Jaké dát vánoční dekorace na stůl?

Přemýšlíte nad tím, jak prostřít sváteční stůl? Poradíme vám, jakými vánočními dekoracemi jej vyzdobit. Při dekorování vánočního stolu zkuste popustit uzdu fantazii. Abyste dosáhli dokonalého výsledku, zkuste se inspirovat našimi tipy.

dekorace-vanocniho-stolu

Dekorace na vánoční stůl: Bez nich to během svátků nejde

V průběhu adventu a během vánočních svátků si snad nikdo z nás nedokáže představit svůj domov bez perfektně prostřené sváteční tabule. Čím ale tento stůl zkrášlit, aby působil svátečním dojmem? 

Zdobení vánočního stolu má hned několik pravidel. V prvé řadě by vaše sváteční tabule měla tvořit s vánoční výzdobou, kterou máte kdekoliv doma, ale také přímo na stole dokonalou jednotu. Pro jaké vánoční dekorace na stůl se tedy rozhodnout?

V hlavní roli vánoční ubrus a vánoční ubrousky na vánoční stůl

Ptáte se, co vše patří na sváteční stůl? Jednoznačně vánoční ubrus nebo středový vánoční běhoun. Nezapomeňte ani na vánoční ubrousky. Tyto vánoční dekorace na stůl by měly zahrnovat zhruba dva až tři barevné odstíny. Díky tomu bude svátečně prostřená tabule působit skutečně vkusně, a nikoliv přeplácaně.

Ubrousky na vánoční stůl přitom nepokládejte jen tak, ale snažte se je pěkně poskládat. Zajímá vás, jak složit ubrousek snadno, během pár sekund, a přesto vkusně? Vyzkoušejte kroužky na ubrousky ve stříbrné či zlaté barvě nebo s jedinečným vánočním motivem, které se pro vás každé svátky stanou neocenitelnými pomocníky. Nejen, že ve spojení s vánočním ubrouskem působí elegantně, ale zároveň  velmi usnadňují prostírání svátečního stolu.

vanocni-vence-na-vanocni-stul

Vánoční dekorace na stůl dodají svátečnímu stolování tu pravou atmosféru

Co dále nesmí chybět na svátečně prostřeném stole? Jednoznačně vánoční dekorace, které by měly barevně i stylově ladit s vánočním ubrusem či vánočním běhounem a také s ubrousky na stůl. Pro které vánoční dekorace na stůl se konkrétně rozhodnout? Již od první adventní neděle by vám na svátečním stole neměl chybět adventní věnec. 

Adventní věnec a zvláště vánoční svíčky na adventní věnec by měly barevně ladit právě s vaší slavnostně prostřenou tabulí. Je důležité, aby se na adventním věnci nacházely celkem čtyři adventní svíčky, které budete postupně každou adventní neděli zapalovat až do Vánoc. Zapalování svíček na adventní věnci má přitom svá pravidla. Svíčky vždy zapalujte proti směru hodinových ručiček. Poslední svíčka na adventním věnci, které se říká andělská, by rovněž měla mít podle katolické tradice fialovou barvu.

Tipy na malé vánoční dekorace na stůl

Při výzdobě sváteční tabule nezapomeňte také na malé vánoční dekorace na stůl. Jde například o vánoční svícny a lucerny nebo o vánoční figurky, z nichž nejoblíbenější jsou sobi, vánoční trpaslíci či sněhuláci. Svátečně prostřené tabuli sluší také vánoční scény s osvětlením a vánočním stromečkem a samozřejmě také tradiční vánoční betlém.

Při prostírání svátečního stolu se zaměřte rovněž na nádobí. Podstatné tedy je, aby k sobě ladily také talíře, sklenice a příbory. Chybět by neměl ani vánoční ozdobný talíř, který vykouzlí slavnostní náladu a na který můžete servírovat například vánoční cukroví nebo plátky vánočky či vánoční štoly.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.