Jak změnit starou pohovku? Způsoby čištění a zdobení

pillows-on-comfortable-sofa-in-bright-living-room-7XKBDRS

 

Řešením problému již nemoderní pohovky může být nejen přehoz , ale také několik dalších opatření, která mohou zcela změnit její vzhled. V tomto článku se naučíte, jak se starat o čalounění pohovky, vyčistit ji a prodloužit její trvanlivost a jako bonus zkontrolujete nejnovější trendy a levné způsoby její zdobení.

 

Jak čistit pohovku? Domácí způsoby

Čištění pohovky by mělo začít důkladným vysávaním pohovky. Je dobré odstranit z pohovky všechny pohyblivé části, jako jsou polštáře, další měkké prvky a důkladně povysávat  štěrbiny . Samotná pohovka se nejlépe vysává pomocí speciálního hrotu - nejčastěji je to hrot se dvěma textilními pásky na horní a spodní části, který usnadňuje pohyb hrotu na čalouněném povrchu.

 

Po správném vysávání se vyplatí použít váleček na oděvy, který odstraní zbývající srst a kožešinu, kterou vysavač vynechal (pokud máme doma zvířata nebo textilie, které se těžko zbavují štětiny).

 

Chcete-li se zbavit skvrn z čalounění, můžete úspěšně použít šampon na koberce nebo jiný čisticí prostředek na textil. Z domácích metod můžeme také použít 10% roztok kyseliny citronové, který, když se aplikuje na mastnou skvrnu houbou a jemným třením, by se měl dokonale vypořádat s mastnými skvrnami a stopami kávy nebo čaje.

 

1579113203

 

Poznámka: Před použitím jakýchkoli chemikálií je vyzkoušejte v méně viditelné oblasti čalounění. Materiály mohou reagovat odlišně na chemikálie. - toto řešení nás chrání před trvalým poškozením čalounění.

 

Neoddělitelné dekorativní prvky - polštáře a přehozy na pohovce

Přikrývka na pohovce a vybrané polštáře jsou bodem uspořádání nad tímto nábytkem a možností změny v případě změny koncepci. Přikrývka na pohovku je také prvkem, který může být nejen ozdobou, ale také praktickým doplňkem jakéhokoli chladného večera před televizí.

 

Jaký přehoz na pohovku si vybrat? Vše záleží samozřejmě na našem vkusu a stylu interiéru. V roce 2020 jsou přírodní materiály, květinové vzory a silné textury s tkanými prvky zvláště oblíbené na mezinárodních designových veletrzích a  také podle odborníků. Stejně jako v předchozích letech jsou oblíbené barvy hořčice, zelené láhve a syté modré barvy, která byla vybrána jako barva roku 2020 (Classic Blue).

 

Také stojí za zvážení zakoupení potahu na pohovku v přirozeném stylu - přikrývky vyrobené z tzv. recyklace (např. Přehozy na postel od Bloomingville) s hustým prošíváním nebo přehozy s plátnovou texturou se stávají stále více populární. Takové přehozy mohou sloužit jako přikrývka nebo mohou být náhodně hozeny přes rám pohovky.

 

Pokud si přejete změnit čalounění pohovky, potah je  dobrý nápad. Nabídka výrobců zahrnuje jak klasické odrůdy  potahů, tak mírně stabilnější potahy na pohovku se suchým zipem.

 

gallery-of-trendy-posters-in-elegant-grey-living-HQMRN77

 

Pohovka a čtyřnohí přátelé - jak smířit lásku ke zvířatům a péči o nábytek?

Společným problémem pro milovníky koček a psů je  pohovka plná nevzhledných skvrn. Mít mazlíčka však nemusí vždy znamenat vzdání se dobře udržované pohovky - stačí použít jednu z následujících metod:

 

- Spreje odpuzující kočky - najdeme je v obchodech s domácími zvířaty a v internetových obchodech. Účinně a bezpečně odrazují domácí zvířata od lenošení na pohovce v obývacím pokoji.

- Pelíšky pro zvířata - myšlenka sladit zvířecí zálibu ležení na gauči s péčí o nábytek. Pelechy pro zvířata umožňují oddělit pohodlnou odpočinkovou část zvířete a zároveň chránit čalounení před skvrnami, kožešinami a poškozením.

- Domácí repelenty - kočky mohou mít také domácí vůně, které se jim nelíbí. V této kategorii jsou zvláště dobré vůně citrusů, levandule a pelargónie. Pozor! Před stříkáním povrchu čalounění je vhodné provést test, zda směs nezanechává skvrny. Množství přísad může být dávkováno v závislosti od  očekávaných efektů.

- Ochrana čalounění impregnacemi pomáhá nejen udržovat čalounění v dobrém stavu a vyčistit ho, ale také snižuje sklon ke sbírání vlasů a usnadňuje dlouhodobou péči o čalounění.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.