároveň, aby na dohled nebylo příliš mnoho věcí. Pomůže vám celá řada nejrůznějších nádob a kontejnerů z kovu, skla, plastu a keramiky. Vybírat můžete z mnoha vzorů a barev – pokud máte staromódní kuchyň s nábytkem z éry „osmdesátek“, vyberte si klasické sklenice s kovovou sponou. Pokud máte moderní kuchyň, vsaďte na kovové nádoby se štítky nebo boxy s komiksovými motivy a potiskem.

 

Rovněž nezapomeňte na chlebník – díky správně vybranému chlebníku už nebudete muset řešit drobky a budete mít to správné místo na uložení chleba a pečiva. Existuje celá řada možností  - surová nerez ocel, barevné plastové nádoby nebo přírodní bavlněné košíky, které vám pomohou vykouzlit letní snídaně venku.

 

Tradiční tovární nádoby lze nahradit ladícími a pěknými dřevěnými kousky. Nejlepším příkladem jsou krásné boxy na balené čaje, které nejenže pomáhají udržovat aroma oblíbeného čaje, ale zároveň se mohou stát výjimečnou ozdobnou nádobou v kuchyni. Pokud se vám časem okouká, můžete ho pomocí decoupage techniky jednoduše změnit. 

 

spices-in-the-kitchen-railings-PV26DK9-min

 

 3. Bylinky na stůl – čili vnesení aromatických rostli do kuchyně

 

Jeden ze způsobů, oživit kuchyň. Elegantní květináče, mini skleníčky, případně velký truhlík to je nejen výborná dekorace, ale také možností, jak mít čerstvé bylinky neustále po ruce. Je to jak ekonomické, tak i ekologické – ochutnávání oblíbených klíčků, vůně svěží bazalky a rozmarýnu, to je potěšení, kterému je těžké odolat. Navíc je to typ dekorace, která se stane dalším bodem plánované změny místnosti.

 

 4. Neodvracejte se od stěny -  stěna jako Váš aranžérský spojenec

 

Můžete se rozhodnout na rychlou změnu stěn a stropu pomocí barvy – je to pravda trochu pracné a je potřeba ochránit nábytek, ale efekt bude značný. Zvažte v poslední době nejmodernější korálové barvy, vytvořte kontrast pomocí tmavého antracitu nebo lahvové zeleně a vytvořte nový směr designu vaší kuchyně.

 

Pokud však nemáte možnost vymalovat, můžete si pomoct nástěnnými dekoracemi, které každého zaujmou a nikoho nenechají chladným. Abyste si vyzdobili kuchyň, můžete sáhnout po abstraktním obrazu, rostlinné motivy nebo… kovovou konstrukci! Pokud máte rádi minimalismus, vyberete si praktické hodiny, který krásně kuchyň doplní. Hodiny jsou vděčným prvkem – různorodost stylů a široká dostupnost je poskytuje neomezené možnosti.

 

 wine-and-cocktail-acessories-DTCRGBU-min

 

5. Stojan na láhve vína – ideální předmět do kuchyně, pokud máte často hosty

 

Stojan na víno je dobrý způsob, jak zaujmout hosty a zároveň mít zajímavý doplněk ve vaší kuchyni. Udělejte si domácí vinotéku a vneste trochu luxusu – stojan s oblíbenými víny je bezvadný doplněk nejen dekorační, ale taktéž nám rozvíjí naši kulinářskou vášeň. Díky velké různorodosti si můžete vybrat ideální stojan – pokud hledáte něco designového, doporučujeme stojan zn. KOZIOL; pokud hledáte něco nadčasového, podívejte se na klasické konstrukce na skladování vína, případně speciální regál.

Pokud nejste milovníkem vína, můžete použít taktéž skleněné nádoby na olej a ocet, které jsou k dostání v různých tvarech a dávají vám možnost vytvořit si vlastní kompozici. Udělejte si svůj vlastní olej – česnekový, bylinkový, s paprikou, který nejen obohatí vaši kuchyň, ale zároveň budou praktickou ozdobou na stole nebo na kuchyňském pultu. Můžete využít i téma vína a jídla. Krásný obraz odkazující na orientální chutě nebo obraz jídla svádějící k ochutnání je skvělou ozdobou, která dodává interiéru osobitý nádech a podtrhuje naše kulinářské záliby. 

