Kadidla provoní váš domov a zbaví vás stresu: Jak je používat?

Kadidla vynikají aromatickou kořeněnou vůní. Již dávno však nejde o vonný kouř, se kterým jste se mohli setkat při slavnostních obřadech v kostelích. Kadidla se v současnosti řadí mezi moderní osvěžovače vzduchu. Vyzkoušejte jejich kouzlo také u vás doma.

vonne-svicky-provoni-domov

Váš domov provoní kadidla i vonné tyčinky

Nechte, ať vaším domovem prostoupí směs vonných látek. Pomohou vám k tomu kadidla, vonné tyčinky, vonné svíčky nebo esenciální oleje v aromalampách. Aby váš domov nádherně a příjemně voněl, máte hned několik možností, jak na to. Jednou z nich je právě kadidlo.

Kadidla a jejich historie: Oblíbená jsou již od starověku

Kadidla jsou již od dob starověku velmi cenným artiklem. Svou vůní pročišťují prostor a vytvářejí klidné a příjemné prostředí. Jak potvrzují archeologické objevy, první kadidla lidé používali již v době raného neolitu. Vonné rostliny coby kadidla používali také neandrtálci.

První písemné záznamy o používání kadidel se objevily již ve starověkém Egyptě. Právě vůně byly v životě starověkých Egypťanů velmi důležitou záležitostí. Kadidla byla rovněž oblíbená ve starověkém Řecku a Římě. Velmi důležitou roli hrála také ve středověké Evropě.

Jak vypadají čistá kadidla? Jde o pryskyřici stromu Botswelia

Kadidla jsou populární i v současné době. Spolu s vonnými tyčinkami, vonnými svíčkami či éterickými oleji si jimi lidé s oblibou provoňují své domovy. Jak ale vypadají skutečně čistá kadidla? Jde o pryskyřici velmi vzácného stromu rodu Botswelia, který roste v Arábii. 

Tento strom má přitom 25 druhů, z nichž pouze šest slouží k produkci pryskyřice. Jde konkrétně o kadidlovník pravý, kadidlovník pilovitý, Olibanum Eritrea, Olibanum Aden, Indický kadidlovník a Carterovův kadidlovník. Odborníci poukazují na to, že kadidlovník produkující nejkvalitnější kadidlo na světě pochází z Ománu.

Kadidlo se získává technikou starou tři tisíce let

Jak se kadidlo ze stromů rodu Botswelia získává? Pomocí starodávné techniky, která se za dobu tři tisíce let takřka vůbec nezměnila. Speciálním nožem se nařízne kůra stromu Botselia, z tohoto stromu začne vytékat pryskyřice. O krvácejícím stromu sběrači kadidla přitom říkají, že roní slzy.

Kapičky či krápníčky pryskyřice nejdříve vlivem oxidace schnou a tvrdou. Zhruba po týdnu je pak sběrači sbírají. Kapičky pryskyřice ze stromu Boswellia jsou vysoce ceněným artiklem již od dob starověku. V minulosti byly dokonce cennější než zlato a země, které kadidlo produkovaly, byly díky tomu velmi bohaté.

aroma-difuzery-z-tycinkami

Ve vonných soupravách tvoří kadidla podstatnou složku

Kadidlo, to není pouze čistá pryskyřice. V současnosti se můžete setkat s velkým množstvím vonných souprav, v nichž právě kadidla tvoří podstatnou složku. Velmi oblíbený je rovněž esenciální olej z kadidla, který můžete přidávat do aromalampy. Několik kapek tohoto oleje si však můžete nakapat také do horké koupele.

Pozitivní účinky kadidla na lidské zdraví

Jak poukazuje aromaterapie, která se soustředí na léčení pomocí vůní, kadidla mají pozitivní účinky na lidské zdraví. Pokud si je doma zapálíte (anebo v aromalampě použijete esenciální olej z kadidla) a budete vdechovat jejich příjemně kořeněnou vůni, jak bude na vůni kadidla reagovat vaše tělo?

Inhalování vůně kadidla snižuje srdeční puls a vysoký krevní tlak. Kadidlo vám rovněž pomůže od úzkostných a depresivních stavů. Zapalte si jej také tehdy, když jste pod stresem. Kadidlo totiž dokáže zmírnit účinky stresu a dokáže z vás odplavit nahromaděné negativní emoce. Vůně kadidla, kterou budete inhalovat navečer, vám dále napomůže ke klidnému a hlubokému spánku. O kadidlu se rovněž říká, že zlepšuje paměť a schopnosti učení.

Kadidlo je výborné i tím, že čistí a dezinfikuje vzduch. Ve vzduchu tak pomáhá ničit nebezpečné viry a bakterie. Jeho vůně, které má blahodárné účinky na dýchací systém, rovněž dokáže zlepšit dýchání, uleví vám při nachlazení, kašli, rýmě, ovšem také při astmatu.

Víte, že? Kadidlo rovněž dokáže neutralizovat nejrůznější zápachy. Pokud jej budete používat pravidelně, vaším domovem se budou linout pouze libá vůně.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.