Jak zvětšit koupelnu? Přinášíme jednoduché tipy jak na to!

Trápí vás malá koupelna? S tímto problémem se často potýkají především majitelé bytů. Malá koupelna v paneláku zpravidla již nejde stavebně rozšířit. S využitím několika jednoduchých triků však můžete svou malou koupelnu opticky zvětšit. Co vše můžete konkrétně využít? Inspirujte se našimi radami!

mala-koupelna-tipy

Barva do koupelny je klíčová. Čím světlejší, tím lépe

Pro malou koupelnu nejsou rozhodně tím pravým tmavé odstíny obkladů a stěn, které ji opticky zmenšují. To nejlepší, co můžete své koupelně v paneláku dát, a tím ji opticky zvětšit, jsou světlé barvy. Rozhodněte se pro bílé stěny a bílé, béžové, světle šedé nebo jemně starorůžové obklady. Velmi oblíbená je rovněž barva do koupelny v odstínu bílé kávy.

Aby vaše koupelna nevypadala příliš nudně, zkuste ji rozzářit vhodnými koupelnovými doplňky a koupelnovým textilem. A to sprchovým závěsem, koupelnovou podložkou nebo ručníky výraznějších barev.

Rozložení obkladů opticky ovlivňuje velikost koupelny

Chystáte se svou koupelnu v paneláku nově obkládat? Kromě koupelnových obkladů světlých barev si dejte záležet na tom, jakým způsobem obklady v malé koupelně položíte. Pokud to uděláte vy nebo váš řemeslník správně, můžete tím svou malou koupelnu opticky zvětšit. A výsledkem bude velmi hezká koupelna. Jak tedy na to?

 

  • Pro malou koupelnu používejte velké formáty obkladů. Malé obklady či koupelnové mozaiky se do ní nehodí, protože malou koupelnu vizuálně tříští a opticky ji zmenšují.
  • Jestliže chcete koupelnu opticky rozšířit, použijte koupelnové obklady ve tvaru obdélníků situované vodorovně.
  • Jestliže chcete koupelnu opticky zvýšit, koupelnové obklady ve tvaru obdélníků položte vertikálně.
  • Použijte stejné obklady pro celou místnost. Sjednoťte barvu obložených zdí koupelny a barvu obložení vany. Tímto způsobem malou koupelnu opět opticky prodloužíte.

 

Vpusťte do malé koupelny světlo

Jak dále opticky zvětšit malou koupelnu v paneláku? Vsaďte na teplé bílé světlo! Kromě hlavního světla mějte rovněž umístěné bodové osvětlení nad zrcadlem. Své zrcadlo můžete rovněž oživit LED pásky. Skvěle vypadají také zrcadla s osvětlením. Tato kombinace dodá vaší hezké koupelně velmi příjemnou atmosféru.

Umístěte v koupelně velké zrcadlo

Velké koupelnové zrcadlo umístěné nad umyvadlem je tím nejlepším způsobem, jak opticky zvětšit koupelnu. Pokuste se o to, aby se vám kompletně zrcadlila celá koupelna. Čím více ploch totiž bude v této místnosti odrážet světlo, tím vám bude připadat celá místnost větší.

Kromě zrcadel využijte pro optické zvětšení koupelny také další lesklé plochy. Lesklé by tedy měly být i koupelnové obklady, nábytek i doplňky. Koupelnové doplňky vybírejte ideálně z lesklého kovu. Jde například o držáky toaletního papíru, držáky na ručníky, stojany a kelímky na kartáčky nebo misky na mýdlo.

jak-zvietsit-koupelnu

Zamyslete se nad koupelnovým nábytkem

Nábytek, který si pořídíte do malé koupelny, také dělá hodně. Jak tedy docílíte toho, aby vaše hezká koupelna vypadala opticky větší? Vybavte ji vysokým koupelnovým nábytkem s menší hloubkou. Tento nábytek vám poskytne dostatek úložného prostoru, za to díky němu získáte v koupelně dostatek místa.

Ideální navíc je, když úzký koupelnový nábytek nepostavíte, ale zavěsíte jej na zeď několik desítek centimetrů nad podlahou. Koupelna bude díky takto řešenému nábytku působit velmi vzdušným dojmem. Co je důležité, v případě koupelnového nábytku se raději rozhodněte pro uzavřené skříňky, za kterými schováte všechen případný nepořádek. Vaše koupelna v paneláku tak bude vypadat vždy uklizeně.

Pračka do koupelny nepatří

Je-li to možné, vystěhujte z koupelny pračku. Tohoto praktického pomocníka raději zabudujte do předsíňové stěny nebo do kuchyňské linky. A co když je váš byt tak malý, že nemáte pračku kam dát? Pořiďte si do své koupelny v paneláku pračku s horním plněním, která je užší a zabírá méně místa nežli klasické pračky s plněním zepředu.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.