Kouzlo skladování - přehled potravinářských nádob

Šedé, bílé, modré, červené; z kovu, dřeva, skla nebo plastu; kulaté, čtvercové nebo obdélníkové - skladovací nádoby jsou v současné době k dispozici v různých barvách a tvarech. Volba může způsobit  závratě, protože ne každý ví, čím se řídit při nákupu tohoto typu kuchyňského příslušenství. Co dělat, než trávit dlouhé minuty v regálu s nádobami? Navrhujeme, co hledat a jaký typ nádoby zvolit pro danou skupinu potravin.

Nádoby na skladování potravin najdete na kuchyňském pultu, ve skříních, v lednici, mrazáku nebo dokonce v tašce, kterou každý den bereme do práce. Množství materiálů, z nichž jsou vyrobeny, způsobuje, že ty, které jsou vhodné pro skladování těstovin, nemusí nutně fungovat jako nádoby pro opětovné ohřátí jídla.

Pro přiřazení nádob k dané roli,  je vhodné je rozdělit podle materiálu, tvaru a dalších funkcí.

 

Pojemniki-prozniowe-plastikowe

 

Vybrat si sklo, plast nebo silikon?

Materiál, ze kterého bylo příslušenství vyrobeno, je v tomto případě nejdůležitější otázkou. Ne všechny nádoby jsou vhodné pro ohřívání večeře v mikrovlnné troubě nebo pro zmrazování potravin.

Plastové obaly jsou nejoblíbenější volbou. Jsou skvělé pro skladování suchých produktů na poličkách, hotová jídla v lednici nebo pro přesun potravin na trénink nebo do práce. Většina těchto nádob je bezpečná do myčky a je odolná vůči vysokým a nízkým teplotám. Při nákupu však nezapomeňte zkontrolovat označení na obalu. Pokud v nich chceme ukládat potraviny, měly by obsahovat ikonu vidlice a nože. Chcete-li je použít v mrazničce, mikrovlnné troubě nebo troubě, měla by mít nádoba ikony pro sněhovou vločku, troubu, mikrovlnnou troubu nebo rozsah přijatelných teplot.

 

Szklane-pojemniki-na-sypkie-jedzenie

 

Při obalech nelze nezmínit silikon, který je v současné době jedním z nejčastěji zvolených materiálů při výrobě kuchyňských doplňků. Silikonové nádoby jsou odolné vůči vysokým a nízkým teplotám a jsou také vysoce flexibilní, což znamená, že je lze složit a šetřit cenný prostor.

Nádoby ze skla nebo porcelánu jsou ideální pro skladování těstovin, krup, mouky, cukru, kávy a dalších suchých produktů. Tyto materiály nereagují s jídlem a nejčastěji mají možnost těsnění. Chrání suché jídlo před vlhkostí nebo prachem.

Kovové nádoby mohou být použity při skladování chleba a čaje. Třeba mít na paměti, že nejsou vhodné pro kyselé výrobky, protože kombinace látek z nich odvozených s kovem může způsobit škodlivé reakce.

Dřevo bude dobře fungovat se sypkými i zcela suchými produkty. Na policích obchodů najdete dřevěné chlebníky nebo nádoby  na těstoviny.

 

Sloiki-wypelnione-sypka-zywnoscia

 

Kdy koupit kulatý a kdy koupit čtvercový?

 

Ukazuje se, že tvar nádoby na skladování potravin ovlivňuje nejen estetiku příslušenství, ale také funkčnost. Kulaté nádoby dokonale ladí s oválnými sušenkami, těstovinami, moukou nebo solí. Ze čtvercové nebo obdélníkové nádoby bude pro nás snazší vysypat obsah bez použití lžíce.

Třeba věnovat pozornost nákupu nádob ve stejném tvaru. Toto řešení nám pomůže umístit je vedle sebe nebo na sebe. Dokonalé vyplnění prostoru mezi nimi ušetří úložný prostor, což je v kuchyni velmi cenné.

Se sítkem, příborem nebo odměrkou

V nabídce obchodů s kuchyňským vybavením jsou také vyhrazené nádoby. Ti se sítkem vám umožní použít ovoce nebo zeleninu ihned po mytí a ty s příbory budou skvělé jako nádobí pro přenášení jídel do práce. Některé nádoby mají speciální lžíce pro měření mouky, soli nebo cukru, takže nemusíte investovat do dalších doplňků. Nádoby se silikonovým těsněním navíc zajistí ochranu proti vlhkosti a cirkulaci vzduchu.

Při výběru nádob na skladování potravin je důležité myslet nejen na estetický důvod ale také je třeba pečlivě přemýšlet o funkcích, které by váš produkt musel vykonávat. Nezapomeňte, že ne všechny nádoby jsou vhodné pro ohřev, zmrazení a mytí v myčce, proto na obalu vyhledejte zvláštní označení. Abychom přidali charakter naší kuchyni a usnadnili skladování, vybíráme nádoby ze stejného materiálu a ve stejném tvaru.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.