 

 6. Levný způsob na změnu interiéru – krásné textilie

Textilie se hodí do jakékoliv místnosti – výměna závěsů, povlečení, přehozů, přikrývek a přidání pěkných polštářků, to je trik, který oživí interiér. Díky různým texturám a efektům se budete změnou textilií v interiéru přímo bavit – co takhle je použít i v kuchyni? Pokud vaše kuchyň slouží i jako jídelna, stojí za to postarat se nejen o samotnou kuchyň, ale hezky naaranžovat i jídelní prostor. Pomohou i dříve vzpomínané dekorace na stěnu, které mohou změnit vnímání místnosti, dále pak odpovídající ubrus, který je známkou péče a pozornosti v každém detailu.

 

A co takhle rozbít monotónnost stylu kuchyně výraznou barvou textilií? Jednolitá červená, hořčičná nebo láhvově zelená barva látek a ubrusu opravdu upoutá pozornost a udá směr nové stylizace. Pokud máte klasický, jednoduchý nábytek, zvažte látky s originálním vzorem, které do místnosti vnesou jemný nádech stylu VINTAGE. Pokud se vám toto řešení líbí, prohlédněte si nabídku textilií, vyberte si dle vlastního vkusu a voila! Nové doplňky opravdu dokážou úplně změnit interiér.

 

Při výběru textilií vezměte v úvahu jejich texturu a materiál. Speciálně doporučujeme výběr z bavlněných tkanin do kuchyně – jsou měkké, přírodní a co je nejdůležitější – dlouho slouží svému účelu, což je zejména v kuchyni zásadní.

 

 7. Nevšední dekorace v každodenním používání – o vlastních motivech v kuchyni

 

Interiér nemusí být sterilní a uspořádaný jako v nejčtenějších časopisech o bytovém designu – kuchyni používají lidé, různé osobnosti s různými zvyky. Co takhle vnést do kuchyně prvky, které bychom si jindy neodvážili použít? Barevné magnety na ledničku a nálepky jsou sice kontroverzní, ale zároveň kreativní, protože záleží jen na vás, jak je použijeme a nalepíme. 

 

Nebo můžeme jít ještě dál a koupit hotové nálepky na nábytek a tím je změnit za nízkou cenu. Pokud o takové možnosti uvažujete, můžete je použít jen na olepení jen části nábytku  - jestli máte např. bílý kuchyňský nábytek a olepíte zásuvky červenou nebo vzorovanou fólii, získáte úplně nový kabát. Můžete se také poohlédnout po jemnějších nálepkách s hvězdičkami, trojúhelníky nebo jiných zajímavých motivech, které nalepíte dle vlastního uvážení.

 

Pokud máte samostatnou kuchyň uzavřenou dveřmi, můžete také zvážit nalepení fototapety na dveře. Syté barvy sofistikovaných obrazů dostatečně přitahují pozornost. Ty od značky ArtGeist můžete koupit v bláznivých vzorech a grafice – teplý západ slunce, deštný prales nebo abstraktní chaos a mnohem, mnohem více.

 

 1567759996-min

Nebojte se experimentovat s dekoracemi v kuchyni - koneckonců je to místo, které by mělo být co nejfunkčnější a nejpohodlnější. Zatímco obývací pokoj a jídelna by měly být uzpůsobeny hostům, kuchyně je osobním královstvím každého z nás, kde bychom měli trávit rodinné chvíle přípravou jídel a pokusem o vytváření dalších zajímavých jídel. V sérii levných aranžmá najdete inspiraci pro dětský pokoj, ložnici, obývací pokoj i jídelnu - vše za nízký rozpočet. Jsou levné a nepotřebují odborníka – postačí je pečlivě nalepit. Chcete opět změnu interiéru? Odlepte je a užijte si původní vzhled vaší kuchyně!

  

Pro dnešek je to všechno, ale to není konec našeho dobrodružství s levným zařízením prostoru v bytě. Žijte krásně a stylově - v tomto případě nemusíte utrácet spoustu peněz kvůli změně prostoru kolem sebe.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.