Kuchyně: 6 tipů na perfektní organizaci a pořádek

Kuchyň patří mezi nejdůležitější místnosti každé domácnosti. Aby se vám v kuchyni dobře vařilo, měli byste mít perfektně zorganizovanou kuchyňskou linku. Nejde pouze o konkrétní sestavení jednotlivých skříněk, s organizací kuchyně vám pomůže i šikovné kuchyňské příslušenství. Přinášíme šest praktických tipů, které dokážou perfektně zorganizovat i malou kuchyň a samozřejmě v ní udržet také pořádek.

skladovani-potravin

Tip 1: Kuchyňskou linku rozčleňte do několika zón

Základní organizace kuchyně tkví v tom, že si kuchyňskou linku rozdělíte do několika zón. V každé zóně budete mít vše potřebné po ruce, díky čemuž nebudete muset po kuchyni zmatkovitě pobíhat. O které zóny konkrétně jde?

  • Zásoby - V rámci této zóny ukládejte všechny základní potraviny, a to do lednice nebo do potravinové skříně, kterou budete mít hned vedle lednice. Jistě v tomto případě využijete i praktické příslušenství do kuchyně. A to například plastové uzavíratelné boxy na sýry a salámy patřící do lednice, uzavíratelné dózy na sypké potraviny patřící do potravinové skříně nebo chlebník na pečivo, který volně položte třeba na kuchyňskou linku hned vedle potravinové skříně.
  • Ukládání - Tato zóna v rámci kuchyňské linky představuje prostor, do kterého budete ukládat všechny talíře, hrníčky, skleničky, hrnce a příbory.
  • Mytí, čištění a nakládání s odpadky - Do této zóny spadá kuchyňský dřez, myčka nádobí, odpadkový koš na směsný odpad i koše na tříděný odpad. V rámci této zóny šikovně umístěte i všechny čisticí prostředky, které v domácnosti běžně používáte.
  • Příprava pokrmů - Jde o hlavní část kuchyňské linky. Pro přípravu pokrmů si proto na své lince vyčleňte dostatečně velkou pracovní plochu. V této části kuchyňské linky byste měli mít kvalitní osvětlení.

Tip 2: Na pořadí zón záleží bez ohledu na tvar kuchyňské linky

Jednotlivé zóny kuchyňské linky by neměly mít náhodné umístění. Vyberte si je naopak cíleně. Uprostřed kuchyňské linky byste měli mít dostatečně velkou pracovní plochu pro přípravu pokrmů. Jestliže jste praváci, po pravé ruce od této pracovní plochy umístěte varnou desku s troubou, kde budete následně vařit, smažit či péct své oblíbené pokrmy. Po levé ruce by pak měl být umístěn dřez, odpadkový koš a myčka nádobí.

Nad a pod pracovní plochou pro přípravu pokrmů by se měla nacházet zóna pro ukládání talířů, hrnků či hrnců a pánví. Jeden z libovolných krajů své kuchyňské linky pak vyčleňte zóně na skladování zásob, která zahrnuje lednici a potravinovou skříň.  

Tip 3: Konkrétnímu řádu podléhá i uspořádání spotřebičů

Vestavěné elektrické kuchyňské spotřebiče (jako například lednici, myčku nádobí, sporák, varnou desku či mikrovlnnou troubu), které budete v kuchyni používat, uspořádejte s ohledem na konkrétní zónu. Rozměrné spotřebiče umístěte v rámci kuchyňské linky dolů pod pracovní plochu. Mikrovlnná trouba zase patří do horní části linky. Samostatně stojicí kuchyňské spotřebiče jako mixéry či smoothie makery schovejte do kuchyňské skříňky. Ideálně do rohu kuchyňské linky umístěte kávovar nebo varnou konvici.

Tip 4: Kuchyňské náčiní, které používáte nejčastěji, mějte stále po ruce

Vařečky, naběračky či nože. Toto kuchyňské náčiní využijete snad při každém vaření. Proto byste jej měli mít stále po ruce. Nainstalujte si na stěnu kuchyňské linky závěsnou lištu s příslušenstvím, anebo si pořiďte kuchyňskou teleskopickou polici, kterou připevníte mezi pracovní plochu a spodní část horní skříňky. Získáte tak nový úložný prostor pro svoje kuchyňské náčiní, po kterém jednoduše sáhnete, kdykoliv se vám to bude při vaření hodit.

kuchynske-prislusenstvi

Tip 5: Kořenky s ingrediencemi vyskládejte nad pracovní plochu

Zařiďte si kuchyňskou linku tak, aby se s její pomocí co nejjednodušeji vařilo. Takové kořenky se základními ingrediencemi, které při přípravě pokrmů používáte nejčastěji, proto rozhodně neschovávejte do šuplíků nebo do potravinové skříně. Mějte je vyskládané na závěsné nebo teleskopické polici přímo nad pracovní plochou. Díky tomu je budete mít při vaření stále po ruce.

Tip 6: Malou kuchyni rozšíříte pomocí několika vychytávek

Trápí vás, že je vaše kuchyně příliš malá? Správná organizace kuchyně se dokáže vypořádat také s touto záležitostí. Pořiďte si do své kuchyně několik kusů praktického příslušenství, díky kterému budete moci svoji malou kuchyni využívat na 150 procent. Co konkrétně využijete?

  • Kryt na sporák - Tuto ochranu varné desky z tvrzeného skla můžete používat jako prodloužení pracovní plochy.
  • Teleskopické police - Získáte díky nim v malé kuchyni nový úložný prostor.
  • Patrový odkapávač na nádobí - Zahrnuje několik pater. Vyskládáte tak na něj nejen hrnky, ale i talíře, skleničky či příbory.
  • Rohová kuchyňská police - Využijete díky ní místo na kuchyňské lince, které v mnohých případech leží ladem. Do rohové kuchyňské police vyskládejte například dózy s kořením nebo květináče s rostlými bylinkami.

Kuchyňské boxy a organizéry -  Mějte je v zásuvkách a skříňkách své kuchyňské linky. Toto praktické příslušenství do kuchyně šetří nejen místo. Zajistí, že budete mít v kuchyni stále pořádek.

 

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.