Kompaktní sušák na prádlo - vybíráme ty nejlepší modely

Sušák na prádlo je nedílnou součástí každé domácnosti. Používat přitom můžete hned několik typů kompaktních sušáků na prádlo. Jednotlivé modely postupně probereme a dáme vám tipy na ty nejlepší z nich.

jaky-susak-na-pradlo-vybrat

Druhy sušáků na prádlo

Jaké modely sušáků na prádlo můžete v rámci své domácnosti používat? Je jich hned několik a liší se od sebe zejména velikostí, konstrukcí, prostorovou náročností nebo sušicí plochou a délkou šňůr. O které kompaktní sušáky na prádlo konkrétně jde?

Využít můžete skládací sušák, závěsný sušák na topení či vanu, nástěnný sušák nebo otočný venkovní sušák na prádlo. Pro jaký z těchto druhů sušáků na prádlo se rozhodnout? V prvé řadě byste si měli ujasnit, zda budete sušák na prádlo používat doma nebo také venku. Velkou výhodou však je, že některé sušáky na prádlo jsou určené jak k vnitřnímu, tak k venkovnímu použití. Dále je pro vás důležitá také velikost sušicí plochy daného sušáku, která by měla zohledňovat potřeby vaší domácnosti.

Kritéria, podle kterých vybrat konkrétní model sušáku na prádlo

✔ Venkovní či vnitřní použití.

✔ Kvalita a druh materiálu.

✔ Prostorová náročnost.

✔ Velikost sušicí plochy.

✔ Nosnost.

Závěsný sušák na prádlo - který vybrat?

Jedním z nejoblíbenějších modelů kompaktních sušáků na prádlo je závěsný sušák, který využijete zvláště v malých prostorách nebo v případě, že potřebujete usušit pouze malou várku prádla. V případě závěsných sušáků na prádlo můžete vybírat hned z několika typů. Jaké máte možnosti?

Rozhodnout si můžete například závěsný sušák na topení. Jakým způsobem se používá? Zavěste jej jednoduše na radiátor a na jeho ramena pověste mokré prádlo. Díky hřejícímu topení vám tak vaše oblečení mnohem rychleji uschne. Kromě klasického závěsného sušáku na radiátor si můžete pořídit také tento sušák v nastavitelné verzi. Teleskopický sušák na radiátor má nastavitelnou šířku, díky čemuž si můžete sami zvolit délku sušicí plochy.

Závěsný sušák na prádlo využijete rovněž v koupelně. A to například jako závěsný sušák na vanu nebo závěsný sušák na žebříčkový radiátor, na který můžete pověsit například mokré ručníky nebo spodní prádlo. Jakým dalším způsobem lze tento model sušáku pojmout? Jako závěsný sušák na balkon, na kterém můžete sušit mokré prádlo rovnou na čerstvém vzduchu. Tento závěsný sušák, který se věší přímo na balkonové zábradlí, je vhodný i pro ty nejmenší balkony.

Chcete, aby měl závěsný sušák na prádlo dostatečně velkou sušicí plochu? V tom případě vám bude vyhovovat závěsný sušák na dveře, který využijete nejen v koupelně, ale v jakékoliv další místnosti svého domu či bytu. Tento typ závěsného sušáku mající hned několik oddílů vám nabídne sušicí plochu, která je srovnatelná se skládacím sušákem na prádlo. Použití závěsného sušáku na dveře navíc výrazně šetří místo.

susak-na-pradlo-jaky-vybrat

Skládací sušák na prádlo

Nejoblíbenějším typem kompaktního sušáku je jednoznačně skládací sušák na prádlo, který můžete dle libosti používat ve vnitřních prostorách i pod širým nebem. Jaká je další výhoda tohoto domácího pomocníka? Je volně přenositelný, takže jej můžete přenášet z místa na místo a mít ho tam, kde zrovna potřebujete.

Skládací sušák v rozloženém stavu pojme až dvě plné pračky vypraného prádla. Když prádlo uschne, tento sušák stačí složit, čímž vám zabere opravdu minimum místa. Můžete jej například uložit do mezery vedle pračky nebo za nábytek.

Chcete, abyste byli se skládacím sušákem na prádlo, který si vyberete, stoprocentně spokojeni? Vyberte si takový skládací sušák na prádlo, který je vyrobený z kvalitního materiálu, má pevnou a stabilní konstrukci a nosnost, která odpovídá dvěma pračkám prádla. Nohy skládacího sušáku na prádlo by měly mít protiskluz a sušící plochu složenou z jedné středové úrovně a dvou skládacích ramen.

Pořídit si rovněž můžete multifunkční skládací sušák na prádlo, který má hned několik úrovní sušicích ploch, najdete na něm rovněž praktické držáky na ponožky a na spodní prádlo. Na klasický skládací sušák na prádlo rovněž můžete zavěsit malý závěsný sušáček na ponožky a drobné prádlo. Tuto vychytávku si budete pochvalovat!

Venkovní sušák na prádlo

Hledáte venkovní sušák na prádlo? Využijete nejen klasický skládací sušák, na kterém můžete sušit prádlo třeba na balkoně nebo terase. Právě skládací sušák, který je přenosný, je skvělý k venkovnímu sušení prádla i za nevlídného počasí - tento sušák totiž můžete snadno přesunout do zastřešeného prostoru.

Máte-li velkou zahradu, na sušení prádla pod širým nebem je v tomto případě nejlepší velký otočný sušák na prádlo. Tento typ sušáku pojme obrovské množství prádla (až několik praček). A když jej nebudete používat, stačí jednoduše složit jeho ramena ke středové pevné konstrukci.

Jaký další typ venkovní sušáku na prádlo se vám může hodit? Máte-li balkon, rozhodně jde o samonavíjecí sušák na prádlo, který i se šňůrami natáhnete jedním pohybem a následně také zatáhnete, takže vám zabere opravdu minimum místa. Samonavíjecí sušák mějte přitom nainstalován na dvou protějších stěnách, které od sebe nejsou vzdáleny více než 360 centimetrů. Tento typ sušáku, který kromě balkonu můžete mít také v prádelně, se může pochlubit čtyřmi řadami šňůr a až 14 metry plochy určené k sušení prádla.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.