Chlebovka patří do kuchyně: Dejte sbohem okoralému pečivu

 

Zařizujete si kuchyni? Chybět vám v ní rozhodně nesmí ani chlebovka neboli chlebník. Díky tomuto kuchyňskému doplňku vám pečivo zůstane déle čerstvé. Je libo nerez, retro nebo dřevěná chlebovka? Záleží pouze na vašem osobním vkusu!

 

 nerez chlebovka

 

Chlebovka jako praktický kuchyňský doplněk

Proč by chlebovka neměla chybět ani ve vaší kuchyni? Čerstvý a voňavý chléb si díky ní budete moci užívat mnohem déle. Když chléb, rohlíky či housky vložíte do praktické chlebovky, zůstanou křupavé a kypré i do následujícího dne a vy tak nebudete muset pro čerstvé pečivo běžet znovu do obchodu.

Barvu, materiál i samotný design chlebovky můžete uzpůsobit své kuchyni. Při výběru nové chlebovky se však zaměřte také na její velikost. Měl by se do ní vejít celý bochník chleba a k tomu navíc ještě několik kusů dalšího pečiva.

 

 

retro chlebovka

 

Proč je chlebovka v kuchyni tak důležitá

Chlebovka neboli chlebník rozhodně nemá v kuchyni čistě estetickou funkci. Ač jde o viditelný doplněk, který je ozdobou každé kuchyně, základní funkce chlebovky je ryze praktická. Jaké benefity vám může konkrétně poskytnout?

  • Chrání chléb a další pečivo před osycháním a plísní.
  • Zajišťuje dostatečnou cirkulaci vzduchu, ale na druhou stranu chrání pečivo před nadměrnou vlhkostí.
  • Díky chlebovce máte k pečivu velmi snadný a rychlý přístup.
  • Chlebovka se velmi snadno udržuje a čistí.

 

 

dřevěná chlebovka

 

Nejoblíbenější je chlebovka s odklopnou přední částí

Nejoblíbenějším typem chlebovky je jednoznačně praktický model s odklopnou přední částí. Díky tomuto chytrému řešení se k uskladněnému pečivu velmi rychle a snadno dostanete a posléze chlebovku bleskurychle uzavřete.

Ve své kuchyni však můžete mít také chlebovku, jejíž horní bambusová část vám může posloužit jako praktické prkénko na krájení pečiva. Nakrájet si takový chleba a následně jej natřít oblíbenou pomazánkou bude díky této vychytávce velmi snadné!

 

Dřevěná chlebovka: Klasika, která se neokouká

Jaký materiál chlebovky je jednoznačně nejoblíbenější? Na celé čáře vítězí dřevěná chlebovka, která skvěle zapadne do každé kuchyňské linky. A to bez ohledu na to, zda ji máte laděnou do moderního, klasického, retro nebo vintage stylu.

Tento typ chlebovek se zpravidla vyrábí z odolného bukového dřeva, který pečivo chrání před osycháním a tvorbou plísní. Určité části chlebovek – jako například horní oddělávací část – bývají rovněž zhotoveny z bambusového dřeva. 

 

rohová chlebovka

 

Nerez chlebovka v barvách

Pokud chcete do své kuchyně vnést více moderny a barevnosti, určitě se poohlédněte po nerez chlebovce. Tento praktický kuchyňský doplněk, který při správné těsnosti udržuje pečivo čerstvé tak dlouho, jak je to možné, může mít klasickou barvu kovu. Přednost však můžete dát elegantní bílé kovové chlebovce. Velmi moderní jsou naopak chlebovky v červené, žluté, zelené, modré, tyrkysové, černé či šedé barvě.

Kovové chlebovky mívají moderní design, v českých kuchyních jsou však velmi oblíbené také kovové chlebovky v retro stylu. Kterým z nich dáte přednost vy?

 

Tip: Pokud máte na kuchyňské lince velmi málo místa, určitě vám přijde vhod rohová chlebovka, díky které využijete prostor, který by jinak ležel ladem. Stejně jako klasická chlebovka je i rohová chlebovka zhotovena z různého materiálu a k dostání je v různých barvách. Také v tomto případě záleží čistě na vaší volbě.

 

 chlebovka

 

Chlebovka jinak: Je libo látkový koš na chleba?

Kromě klasické chlebovky zkuste svou kuchyňskou linku či jídelní stůl doplnit také o látkový koš na chleba. Tento praktický kuchyňský doplněk může mít různý tvar. Nejoblíbenější je přitom tvar kruhu, oválu nebo čtverce. A jakému materiálu byste měli dát v případě látkového koše na chleba přednost? Ideální je koš ze samotného textilu, anebo v kombinaci s kovovou či proutěnou konstrukcí.

Látkový koš na chleba vám přijde vhod zejména při stolování. Můžete v něm tedy nejen skladovat, ale samozřejmě také podávat pečivo. Pokud si tento doplněk pořídíte, zjistíte, že se u vás bez něj neobejde žádná snídaně, oběd ani večeře. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.